Un polițist din Timișoara a refuzat o șpagă de 40.000 de euro

Un polițist din Timișoara a refuzat o șpagă de 40.000 de euro

Un agent din cadrul Poliției de Frontieră Timiș a refuzat o șpagă de peste 40.000 de euro promisă de doi traficanți de migranți.

În schimbul banilor, polițistul trebuia să asigure culoar liber pentru mai multe transporturi de migranți, câte patru pe săptămână a câte 25, 30 de persoane, scrie ziare.com .

Pentru fiecare migrant care ar fi reușit să treacă ilegal frontiera, agentul ar fi primit o sută de euro. În loc să accepte afacerea, agentul a mers la DNA și a făcut autodenunț, acceptând să colaboreze cu procurorii anticorupție pentru a-i prinde în flagrant pe cei doi traficanți, unul dintre ei fiindu-i chiar rudă.

Agentul a fost contactat inițial pe Facebook, în toamna anului trecut, de către un văr, un bărbat în vârstă de 30 de ani care locuia în Austria unde muncea ca șofer. Acesta i-a solicitat polițistului să accepte o întâlnire în timpul căreia să pună la cale o afacere legată de un posibil transport de migranți pe care agentul să se facă că nu-l observă.


Polițistul, care lucra pe o mașină prevăzută cu cameră de termoviziune, asigura paza pe un tronson de frontieră aflată de regulă în calea migranților care erau introduși în România din Serbia, Sectorul Poliției de Frontieră Cruceni.

Polițistul a acceptat, dar înainte să meargă la întâlnire a sesizat Direcția Națională Anticorupție și a acceptat să colaboreze cu procurorii. Întâlnirea cu organizatorii transporturilor ilegale de migranți a avut loc în data de 14 noiembrie 2021, în parcarea unui mall din Timișoara.

La întâlnire s-au prezentat doi bărbați, ruda polițistului și partenerul acestuia, un cetățean albanez. Cei doi veniseră special din Austria, unde locuiau de ani buni, pentru a pune la cale detaliile afacerii. Concret, polițistul trebuia să ofere traficanților date cu privire la ziua în care este el de serviciu și locul liber pe unde puteau trece nestingherite grupurile de migranți.

Transporturile ar fi trebuit să fie frecvente, câte patru pe săptămână, a câte 25 de persoane o dată, astfel că polițistul ar fi avut de câștigat cel puțin 40.000 de euro într-o singură lună și chiar mai mult dacă totul decurgea fără probleme. Afacerea nu era limitată în timp, traficanții explicând foarte clar că atâta timp ”cât se va putea” clienți și bani vor fi fără probleme.


Discuțiile dintre polițist și cei doi au fost interceptată de către procurori, iar dialogurile relevante pentru ca aceștia să fie reținuți sub acuzațiile de dare de mită.

Pe 15 noiembrie Astrit Beciri și Vasile Nicolae Girmencea au fost capturați după o serie de percheziții în urma cărora au fost găsite mai multe sume de bani de ordinul miilor de euro și franci elvețieni. Traficanții au fost trimiși în judecată în data de 16 decembrie 2021, iar doar după două termene de judecată au și fost condamnați.

Pedepsele date de Tribunalul Timiș, luni 7 februarie 2022, sunt de un an și 9 luni de închisoare cu suspendare pentru fiecare dintre cei doi inculpați.

Sentința Tribunalului Timiș nu este definitivă, iar traficanți au declarat deja apel la instanța superioară.

La finalul anului 2021, procurorii DIICOT și ofiţeri DGA au făcut percheziţii la mai multe adrese, vizaţi fiind mai mulţi poliţişti de frontieră, inclusiv şeful structurii de combatere a migraţiei de la STPF Timiş.


Procurorii au făcut cercetări privind constituirea unui grup infracţional organizat, luare de mită, şi folosirea în mod direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

„În cauză s-a reţinut faptul că, în perioada ianuarie 2020 - februarie 2021, pe fondul sprijinirii grupului infracţional organizat, un ofiţer de poliţie judiciară cu gradul profesional de comisar-şef şi având funcţia de şef Birou Prevenirea şi Combaterea Migraţiei Ilegale şi Infracţionalităţii Transfrontaliere în cadrul STPF Timiş a primit constant sume de bani, reprezentând jumătate din câştigurile obţinute de către gruparea infracţională specializată în săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi, pentru a nu îndeplini un act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, respectiv sesizarea şi efectuarea de investigaţii faţă de membrii acestei grupări infracţionale, preluarea şi coordonarea, prin intermediul lucrătorilor de poliţie aflaţi în subordinea sa, a investigaţiilor iniţiate de alte unităţi de poliţie ca urmare a activităţii de constatare a infracţiunii flagrante comise de către membrii acestei grupări, în vederea stopării acestora.

În acest sens, investigaţiile efectuate în cauză au relevat împrejurarea că grupul infracţional a beneficiat de protecţia conferită de către principalele autorităţi de aplicare a legii având competenţă exclusivă în zona de frontieră a României, în scopul prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere”, anunţa DIICOT într-un comunicat remis presei în decembrie 2021.


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...