Un politician de top olandez, omul Kremlinului ani la rând/Cum a fost folosit de Rusia

Un politician de top olandez, omul Kremlinului ani la rând/Cum a fost folosit de Rusia

Fostul șef al Senatului Olandei, René van der Linden, a fost timp de mulți ani un reprezentant al intereselor Kremlinului. El a fost folosit de Rusia pentru a influența opinia occidentală, arată ziarul NRC.

René van der Linden, primit de Putin la Moscova în 2008 FOTO AFP

René van der Linden, primit de Putin la Moscova în 2008 FOTO AFP

Potrivit publicației citate, care își bazează investigația pe documente și numeroase e-mailuri, van der Linden a călătorit prin Europa pe cheltuiala Rusiei și a încercat să limiteze sancțiunile UE împotriva Moscovei. Olandezul, acum retras, a fost de-a lungul timpului secretar de stat pentru Afaceri Europene, șef al Senatului sau președinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

De asemenea, fostul șef al Senatului ar fi avut legături strânse cu un spion rus și s-ar fi întâlnit la Viena cu un politician rus de extremă-dreapta, care se afla pe lista sancțiunilor UE la acea vreme.

Fostul politician ar fi fost observat și interceptat în 2019 de către serviciul de informații olandez, adică AIVD. În acel an, se spune că a primit un avertisment din partea autorităților pentru contactele sale cu rușii, cum ar fi spionul Valeri Levitski. Potrivit ziarului, spionul i-a aranjat, de exemplu, călătorii la congrese susținute la Moscova.

Informații au fost aduse la suprafață și de ziarul „De Volkskrant”. De exemplu, în 2018 s-a întâlnit într-o cameră de hotel din Viena cu Leonid Slutsky, un politician rus de extremă dreapta, aflată pe lista celor sancționați de instituțiile europene.

Confruntat cu acuzațiile, fostul președnte al Senatului olandez inițial a negat, apoi a precizat că nu-și mai aduce aminte de discuțiile purtate cu Slutsky. Referitor la Levitski, olandezul a precizat că a fost dat peste cap de informația că acesta ar fi om al serviciilor ruse.

Simpatii pro-ruse vechi

Rene van der Linden este cel care în 2005 venise în România pentru a se interesa dacă sunt sau au existat închisori ale CIA pe teritoriul țării noastre.

Pe vremea când era presedintele APCE, Rene van der Linden a fost acuzat de politicienii din Estonia ca este dependent de Rusia. Politicienii social-democrati din Estonia i-au cerut în 2005 demisia din funcția de presedinte al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Rene van der Linden făcuse declarații conform cărora rusii din Estonia ar fi fost discriminați. Doi membri ai parlamentului de la Tallinn l-au acuzat pe oficialul european ca sustine pozitia Moscovei pentru ca are afaceri în Rusia. De altfel, olandezul a luat partea rușilor și în cazul comportamentul letonilor lituanilor față de minoritatea rusă din aceste țări.

De altfel, în 2006, când era președinte al APCD, olandezul pleda pentru întărirea rolului Rusiei pe scena europeană. Potrivit gândirii acestuia, ex-președintele Senatului olandez a căutat să promoveze un dialog între est și vest.

Guvernul de la Haga, departe de a fi ferm față de Rusia

Guvernul olandez nu s-a solidarizat cu Occidentul în conflictul cu Rusia. În cele opt luni de război, a emis zeci de derogări de la sancțiuni împotriva Rusiei. Acest lucru reiese dintr-un inventar al ministerelor implicate, scrie publicația rtl.nieuws.ro. Presa olandeză scrie că autoritățile au permis accesul în porturile olandeze a zeci de nave rusești, în ciuda interdicției portuare pentru navele care arborează pavilion rusesc, impusă de UE.

De la începutul războiului, la sfârșitul lunii februarie, ministerele au acordat în total 91 de derogări, până în luna octombrie.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...