Un om de serviciu a distrus 20 de ani de cercetare. Enervat de „alarme”, a scos din priză congelatorul care păstra culturi celulare

Un om de serviciu a distrus 20 de ani de cercetare. Enervat de „alarme”, a scos din priză congelatorul care păstra culturi celulare

Institutul Politehnic Rensselaer din Troy, New York, a intentat un proces împotriva angajatorului unui om de serviciu despre care spune că a scos din priză un congelator de laborator care conținea materiale de cercetare.

Laborator - foto: Pixabay

Laborator - foto: Pixabay

Un om de serviciu care a închis un congelator după ce a auzit mai multe "alarme enervante", a distrus mai mult de 20 de ani de cercetare, potrivit unui proces intentat împotriva angajatorului său de Institutul Politehnic Rensselaer din nordul statului New York, scrie CNN .

Omul de serviciu, care nu este dat în judecată în proces, a fost angajatul Daigle Cleaning Systems Inc., și a lucrat câteva luni în 2020 la universitatea privată de cercetare din Troy, New York.

Școala solicită daune de peste un milion de dolari și taxe legale de la Daigle Cleaning Systems ca urmare a incidentului.

Congelatorul laboratorului conținea peste 20 de ani de cercetare, inclusiv culturi celulare și probe, la care o "mică fluctuație de temperatură de trei grade ar provoca daune catastrofale", potrivit procesului depus la Curtea Supremă din Rensselaer.

Colegiul nu crede că omul de serviciu este vinovat, ci dă vina pe Daigle Cleaning Systems pentru că nu l-a instruit și supravegheat în mod corespunzător, potrivit procesului.

CNN a contactat avocații Daigle Cleaning Systems și Institutul Politehnic Rensselaer pentru comentarii.

Enervat de alarmele congelatorului

Universitatea afirmă că culturile celulare și specimenele din congelator trebuie menținute la -80 de grade Celsius și o mică fluctuație de 3 grade ar provoca daune, astfel încât alarmele ar suna dacă temperatura ar crește la -78 grade sau ar scădea la -82 grade.

K.V. Lakshmi, profesor și director al Centrului Baruch '60 pentru Cercetare Biochimică a Energiei Solare al școlii, care a supravegheat cercetarea, a observat că alerta congelatorului s-a declanșat în jurul datei de 14 septembrie 2020, deoarece temperatura sa crescuse la -78 de grade, potrivit procesului.

În ciuda alarmei, Lakshmi și echipa ei au stabilit că probele de celule vor fi în siguranță până când se vor putea face reparații de urgență. În timp ce Lakshmi aștepta ca producătorul congelatorului să vină să efectueze reparații, echipa ei a adăugat o cutie de siguranță în jurul prizei și prizei congelatorului. Un avertisment a fost postat pe congelator, potrivit dosarului instanței.

"ACEST CONGELATOR SUNĂ ÎN TIMP CE ESTE ÎN REPARAȚIE. VĂ RUGĂM SĂ NU-L MUTAȚI SAU SĂ-L DECONECTAȚI. NU ESTE NECESARĂ CURĂȚAREA ÎN ACEASTĂ ZONĂ. PUTEȚI APĂSA BUTONUL ALARMĂ / TEST MUTE TIMP DE 5-10 SECUNDE DACĂ DORIȚI SĂ DEZACTIVAȚI SUNETUL", se arată în avertisment.

Dar, pe 17 septembrie, omul de serviciu a auzit ceea ce el a numit mai târziu "alarme enervante", potrivit procesului. În încercarea aparentă de a fi de ajutor, el a răsturnat întrerupătoarele, care furnizau electricitate congelatorului, oprindu-le din greșeală de la "pornit" la "oprit", potrivit procesului. Acesta a spus că temperatura congelatorului a crescut la -32 de grade Celsius.

A doua zi, studenții au găsit congelatorul oprit și, în ciuda încercărilor de a păstra cercetarea, majoritatea culturilor au fost "compromise, distruse și făcute imposibil de salvat, demolând mai mult de douăzeci de ani de cercetare", se afirmă în proces.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

4 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron