Un pilot al armatei ruse a divulgat informații clasificate Ucrainei după atacul asupra spitalului de copii din Kiev

Un pilot al armatei ruse a divulgat informații clasificate Ucrainei după atacul asupra spitalului de copii din Kiev

După atacul rusesc cu rachete asupra spitalului pediatric Ohmatdit din Kiev, în 8 iulie, un pilot al armatei ruse a luat legătura cu serviciile de informații ucrainene și a divulgat date clasificate cu privire la personalul diviziei sale, relatează Ukrainska Pravda, citând surse din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării.

Distrugerile provocate spitalului de copii din Kiev după ce a fost lovit din plin de o rachetă

43 de persoane au murit după atacul masiv cu rachete din 8 iulie FOTO EPA-EFE

Un pilot din cadrul Diviziei a 22-a de bombardiere grele din cadrul armatei ruse (unitatea militară nr. 06987 cu baza la aerodromul Engels), care a efectuat o mare parte dintre lansările de rachete Kh-101 asupra orașelor ucrainene, a luat legătura cu Direcția de Informații pentru Apărare a Ucrainei (DIU) prin intermediul chatbotului acesteia.

Pilotul rus a scris că l-a șocat atacul asupra spitalului de copii din Kiev și a decis să împărtășească cu Ucraina documente referitoare la activitățile unității sale militare, precum și fotografii private ale comandanților Diviziei 22 de aviație a armatei ruse. Informațiile divulgate a ajutat Ucraina să identifice mai mult de 30 de comandanți ai acestei divizii ruse de bombardiere grele.

Documentele includ, printre altele, dosarele personale ale ofițerilor superiori și date personale ale militarilor ruși și ale familiile acestora.

Aceste documente oficiale se numără printre cele mai valoroase informații obținute de serviciile de informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, scrie Ukrainska Pravda.

O analiză a dovezilor din surse deschisă, precum și evaluările experților au arătat că o rachetă de croazieră Kh-101 lansată de Rusia este arma care a lovit direct spitalul de pediatrie din Kiev, pe 8 iulie, contrazicând relatările pro-ruse și ale Moscovei care au încercat să dea vina pe Ucraina, a relatat Bellingcat.

După atac, mai multe conturi de pe rețelele de socializare cunoscute pentru răspândirea dezinformarii – inclusiv cea a Ministerului rus al Afacerilor Externe – au susținut că racheta este de fabricație americană și a fost lansată dintr-un sistem ucrainean de apărare antiaeriană.

O analiză efectuată de Bellingcat utilizând imagini de pe rețelele de socializare, precum și un model 3D al rachetei, a indicat însă faptul că spitalul a fost lovit de o rachetă de croazieră rusă Kh-101. Analiza este în concordanță cu punctul de vedere al experților, printre care și Fabian Hoffman , cercetător doctoral la Universitatea din Oslo, specializat în tehnologia rachetelor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii