Un posibil traseu al documentelor scurse de la Pentagon: Plus alte informații apărute în presa internațională
Unele surse susțin că documentele secrete de la Pentagon ajunse recent în atenția presei sunt doar „vârful aisbergului”, întrucât multe altele au apărut pe aplicația Discord încă din octombrie anul trecut.
Pentagon FOTO Shutterstock
De câteva zile încoace, 107 documente de la Pentagon, inclusiv „top secret”, sunt la dispoziția utilizatorilor de Internet din întreaga lume. O bună parte din aceste documente se referă la presupuse analize și estimări cu privire la invazia rusă din Ucraina, în timp ce altele conțin presupuse informații despre aliați. Departamentul american al Justiției și cel al Apărării au deschis deja anchete pentru a stabili autorul acestei „scurgeri”, în timp ce autoritățile de la Washington responsabile de securitate evaluează riscurile.
Primele mărturii cunoscute despre scurgere
Până la eventuale confirmări oficiale, grupul de investigație The Bellingcat, cunoscut pentru analizele sale precise din surse deschise, a aflat că documentele respective circulă de ceva vreme, fiind publicate inițial pe aplicația Discord, creată pentru înlesnirea comunicării online între pasionații de jocuri video.
Mai mulți utilizatori ai aplicației Discord au declarat pentru The Bellingcat că locul inițial al acestei scurgeri de informații a fost o cameră de chat utilizată de doar 20 de persoane, al cărei nume a fost schimbat de mai multe ori, cel mai frecvent fiind Thug Shaker Central. Camera respectivă reunea simpatizanți ai youtuberului Oxide, care publică videoclipuri despre arme și accesorii militare.
Primele documente postate pe Thug Shaker Central, care a fost ștearsă între timp, datează din octombrie anul trecut, iar ultimele de la începutul lunii martie, scrie „The Guardian”.
Potrivit surselor The Bellingcat, persoana care a făcut publice documentele ar fi acționat în calitate de administrator al camerei de chat și a creat un canal în cadrul Thug Shaker Central numit „Bear vs Pig”, despre invazia rusă în Ucraina.
Documentele, fotografiate, au început să iasă din camera de chat spre sfârșitul lunii februarie, la inițiativa unui adolescent căruia i se spunea Lucca. Acesta a distribuit 107 fișiere pe camera de chat WowMao, cu mai mulți utilizatori, dedicată fanilor unui youtuber filipinez din Marea Britanie.
„Vârful aisbergului”
Fondatorul Thug Shaker Central și doi dintre foștii săi utilizatori au declarat pentru The Bellingcat că fișierele postate pe WowMao sunt doar „vârful aisbergului” în comparație cu cantitatea de documente încărcate inițial.
Câteva zile mai târziu, un utilizator a distribuit zece dintre imagini pe o cameră de chat dedicată jucătorilor de Minecraft. Acestea au rămas acolo aparent neobservate timp de încă o lună, până când un utilizator a pus inițial trei documente pe forumul 4chan. Puțin mai târziu, o parte din documente a apărut pe Telegram și Twitter.
The Bellingcat a contactat Discord pentru a afla informații despre activitățile de pe camerele de chat Thug Shaker Central, WowMao și Minecraft Earth Map, însă nu a primit niciun răspuns până la ora publicării materialului.
De asemenea, The Bellingcat a întrebat Departamentul american al Apărării dacă documentele partajate pe canalele enumerate sunt autentice și dacă deține informații despre sursa scurgerii. Pentagonul a răspuns că „examinează în mod activ problema” și a făcut o sesizare de investigare către Departamentul de Justiție.
Scepticism față de contraofensiva ucraineană?
Între timp, noi informații au fost publicate de presa americană în baza respectivelor documente.
Unul dintre documente, consultat de „The Wahington Post” (WP), relevă îndoielile Washingtonului asupra ridicării mult așteptatei contraofensive ucrainene la nivelul estimărilor exprimate public de conducerea de la Kiev.
Clasificată ca fiind „strict secretă”, această evaluare datând de la începutul lunii februarie avertizează asupra unor „deficite semnificative în ceea ce priveşte generarea şi susţinerea forţelor” ucrainene şi asupra probabilităţii ca operațiunea să se încheie doar cu „câştiguri teritoriale modeste”. Documentul pare să fi fost întocmit de Directoratul pentru Informaţii Naţionale. Contactat de WP, Directoratul pentru Informaţii Naţionale a refuzat să comenteze, la fel ca și Consiliul pentru Securitate Naţională și Departamentul Apărării.
Un alt document scurs se intulează „Israel: Căi spre furnizarea de ajutor letal Ucrainei”. Potrivit CNN, în documentul în cauză, „o analiză exploratorie” din 28 februarie, constată că cea mai „plauzibilă” cale ar fi ca Israelul să adopte „modelul turcesc”, și anume să vândă sisteme de apărare antirachetă Ucrainei prin intermediul unei părți terțe în timp ce face apel public la o încetare pașnică a conflictului și se autopropune pentru servicii de mediere.
Egiptul, pus într-o situație delicată
În schimb, liderul egiptean Abdel Fatah al-Sisi ar fi luat în calcul să producă 40.000 de rachete pentru Rusia. El ar fi dat ordin ca aceste rachete să fie livrate în secret, pentru a nu avea „probleme” cu Occidentul. Informații în acest sens provin dintr-un document datat 17 februarie.
O sursă guvernamentală americană a dat asigurări pentru „The Washington Post” că Statele Unite nu dețin informații despre materializarea unui astfel de acord între Egipt și Rusia. Ambasada Egiptului la Washington nu a confirmat veridicitatea documentului şi s-a limitat la a da asigurări că președintele al-Sisi are o poziţie de neintervenţie în războiul din Ucraina.
Pe de altă parte, Președinția Coreei de Sud, pusă într-o situație jenantă de informația că ar fi spionată de aliatul său american, respinge autenticitatea acestor documente în ceea ce o privește și afirmă că „un număr semnificativ” din ele sunt false. De asemenea, președintele sud-coreean, așteptat în vizită în Statele Unite, dă asigurări că această situație nu va compromite alianța dintre Seul și Washington.
Sursa: adevarul.ro