Un oraș întreg din Polonia va fi evacuat din cauza ciclonului Boris: „Valul poate fi de câțiva metri înălțime”

Un oraș întreg din Polonia va fi evacuat din cauza ciclonului Boris: „Valul poate fi de câțiva metri înălțime”

Primarul unui oraș polonez a cerut tuturor celor 44 000 de locuitori ai să evacueze localitatea, din cauza pericolului ca întreaga zonă să fie inundată, în contextul în care ciclonul Boris continuă să afecteze Europa Centrală, potrivit BBC .

Guvernul polonez a declarat stare de dezastru natural din cauza inundațiilor. FOTO captură video

Guvernul polonez a declarat stare de dezastru natural din cauza inundațiilor. FOTO captură video

Localnicii din Nysa au fost îndemnați de primarul Kordian Kolbiarz să se îndrepte spre zone mai înalte, explicând că există riscul ca digul unui lac să se rupă și să elibereze „o cascadă de apă” în oraș.

„Vă rugăm să vă evacuați bunurile, pe voi înșivă, pe cei dragi. Valul poate fi de câțiva metri înălțime. Acest lucru înseamnă că întregul oraș va fi inundat”, a transmis primarul orașului Nysa.

Premierul polonez Donald Tusk a anunțat alocarea a un miliard de zloți (233 de milioane de euro) pentru victimele inundațiilor din țară, adăugând că Polonia va solicita, de asemenea, ajutor din partea UE.

Guvernul polonez a declarat stare de dezastru natural.

Ciclonul Boris s-a soldat cu cel puțin 16 morți

Bilanțul inundațiilor care au lovit în weekend Europa a crescut luni la cel puțin 16 morți, șapte dintre aceștia fiind confirmați în România, amintește BBC. Victime au fost înregistrate și în Austria, Republica Cehă și Polonia.

Budapesta a anunțat că va închide drumurile din apropierea fluviului Dunărea, care traversează capitala Ungariei, citând riscul de inundații la sfârșitul acestei săptămâni.

În Slovacia, revărsarea fluviului Dunărea a produs inundații în zona veche a Bratislavei. Potrivit presei locale, nivelul apei a depășit nouă metri și se așteaptă ca acesta să crească în continuare.

Deși în unele regiuni condițiile meteo s-au stabilizat, ciclonul Boris pune pe jar alte zone, care se pregătesc pentru perturbări și pericole din cauza inundațiilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Se întâmplă ceva cu Donald Trump?

2 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Lucrătura e gata / Vlad Gheorghe anunță excluderea din Partidul DREPT a cinci dintre cei zece deputați

5 Fraților, în ce țară trăim? Un român a construit un bloc, a vândut apartamente, dar nu a declarat nimic la ANAF