Un pesedist/Sculptorul care a ţepuit statul român cu 2,3 milioane de euro, pentru o statuie uitată în China, reclamat penal

Un pesedist/Sculptorul care a ţepuit statul român cu 2,3 milioane de euro, pentru o statuie uitată în China, reclamat penal

Biroul de Presă al Ministerului Culturii susţine, potrivit Mediafax, că a fost depusă o plângere penală pe numele sculptorului Florin Codre, care nu a mai livrat lucrarea realizată în China. 

"S-a formulat o plângere penală împotriva sculptorului Florin Codre de către Ministerul Culturii, plângere care se află în curs de soluţionare. Deocamdată, Ministerul Culturii nu are date despre stadiul de soluţionare, procedura în acest moment nefiind publică”, se arată în documentul citat.
Conform sursei citate, în paralel, Ministerul Culturii este în proces cu artistul pentru nerespectarea contractului dintre cele două părţi.

"Ambele demersuri vizează conduita sculptorului care, deşi s-a obligat faţă de Ministerul Culturii să realizeze Monumentul Marii Uniri de la 1918 şi să îl amplaseze la Arad, nu şi-a îndeplinit obligaţia nici până la acest moment, fără să ofere o justificare legală instituţiei. Prin urmare, ministerul a fost nevoit să uzeze de cele două pârghii legale puse la îndemna sa de legiuitor”, se mai arată în document. În luna aprilie, aflat în vizită la Arad, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, declara că ar putea fi depusă o plângere penală pe numele sculptorului Florin Codre.

“Pe litigiul comercial trebuie să plătească toate penalităţile calculate de la momentul finalizării plăţilor până aduce lucrarea în ţară. Avem pe rol un proces civil, în care Ministerul Culturii este parte împotriva lui Florin Codre”, declara Kelemen Hunor.

El preciza că ministerul “a achitat tot ce era de achitat” pentru realizarea monumentului.

“E vorba de zece milioane de lei, o sumă uriaşă, iar în contract scria că în această sumă se realizează şi se aduce la Arad, se amplasează (…) În contract nu scria unde se realizează, a ajuns în China, nu ştiam acest lucru, nu era precizat, dar putea fi şi Argentina. Am înţeles că sculptorul nu a mai avut bani să aducă lucrarea, iar monumentul e gata”, declara ministrul.

Potrivit Primăriei Arad, iniţiativa ridicării unui monument reprezentativ dedicat Unirii de la 1 Decembrie 1918 a apărut în primii ani după Marea Unire, fiind relansată în anul 2003 prin reînfiinţarea Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri. Ministerul Culturii a organizat un concurs de proiecte şi a asigurat finanţarea. Proiectul câştigător a fost anunţat în toamna anului 2007, iar sculptorul braşovean Florin Codre a obţinut pentru realizarea lucrării sale zece milioane de lei de la Ministerul Culturii. De atunci, municipalitatea nu a reuşit să-l contacteze pe autor.

Primarul Gheorghe Falcă cerea implicarea Ministerului Culturii, în condiţiile în care, spunea el, lucrarea realizată de sculptorul Florin Codre nu a putut fi livrată din China, pentru că nu avea cine să plătească transportul de 100.000 de euro, întrucât artistul intrase în insolvenţă.

Ulterior, în noiembrie 2013, Primăria Arad anunţa că sculptorul Florin Codre a fost dat în judecată, întrucât nu a adus lucrarea în ţară din China, unde a executat-o.

Colaboratorii artistului declarau că acesta s-a mutat în Franţa.

Totodată, preşedintele Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad (ARMMUA), Aurel Ardelean, afirma că a luat legătura cu sculptorul pentru a-l întreba despre livrarea lucrării, fiind informat astfel că o piesă din ansamblul monumental a fost spartă în timpul manipulării într-un atelier din China, locul în care artistul a ales să producă piesele.

În bugetul pe anul 2012 al municipiului Arad era prevăzută suma de 3,6 milioane de lei pentru amplasarea monumentului aşteptat din China, bani care au fost transferaţi în bugetul pe 2013.

Lucrarea reprezintă o coloană a infinitului stilizată sub forma unui stâlp ramificat, simbolizând o convergenţă a celor trei provincii româneşti. Monumentul va fi legat terestru de trei poduri.

Florin Codre (n. 18 aprilie 1943, Braşov) este un sculptor român, creator de artă monumentală, cascador şi crescător de cai de rasă.

Este autorul primului film românesc de ficţiune a cărui finanţare s-a realizat din iniţiativă privată, după 1989: „Şobolanii roşii”.

A realizat Statuia ecvestră a lui Carol I din Bucureşti şi a câştigat concursul pentru ridicarea unei statui a regelui Ferdinand, destinată a o înlocui pe cea înaltă de 18 m, realizată în 1937 de Ivan Meštrović, care era situată aproape de Piaţa Victoriei, lângă Biserica Mavrogheni, topită de comunişti.[ Potrivit machetei, monumentul va fi instalat în Piaţa Victoriei şi va avea în spate parcul, ca un zid de protecţie natural. Ferdinand, personajul central, va fi reprezentat pe cal, purtând coroană şi buzdugan. În jur va fi un ansamblu monumental, cu un semicerc larg de 30 metri, care se va deschide cu stema lui Mihai Viteazul şi anul 1601 şi se va încheia cu stema României Mari de la 1918. Spaţiul va fi public, unde se vor putea organiza spectacole şi se vor putea monta tribune.

Florin Codre a fost numit, prin hotărârea Senatului României, ca membru în Consiliul de Conducere al Institutului Cultural Român, fiind desemnat de Partidul Social Democrat.


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...