Un pluton rusesc cu zeci de soldați adunat pe un pod plutitor din Kursk a fost atacat de rachete HIMARS ucrainene
Un pluton rusesc adunat pe un pod plutitor din Kursk a fost atacat de rachetele HIMARS ucrainene. Alte forțe rusești au reușit însă să avanseze în regiunea controlată de ucraineni.
Sistem HIMARS. FOTO Profimedia
Președintele rus Vladimir Putin a dat trupelor sale termen până la 1 octombrie să învingă invazia ucraineană din regiunea Kursk. Miercuri, regimentele rusești au contraatacat regiunea din nu mai puțin de trei direcții, potrivit Forbes.
Contraatacurile - cel puțin două pe flancul stâng și unul pe flancul drept - au „surprins mulți” ucraineni, potrivit grupului de analiză ucrainean Frontelligence Insight.
Nu și Brigada 27 de artilerie (cu rachete) a armatei ucrainene, singurul operator al lansatoarelor pe roți HIMARS (High-Mobility Artillery Rocket Systems) de fabricație americană.
În timp ce o dronă din cadrul Regimentului 14 ucrainean de sisteme aeriene fără pilot observa de sus, un pluton rus cu câteva zeci de soldați s-a apropiat de râul Seim (care delimitează Kursk în nord-vest), a coborât din camioane și a traversat în fugă un pod de pontoane pe care geniștii ruși îl asamblaseră peste râu.
Rachetele HIMARS ale Brigăzii 27 Artilerie Rachete au deschis focul cu rachete M30/31 ghidate prin GPS, fiecare având o rază de acțiune de până la 57 de mile și peste 400 de submuniții de mărimea unei grenade.
Trei rachete au vizat plutonul
Două rachete au lovit trupele care se aflau la capătul îndepărtat al podului plutitor. Când supraviețuitorii au căutat adăpost într-un copac din apropiere, o a treia rachetă a explodat direct deasupra lor.
Nu se știe câți ruși au fost uciși sau răniți, dar imaginile transmise de dronă arată aproximativ 30 de persoane în mișcare la începutul bombardamentului și mai puțin de 20 la sfârșit.
Este posibil ca rachetele ucrainene să fi învins acolo, dar, potrivit Centrului ucrainean pentru strategii de apărare, alte unități rusești au reușit să recucerească un grup de sate din jurul Snagosk, precum și satul Ulanok.
Forțele ucrainene conduse de Brigada 22 Mecanizată au contraatacat la vest de Snagosk, cu scopul de a bloca înaintarea rușilor.
Structura forțelor, haotică
Linia frontului este haotică, notează Forbes. Tot haotică este și structura forțelor de ambele părți ale bătăliei în curs de desfășurare. Forța ucraineană este un amestec de batalioane din armată, forțe separate de asalt aerian și terestre, iar cea rusă este și mai dezordonată potrivit Frontelligence Insight: „batalioane sau regimente extrase din diferite divizii și brigăzi, apoi reunite în aceeași zonă geografică”.
Acest din urmă aspect ar putea deveni o problemă pentru armata rusă.
„O forță structurată în acest fel nu dispune, în general, de un potențial ofensiv semnificativ până când nu sunt stabilite o structură de comandă coerentă și o coordonare”, a notat Frontelligence Insight..
„Totuși, acest lucru nu înseamnă că Rusiei îi lipsește capacitatea ofensivă”, a avertizat grupul.
În ciuda pierderilor uluitoare în cele 30 de luni de război împotriva Ucrainei, soldații ruși au încă un avantaj general în ceea ce privește trupele și vehiculele.
„Trupele ucrainene ar putea rămâne fără poziții de rezervă”
În părțile din Kursk care se află sub control ucrainean, ucrainenii au un avantaj defensiv care atenuează superioritatea numerică a rușilor.
Totuși, „dacă un număr suficient de trupe rusești atacă în același timp din direcții suficient de diferite, trupele ucrainene ar putea rămâne fără poziții de rezervă. Acest lucru ar putea reduce serios șansele Ucrainei de a se apăra cu succes”, a avertizat Frontelligence Insight.
Comandanții ucraineni sunt conștienți de acest risc. Acesta este motivul pentru care dronele lor monitorizează cu atenție abordările probabile ale întăririlor rusești - inclusiv orice poduri de pontoane peste Seim.
Sursa: adevarul.ro