Un oficial NATO a stârnit furia ucrainenilor după ce a sugerat că ar trebui să cedeze teritorii în schimbul aderării la alianță

Un oficial NATO a stârnit furia ucrainenilor după ce a sugerat că ar trebui să cedeze teritorii în schimbul aderării la alianță

Stian Jenssen, șeful de cabinet al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, a stârnit un val de reacții din partea Kievului după ce a spus că Ucraina ar putea fi nevoită să fie de acord cu renunțarea la o parte din teritoriul ocupat de ruși dacă dorește să adere la NATO.

Stian Jenssen și Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO FOTO Profimedia

Stian Jenssen și Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO FOTO Profimedia

Stian Jenssen, care este șeful de cabinet al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut aceste afirmații în fața presei norvegiene, în cadrul unei dezbateri care a avut loc anterior în cursul zilei.

Kievul a reacționat imediat la speculațiile lui Stian Jenssen potrivit cărora Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze o parte din teritoriul său Rusiei în schimbul aderării la NATO. Mihailo Podoliak, un consilier de rang înalt al președintelui Zelenski, a respins furios această idee , catalogând-o ca fiind „ridicolă”.

„Asta înseamnă să alegi în mod deliberat înfrângerea democrației, să încurajezi un criminal internațional, să păstrezi regimul rus, să distrugi dreptul internațional și să transmiți războiul altor generații”, a scris Podoliak, într-un mesaj publicat pe platforma X (fosta Twitter).

„În mod evident, dacă Putin nu suferă o înfrângere zdrobitoare, dacă regimul politic din Rusia nu se schimbă și dacă criminalii de război nu sunt pedepsiți, războiul se va întoarce cu siguranță, iar apetitul Rusiei va fi și mai mare”, a adăugat consilierul lui Zelenski.

„Vor aduce atât dezonoare, cât și război”

„Încercările de a păstra ordinea mondială și de a stabili o «pace greșită» prin, să fim sinceri, ar aduce triumful lui Putin, nu vor aduce pace în lume, ci vor aduce atât dezonoare, cât și război”, a mai scris Podoliak. Stoltenberg a evitat mult timp, cu prudență, întrebările despre ceea ce ar trebui să facă Ucraina pentru a pune capăt războiului, potrivit Sky News .

Poziția șefului NATO a fost în mod constant că ține de Ucraina – și nu de unele părți terțe – să decidă cum și când ar trebui să înceapă negocierile cu Rusia. Dar, deși Jenssen a reiterat această poziție, el a oferit indicii că Ucraina ar putea avea într-adevăr o cale de intrare în NATO.

„Există o mișcare semnificativă în chestiunea viitoarei aderări a Ucrainei la NATO”, a spus el. „Este în interesul tuturor ca războiul să nu se repete”, a precizat Jenssen. Moscova „se luptă enorm din punct de vedere militar și pare nerealist că (rușii) pot cuceri noi teritorii. Acum este mai degrabă o chestiune legată de ceea ce Ucraina reușește să recupereze din teritoriile ocupate”, a adăugat el.

Zelenski: „Acest lucru nu este negociabil”

Întrebat de ziarul norvegian VG dacă Ucraina trebuie să cedeze teritorii pentru a încheia pacea și a obține în schimb statutul de stat membru al NATO, Jenssen a sugerat că această întrebare a fost deja ridicată în cadrul alianței.

„Nu spun că trebuie să fie așa”, a spus el. „Dar aceasta ar putea fi o posibilă soluție”, a continuat Jenssen. Dar această soluție ar fi în mod evident contrară obiectivelor de pace enunțate de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, notează Sky News.

Unul dintre cele 10 puncte ale așa-numitei sale „formule de pace” implică restabilirea granițelor pe care Ucraina le avea înainte de invazia rusă. Liderul ucrainean a spus clar că acest lucru nu este negociabil.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…