Un om de afaceri americano-israelian a fost arestat în SUA pentru că a furnizat cipuri Rusiei
Ilya Kahn a participat la „scheme multianuale” de cumpărare și vânzare de tehnologie din SUA pentru NRC „Elvis”. Bărbatul riscă până la 20 de ani de închisoare.
Foto: Shutterstock
Statele Unite au arestat un om de afaceri care a furnizat Rusiei microcircuite americane și alte produse de înaltă tehnologie pentru a eluda sancțiunile . El riscă până la 20 de ani de închisoare.
Ilya Kahn, în vârstă de 66 de ani, a furnizat bunuri cu dublu scop Centrului de cercetare și producție a sistemelor electronice de calcul și informații (ELVIS), care este unul dintre cele mai importante centre de proiectare de microcircuite din Rusia. A făcut acest lucru, inclusiv după ce SUA au introdus sancțiuni împotriva Elvis NRC, care, conform datelor lor, cooperează cu FSB.
„Kahn a livrat ilegal tehnologie specializată din Statele Unite către un producător rus de semiconductori legat de numeroase alte organizații ruse sancționate”, a declarat Departamentul de Justiție al SUA într- un comunicat.
Potrivit unei investigații comune a Departamentelor de Justiție și Comerț, prin intermediul a două dintre companiile sale americane, Senesys Incorporated și Sensor Design Association, care sunt angajate în dezvoltarea de software în domeniul securității, Kahn a trimis mii de microcontrolere, plăci de rețea și un transmițător de radiofrecvență către Elvis NDC. El a lucrat cu o organizație rusă înainte de războiul din Ucraina, dar a continuat să lucreze după ce organizația a fost adăugată pe lista de sancțiuni în martie 2022 pentru presupusul său rol în facilitarea invaziei Rusiei în Ucraina.
Sancțiuni împotriva Federației Ruse - detalii
În octombrie și noiembrie 2023, Turcia a început să reducă livrările către Rusia de bunuri cu dublu scop care pot fi folosite în scopuri militare.
Publicația Forbes, citând date de la Institutul Turc de Statistică, scrie că 45 de categorii de mărfuri din lista pentru controlul exporturilor (Common High Priority Items List), care a fost întocmită de SUA, UE, Marea Britanie și Japonia, au fost inclusă în lista de produse restricționate la export a Turciei.
Sursa: adevarul.ro