Un polițist și un procuror, în rețeaua uriașă de corupție din Portul Constanța. Dosar penal pentru magistrat

Un polițist și un procuror, în rețeaua uriașă de corupție din Portul Constanța. Dosar penal pentru magistrat

Un polițist și un procuror sunt implicați în uriașa rețea de corupție din Portul Constanța, conform informațiilor obținute de „Adevărul”, dosar în care valoarea cumulată a șpăgilor se ridică la 7 milioane de euro.

Anchetatorii au strâns numeroase probe la percheziții FOTO Poliția Română

Anchetatorii au strâns numeroase probe la percheziții FOTO Poliția Română

DNA îl acuza pe Ionuț Voinescu, ofițer de poliție, comisar șef la Garda de Coastă din cadrul Poliției de Frontieră Române, de dare de mitǎ în legătură cu facilitarea încheierii în condiții avantajoase a unui contract de închiriere privind un teren aflat în patrimoniul Compania Națională Administrația Porturilor Maritime (CN APM) Constanța. Mai exact, acesta ar fi încercat sǎ intervină la factori de decizie din cadrul instituției, menționând cǎ trebuie dezvoltată o ”afacere” cu aparență de legalitate, în conivență cu persoane apropiate, de încredere, care să își aducă fiecare contribuția, profitând de funcția deținută în prezent, astfel încât să fie maximizat profitul și asigurate premisele obținerii acestuia în perioada următoare, chiar și în situația în care unul dintre cei care beneficiază de împărțirea ”tortului” nu va mai deține o anumită funcție.

„Când e momentul mai dezvoltăm, că nici nu suntem haplea, nici nu mâncăm cu două guri”

Pentru a clarifica interlocutorilor săi natura ”afacerilor” pe care le avea în vedere, Ionuț Voinescu le-ar fi spus că sunt numeroase persoane în vârstă care au obținut prin acțiuni ilicite „câteva zeci de milioane sau poate o sută…” și a adăugat că este momentul ca și generațiile mai tinere, din care făceau parte el și interlocutorii săi, să aibă prioritate în acest domeniu: „Bă, frate, mai lasă și pe alții să facă și ei două, trei (n.n. milioane de euro sau lei)…!”.

Totodată, Ionuț Voinescu le-a atras atenția interlocutorilor la cum trebuie procedat: „...și nici toate ouăle în aceeași sacoșă. Nu mai merge asta: „Bă, nu mai merge, mă! Mai rămân cu două. Bă, nu mor de foame”. Cu conexiuni, cu prietenii, cu asta, mai o dezvoltăm pe a treia, dacă mai merge. Dacă nu, rămânem pe alea două. Când e momentul mai dezvoltăm, că nici nu suntem haplea, nici nu mâncăm cu două guri și nici nu vrem să… peste noapte avion. Nu. Treptat, etapizat. Cât putem acuma, mai putem peste doi ani, mai putem… Când se poate și dacă se poate, și dacă toată lumea-i safe. N-are rost, adică să…”.

În continuarea examenului realizat cu privire la necesitatea de prudență ce trebuie manifestată în activitatea infracțională, Ionuț Voinescu a abordat problema protecției de care este nevoie pentru a preîntâmpina o eventuală tragere la răspunderea penală, utilizând termenul „umbrelă”.

Astfel, a afirmat că „...umbrelă n-are nimeni, sută la sută....”, însă, referindu-se la calitatea sa de ofițer de poliție și la relațiile pe care le avea, precum și în considerarea funcțiilor deținute de ceilalți interlocutori de-ai săi, Ionuț Voinescu a concluzionat că „daʼ nici nimeni pe stradă nu suntem!”, însă trebuia acționat cu prudență și prin promovarea relațiilor de încredere dintre ei.

Anchetatorii menționează cǎ la discuție participa un procuror, acesta admițând cǎ gruparea are protecția lui. În cazul acestuia, DNA a sesizat Parchetul General pentru dare de mitǎ.

Polițistul făcea afaceri, deși îi era interzis prin lege

Procurorii îl acuza pe polițișt de efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția îndeplinită, precum și încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției. Asta în condițiile în care, în conformitate cu prevederile Legii nr. 360/2002 privind statutul polițistului, acestuia îi este interzis să efectueze, direct sau prin persoane interpuse, activități de comerț ori să participe la administrarea sau conducerea unor societăți comerciale, cu excepția calității de acționar.

Concret, în noiembrie 2024, în biroul lui George Vișan, director comercial în cadrul CN APM Constanța, Ionuț Voinescu și-ar fi manifestat interesul pentru cumpărarea, în beneficiul societății sale comerciale (Bod Euroline), a unui teren situat în municipiul Constanța, aparținând S.C. Aliment Murfatlar S.R.L. (unde George Vișan era membru în Consiliul de Administrație), afirmând că ar intenționa să construiască pe acel teren locuințe pe care ulterior să le vândă, pentru a obține profit.

La aceeași întâlnire, polițistul Ionuț Voinescu a dezvăluit că a mai cumpărat un teren învecinat cu cel anterior menționat, în suprafață de 650 mp, la prețul de 200 euro/mp., obiectivul său vizând construirea unor suprafețe locative extinse pentru a-și maximiza câștigul, ca urmare a vânzării acestora după construire.

Tot la întâlnirea din noiembrie 2024, Ionuț Voinescu l-a ofertat pe George Vișan prin formularea unei propuneri de majorare a ofertei inițiale (a cărei cuantum nu a fost specificat) și de remitere a unei sume de bani, afirmând „vrei să-ți fac altă ofertă mai mare?".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Era un informator foarte sârguincios” / „Nu aveți idee cât e de diabolic” / Noi dezvăluiri despre Călin Georgescu făcute de foști colegi de facultate

2 Pe asta cu vila de 650.000 de euro a lui Grindeanu, care miroase a Nordis, ați citit-o?

3 VIDEO Ce aveți în imagine câștigă 14.300 de euro pe lună de la statul român

4 Avangarde, sondaj ciudat aruncat pe piață... / Cine i-o fi întors cheița lui Pieleanu?

5 Priviți, așa era structurată Geția, „noua Românie” pe care Rusia o punea la cale cu trădătorii reținuți de DIICOT / Sfat al înțelepților, Consiliu al bă…