Un număr total de 329 de candidaţi au fost propuşi la Premiul Nobel pentru Pace 2021

Un număr total de 329 de candidaţi au fost propuşi la Premiul Nobel pentru Pace 2021

Un număr total de 329 de candidaţi au fost propuşi la Premiul Nobel pentru Pace 2021, a anunţat luni Institutul Nobel, potrivit AFP.

Lista este secretă, dar diverse informaţii publice apărute până acum relevă că printre propuneri se numără Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), fostul preşedinte american Donald Trump, activista pentru mediu Greta Thunberg, opozantul rus Alexei Navalnîi sau mişcarea Black Lives Matter.


Foto: (c) Erin Schaff POOL / EPA


Candidaturile, care sunt mai puţine în acest an comparativ cu numărul record de 376 înregistrat în 2016, sunt repartizate între 234 de persoane şi 95 de organizaţii, a precizat Institutul Nobel.

Numele candidaţilor rămâne secret timp de cel puţin 50 de ani, însă cei care i-au propus - parlamentari şi miniştri din toate ţările, foşti laureaţi, unii profesori universitari - pot alege să le dezvăluie identitatea.


Foto: (c) HAYOUNG JEON / EPA


Printre candidaturile cunoscute se numără Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Alianţa Vaccinului (GAVI) şi Coaliţia pentru inovaţii în materie de pregătire pentru epidemii (CEPI), în prima linie a mobilizării împotriva pandemiei de COVID-19, care afectează întreaga lume de un an.

"A fost un an special, marcat de COVID-19, şi ar fi fost surprinzător dacă acest lucru nu s-ar reflecta în natura candidaturilor", a comentat pentru AFP directorul Institutului Nobel, Olav Njolstad, fără a face alte precizări.


Foto: (c) SALVATORE DI NOLFI / EPA


Au fost de asemenea propuse organizaţii neguvernamentale de apărare a libertăţii presei precum Reporteri fără Frontiere (RSF) şi Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), opozanţi precum belarusa Svetlana Tihanovskaia sau rusul Alexei Navalnîi, mişcarea Black Lives Matter şi activista de mediu Greta Thunberg din Suedia.

Printre nominalizaţi se numără şi fostul preşedinte american Donald Trump, ginerele său Jared Kushner, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi prinţul moştenitor din Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed Al Nahyan, creditaţi cu progrese în procesul de pace din Orientul Mijlociu şi cu eforturile de apropiere între Israel şi ţări din lumea musulmană.


Foto: (c) CHRISTIAN MONTERROSA / EPA


A fi propus pentru premiu nu înseamnă a primi girul Comitetului Nobel care, înainte de a acorda Nobelul pentru Pace, acceptă toate candidaturile, atât timp cât au fost trimise până la data-limită de 31 ianuarie de către persoane care au acest drept.

Printre alţi candidaţi cunoscuţi se mai află NATO, forţele pro-democraţie din Hong Kong, Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), o campanie pentru interzicerea roboţilor care ucid şi mişcarea de cercetaşi.


Foto: (c) ALEX KOLOMOISKY POOL / EPA


Comitetul Nobel îşi va anunţa alegerea la 8 octombrie.

În 2020, Premiul Nobel pentru Pace a ajuns la Programul Alimentar Mondial (PAM), cea mai mare organizaţie umanitară mondială de luptă împotriva foametei.AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…