Un ofiţer rus dezertor a dezvăluit secrete militare a unei baze nucleare: „Armele erau pe deplin pregătite”

Un ofiţer rus dezertor a dezvăluit secrete militare a unei baze nucleare: „Armele erau pe deplin pregătite”

Un fost ofițer la o instalație ultrasecretă de arme nucleare din Rusia a dezvăluit informaţii secrete privind arsenalul nuclear al Rusiei şi faptul că bazele care îl adăpostesc au fost puse în alertă maximă încă din prima zi a invaziei în Ucraina.

O parte a arsenalului rusesc, la o paradă militară. Foto Shutterstock

O parte a arsenalului rusesc, la o paradă militară. Foto Shutterstock

Fostul ofiţer, pe care BBC îl numeşte Anton, pentru a-i păstra anonimatul, a făcut parte din unitatea de securitate a unei baze nucleare, practic o unitate de reacție rapidă care păzea armele nucleare. Bărbatul le-a arătat jurnaliştilor documente care confirmă unitatea, gradul și baza la care a lucrat.

El afirmă că baza de arme nucleare unde era a fost pusă în alertă maximă de luptă în ziua invaziei la scară largă a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022.

„Înainte de asta, am avut doar exerciții. Dar în ziua în care a început războiul, armele erau pe deplin pregătite. Eram pregătiți să lansăm forțele pe mare și în aer și, în teorie, să efectuăm un atac nuclear” , a declarat el.

Deşi nu toate informaţiile furnizate de acesta au putut fi verificate, câteva dintre ele au fost confirmate prin faptul că, la trei zile după ce trupele ruse au intrat în Ucraina, Vladimir Putin a anunțat că forțele de descurajare nucleară ale Rusiei au fost plasate într-un „mod special de serviciu de luptă”.

Ofiţerul rus dezertor a povestit că, după ce a fost instituită alerta, în prima zi a invaziei, unitatea sa a fost „închisă în bază”, astfel că în afară de ce se difuza la televiziunea rusă de stat, nu existau contacte sau informaţii din exterior. Starea de alertă a fost anulată după două-trei săptămâni.

Mărturia lui Anton oferă o perspectivă asupra funcționării interne ultrasecrete a forțelor nucleare din Rusia .

„Există un proces de selecție foarte strict pentru bazele nucleară. Toţi sunt soldaţi profesionişti. Nu există recruți. (...) Se fac verificări constante și teste cu detectorul de minciuni pentru toată lumea. Solda este mult mai mare, iar trupele nu sunt trimise la război. Sunt acolo fie pentru a respinge, fie pentru a executa un atac nuclear”, a explicat el.

Fostul ofițer spune că viața era strict controlată.

„Era responsabilitatea mea să mă asigur că soldații de sub comanda mea nu duc telefoane la baza nucleară. Este o societate închisă, nu există străini acolo. Dacă vrei ca părinții tăi să te viziteze, trebuie să depui o cerere la serviciul de securitate FSB cu trei luni înainte”, a mai povestit bărbatul.

Arsenalul nuclear al Rusiei

Rusia are aproximativ 4.380 de focoase nucleare operaționale, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani, însă doar 1.700 sunt „desfășurate” sau gata de utilizare. Arsenalul este unul uriaş pentru o singură ţară, pentru că toate statele membre NATO dețin un număr similar doar împreună.

În ultima vreme, aliaţii occidentali ai Ucrainei sunt tot mai îngrijoraţi cu privire la faptul că Vladimir Putin ar putea decide să desfășoare arme nucleare „non-strategice”, adesea numite tactice. Acestea sunt rachete mai mici care, în general, nu provoacă precipitații radioactive pe scară largă, dar utilizarea lor ar duce, totuși, la o escaladare periculoasă a războiului.

Şi îngrijorările cresc, pe măsură ce ameninţările preşedintelui rus sunt tot mai frecvente, dar şi în contextul în care acesta a ratificat, săptămâna trecută, modificările aduse doctrinei nucleare, potrivit cărora Rusia poate lansa armele nucleare dacă este supusă unui „atac masiv” cu rachete convenționale de către un stat nenuclear, dar „cu participarea sau sprijinul unui stat nuclear”.

În timp ce unii experți occidentali afirmă că majoritatea armelor lui Vladimir Putin datează din era sovietică și ar putea chiar să nu funcționeze, fostul ofiţer spune că Occidentul nu ar trebui să se bazeze pe o astfel de teorie „simplistă”.

„S-ar putea să existe unele tipuri de arme de modă veche în unele zone, dar țara are un arsenal nuclear enorm, o cantitate uriașă de focoase, inclusiv patrule de luptă constante pe uscat, pe mare și în aer”, a dezvăluit Anton.

Armele nucleare ale Rusiei erau pe deplin operaționale și pregătite de luptă încă dinainte ca el să dezerteze, a susținut bărbatul.

„Activitatea de întreținere a armelor nucleare se desfășoară în mod constant, nu se oprește niciodată nici măcar pentru un minut”, a mai spus el.

Cum a reuşit să fugă

În ceea ce priveşte dezertarea sa, fostul ofiţer rus a povestit că, la scurt timp după începerea războiului la scară largă, a primit ceea ce el a apreciat ca fiind un „ordin criminal”, şi anume acela să țină prelfacă propagandă în cadrul trupelor sale, folosind „orientări” scrise foarte specifice.

„Au spus că civilii ucraineni sunt combatanți și ar trebui distruși! Aceasta este o linie roșie pentru mine - este o crimă de război. Am spus că nu voi răspândi această propagandă”, a declarat fostul ofiţer.

Din cauza atitudinii sale, Anton a fost mustrat de superiori, transferat apoi la o brigadă obișnuită de asalt din altă parte a țării, unde i s-a comunicat faptul că va fi trimis la război. Aceste unități sunt adesea trimise la luptă ca „primul val” și mai mulți dezertori ruși au declarat că „scandalagii” care se opun războiului au fost folosiți drept „carne de tun”.

Înainte de a fi trimis pe linia frontului, Anton a semnat o declarație prin care refuza să participe la război, astfel că împotriva sa a fost deschis un dosar penal, iar el a decis să fugă din țară cu ajutorul unei organizații de voluntari pentru dezertori.

„Dacă aș fi fugit de la baza de forțe nucleare, serviciul local de securitate FSB ar fi reacționat decisiv și probabil că nu aș fi putut părăsi țara”, a declarat el.

De asemenea, fostul ofiţer spune că lumea trebuie să ştie că, de fapt, mulți soldați ruși sunt împotriva războiului. În spijinul afirmaţiei lui vine organizația de voluntari care îi ajută pe dezertori, „Idite Lesom” („Du-te prin pădure” sau „Dispari”) care a declarat că numărul dezertorilor care solicită ajutor a crescut la 350 pe lună.

Riscurile pentru cei care fug sunt, de asemenea, în creștere. Cel puțin un dezertor a fost ucis după ce a fugit în străinătate și au existat mai multe cazuri de bărbați care au fost întorși cu forța în Rusia și judecați.

Deși Anton a părăsit Rusia, el spune că serviciile de securitate încă îl caută, astfel că acum lucrează neoficial şi nu figurează în niciun sistem de date.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / Estimările privind procentele partidelor, valabile pentru ora 19.00

2 Încep să apară numele „șefilor de pluton” din „armata” lui Georgescu?

3 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / Cum arată ierarhia partidelor după numărarea voturilor din peste 20% dintre secțiile de votare

4 VIDEO Călin Georgescu, declarație de ultima oră

5 Așa o fi? / Scenariu exploziv! Telefonul care a schimbat soarta României / De ce ar fi fost chemat Marcel Ciolacu la Budapesta