Un nou studiu sugerează că vaccinarea anti-COVID-19 nu afectează fertilitatea
Vaccinarea împotriva COVID-19 nu afectează şansele de a concepe un copil, conform unui nou studiu finanţat de Institutele Naţionale de Sănătate (NIH) din Statele Unite, informează agenţia Xinhua.
Peste 2.000 de cupluri au participat la acest studiu şi cercetătorii nu au identificat diferenţe în ceea ce priveşte şansele de concepţie dacă partenerii de sex masculin sau de sex feminin erau vaccinaţi anti-COVID-19 comparativ cu cei din cuplurile nevaccinate, potrivit rezultatelor publicate joi.
Cu toate acestea, cuplurile aveau şanse puţin mai mici de concepţie dacă partenerul de sex masculin fusese infectat cu SARS-CoV-2 cu 60 de zile înainte de ciclul menstrual al partenerei, sugerând că boala COVID-19 ar putea reduce temporar fertilitatea masculină, conform studiului publicat în American Jurnal of Epidemiology.
Studiul a implicat 2.126 de femei din Statele Unite sau Canada şi s-a desfăşurat din decembrie 2020 până în septembrie 2021. De asemenea, femeile au fost monitorizate până în noiembrie 2021.
Participanţii au completat la fiecare opt săptămâni chestionare cu privire la situaţia socio-demografică, stilul de viaţă, factori medicali şi informaţii despre partenerii de viaţă.
Cercetătorii nu au identificat diferenţe majore în ceea e priveşte ratele de concepţie pe fiecare ciclu menstrual între cuplurile nevaccinate şi cele vaccinate în care cel puţin un partener a primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVID-19.
"Constatările oferă asigurări că, pentru cuplurile care doresc o sarcină, vaccinarea nu pare să afecteze fertilitatea", a declarat Diana Bianchi, director al Institutului Naţional Eunice Kennedy Shriver de Pediatrie şi Dezvoltare Umană din cadrul NIH, care a finanţat studiul.
"Totodată, oferă informaţii pentru medicii care consiliază persoanele care îşi doresc o sarcină", a precizat Bianchi. AGERPRES