Un presupus fost gardian al lagărului de concentrare de la Auschwitz a fost arestat în SUA

Un presupus fost gardian al lagărului de concentrare de la Auschwitz a fost arestat în SUA

Poliţia americană l-a arestat în Philadelphia (Pennsylvania, est) pe un bărbat în vârstă de 89 de ani care ar fi fost gardian în lagărul de concentrare de la Auschwitz în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Johann Breyer, mecanic pensionar, născut în Cehoslovacia dintr-o mamă americană, a compărut miercuri în faţa unui tribunal din Philadelphia, care i-a refuzat dreptul de a fi eliberat pe cauţiune având în vedere gravitatea faptelor reproşate.

Breyer, care a fost arestat marţi, a recunoscut că s-a alăturat Waffen SS la vârsta de 17 ani dar a negat că a fost gardian în lagărul de la Auschwitz, în Polonia.

El a emigrat apoi după război în Statele Unite, unde s-a căsătorit, a avut copii şi nepoţi.

Dar autorităţile germane au deschis o anchetă împotriva lui în 2012, suspectându-l că a fost complice, în calitate de gardian, la moartea a sute de mii de evrei în 1944.

Justiţia americană a reţinut 158 de capete de inculpare împotriva lui pentru că a ajutat şi susţinut crimele regimului nazist, potrivit unor documente judiciare citate de presa americană.

Avocatul său, Dennis Boyle, a precizat pentru AFP că acesta a fost arestat în urma unui mandat emis de Guvernul german şi că va fi din nou audiat de justiţie pentru o eventuală extrădare la 21 august.

Breyer afirmă că face parte dintr-o unitate de artilerie a Waffen SS şi că a dezertat la mai multe săptămâni după ce a fost în post la Auschwitz, dar dezminte că a fost gardian.

"El neagă orice implicare în crime de război. El nu a fost niciodată un nazist", a afirmat Boyle, precizând că clientul său a fost el însuşi prizonier într-un lagăr din Rusia la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

"El a fost în aceeaşi măsură victimă a naziştilor ca şi alţii. El nu a fost voluntar în SS, nu voia să fie un SS, el a dezertat din SS", a subliniat avocatul său.

Potrivit lui Boyle, clientul său "suferă de demenţă" şi de "probleme cardiace".

De peste 60 de ani, tribunalele germane nu urmăresc criminalii de război nazişti despre care nu au dovezi că au comis personal atrocităţi.

Dar în 2011, un tribunal din Munich (sudul Germaniei) a condamnat un imigrant american la cinci ani de închisoare pentru 27.000 de capete de inculpare şi a apreciat că foştii gardieni de lagăre de concetrare pot fi urmăriţi.

 


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri