Un politician din Partidul Conservator va deveni primul membru transgen din Parlamentul Marii Britanii
Un politician din Partidul Conservator condus de prim-ministrul britanic Boris Johnson a anunţat miercuri că intenţionează să îşi schimbe identitatea de gen şi să devină astfel primul membru transgen din Parlamentul Marii Britanii, o decizie pe care a luat-o după o serie de episoade traumatizante din viaţa lui personală, informează Reuters.
Jamie Wallis, în vârstă de 37 de ani, care îi reprezintă pe alegătorii dintr-o zonă din Ţara Galilor, a dezvăluit că a fost diagnosticat cu disforie de gen şi că s-a "simţit în acest fel" încă din copilărie.
Într-o declaraţie extrem de personală, Jamie Wallis a detaliat o serie de incidente traumatizante prin care a trecut în ultimii doi ani, inclusiv că a fost violat pentru că a refuzat să întreţină relaţii sexuale cu o persoană cunoscută pe internet, că a devenit victima unei tentative de şantaj privind disforia de gen cu care a fost diagnosticat şi că a fugit de la locul unui accident rutier după ce şi-a avariat automobilul.
"Nu am trăit niciodată în conformitate cu adevărul meu şi nu sunt sigur că ştiu să fac acest lucru. Poate că totul va începe prin a spune adevărul în faţa tuturor. Nu intenţionam să împărtăşesc aceste lucruri cu voi. Mereu mi-am imaginat că voi ieşi din politică cu mult timp înainte să le spun cu voce tare", a declarat parlamentarul britanic.
Jamie Wallis a spus că este o persoană trans - "sau, pentru a fi mai exact, îmi doresc să fiu". După ce a primit mai multe întrebări referitoare la pronumele pe care le va folosi de acum înainte, politicianul a spus că va continua să folosească pentru moment pronumele "he/him/his" ("el/îl/lui").
Declaraţia sa a fost întâmpinată cu numeroase mesaje de sprijin din partea prim-ministrului Boris Johnson, ministrului de Externe Liz Truss, secretarului de stat pentru Irlanda de Nord Brandon Lewis şi a altor membri ai Parlamentului britanic.
Boris Johnson l-a lăudat pe Jamie Wallis pentru curajul lui şi pentru faptul că a împărtăşit "povestea sa foarte intimă", considerând că aceasta "va sprijini fără îndoială şi alte persoane".
Politicienii britanici au avut uneori opinii virulente şi au trivializat dezbaterile din ultimii ani privind chestiunile transgen şi drepturile femeilor.
Parlamentarii de la Londra au fost contactaţi în această săptămână şi invitaţi să se pronunţe dacă bărbaţii ar trebui să fie întrebaţi dacă sunt însărcinaţi înainte de a face ecografii în spitale. Subiectul a fost dezbătut după ce mass-media a publicat informaţii despre faptul că anumite spitale britanice au implementat o politică în virtutea căreia toţi bărbaţii şi toate femeile cu vârste mai mici de 60 de ani sunt rugaţi să răspundă la acea întrebare înainte de a efectua proceduri medicale în cadrul sesiunilor de radioterapie.
Alţi politicieni britanici au argumentat că o eventuală permisiune acordată persoanelor transgen de a-şi schimba genul fără un diagnostic medical va facilita accesul bărbaţilor cu instincte de prădători sexuali în spaţii dedicate exclusiv femeilor, precum cabinele de schimbare a hainelor. AGERPRES