Un nou val COVID este tot mai aproape
Centrul European pentru Prevenire și Control al Bolilor avertizează că un nou val COVID-19 se apropie cu pași repezi. În același timp, cercetătorii spun că pe lângă un risc mai mare de boală cardiovasculară, pulmonară, neurologică sau diabet, infecția cu virusul sistemic SARS-CoV-2 ar putea crește și riscul de cancer.
Un nou val de COVID-19 se apropie de Europa Foto: Shutterstock
SARS-CoV-2 a reușit să dezvolte strategii similare virusului Epstein-Barr (EBV) și virusului hepatitei B (HSV1) de a controla o anumită proteină ducând în cele din urmă la degradarea acesteia și la slăbirea sistemului imunitar. În discuție ar fi proteina p53, a cărei prezență slabă în faza acută de boală este și un indicator al severității bolii, atrage atenția cercetătorul Octavian Jurma.
Iar Centrul European pentru Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) avertizează că foarte curând vom intra într-un nou val pandemic.
Ar putea crește riscul de cancer
„Proteina p53, sau factorul de supresie tumorală p53, este esențială pentru controlul mecanismelor de diviziune celulară și reparare a ADN-ului, motiv pentru care este supranumită gardianul genomului“, explică cercetătorul Jurma. Cu alte cuvinte, virusul sistemic SARS-CoV-2 crește riscul de cancer, alături de creșterea riscului de boală cardiovasculară, infarct subit, diabet, infertilitate și altele, subliniază expertul. „Sunt trecut prin cancer și, după un an de spitalizări, chimioterapie și 3 operații majore, vă pot spune că prefer vaccinul și masca. Dacă mă crezi, bine, dacă nu, asta e, nu te oprește nimeni să mergi mai departe cu infectarea pe infectare călcând. Evident, negaționiștii și antivacciniştii vor sări în apărarea politicii de infectare în masă și vor da vina pe vaccin sau pe măști, deși la noi nu se mai practică niciuna decât de o minoritate“, mai spune el.
Doctorul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, este de părere că în mod sigur există astfel de studii în derulare în acest moment pe cohorte întregi de pacienți: „Ele vor arăta niște semnale de alarmă. Adică e posibil ca într-un grup să apară mai multe tipuri de cancere, probabil la anumite subgrupuri, fie pe vârste, fie pe sexe. Deocamdată însă, nu există suficiente dovezi pentru a trage concluzia că SARS-CoV-2 ar interfera cu partea de oncogeneză. Este prea devreme“.
Evoluția rapidă a virusului în combinație cu scăderea imunității naturale indusă prin vaccinare și/sau infectare face ca, în timp, diferența între spitalizările și decesele celor nevaccinați și ale celor vaccinați să scadă, mai explică doctorul Jurma. „E motivul pentru care chiar Ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, afirmă că doar persoanele cu boosterul (a treia doză) făcut pot fi considerate vaccinate cu schemă completă, respectiv 14% din populație în România“, subliniază specialistul, mai ales că experții Centrului European pentru Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) avertizează că foarte curând vom intra într-un nou val pandemic.
Sursa: adevarul.ro