Un nou studiu stârnește frică: gripa aviară răspândită la vaci s-ar fi adaptat pentru a infecta oamenii

Un nou studiu stârnește frică: gripa aviară răspândită la vaci s-ar fi adaptat pentru a infecta oamenii

Un studiu publicat luni oferă noi dovezi conform cărora virusul H5N1 care provoacă în prezent o epidemie de gripă aviară la bovinele din SUA ar putea fi adaptat pentru a infecta mai bine oamenii decât alte tulpini de virus aflate în circulație.

foto fermă de vaci

Gripa aviară care a îmbolnăvit vacile din SUA s-ar putea transmite și la oameni FOTO Adevărul Arhivă

Acest rezultat provoacă deja controverse în rândul celor mai importanți cercetători din lume în domeniul gripei și bolilor infecțioase.

În întreaga lume, diferite virusuri gripale circulă în mod constant în multe tipuri diferite de animale. Unul dintre elementele care determină ce fel de animal poate fi infectat de un anumit virus gripal este tipul de receptori prezenți pe partea exterioară a țesuturilor cu care intră în contact virusul.

Virusurile gripale care infectează în mod obișnuit păsările au o afinitate pentru a se agăța de forma specială a unui receptor întâlnit în mod obișnuit în intestinele speciilor aviare. Virusurile gripale umane, pe de altă parte, preferă forma unui receptor care căptușește căile respiratorii superioare.

Noua lucrare , publicată în Nature, a arătat că virusul H5N1 bovin se poate lega de ambii receptori.

Virsusul are o capacitate de a se lega de receptorii de tip uman”, a declarat autorul principal al studiului, Yoshihiro Kawaoka, într-un interviu acordat STAT .

Cu toate acestea, el a avertizat că este prea devreme pentru a spune dacă această capacitate înseamnă că ramura bovină recent apărută din arborele evolutiv al H5N1 are un potențial crescut de a deveni un agent patogen uman semnificativ.

Legarea de receptorii de tip uman nu este singurul factor necesar pentru ca un virus al gripei aviare să se poată replica bine la om”, a declarat Kawaoka, un virusolog de vârf al gripei de la Universitatea Wisconsin-Madison, care a studiat H5N1 timp de decenii.

Lucrările privind legarea preconizată oferă noi dovezi pentru o fixare mai largă, inclusiv la celulele care căptușesc tractul respirator superior uman, dar necesită studii suplimentare pentru a înțelege factorii de bază, a declarat Ian Brown, fostul șef de virologie de la

Agenția pentru sănătatea animalelor și a plantelor din Regatul Unit, care este acum lider de grup la Institutul Pirbright, într-o declarație pentru reporteri. „În general, constatările studiului nu sunt neașteptate, dar acest raport oferă o perspectivă științifică suplimentară asupra unei situații în evoluție, care subliniază necesitatea unei monitorizări și supravegheri puternice în rândul populațiilor afectate sau expuse, atât la animale, cât și la oameni, pentru a urmări riscurile viitoare”.

Rezultatul va alimenta cu siguranță temerile că virusul H5N1 care circulă acum la vacile de lapte s-a adaptat deja pentru a se răspândi mai eficient la oameni. Dar acest aspect este complicat de faptul că alți oameni de știință, care au examinat aceleași molecule pe care virusul H5N1 al bovinelor le utilizează pentru a infecta celulele, au obținut rezultate diferite.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii