Un nou studiu arată ce ne poate menține creierul sănătos pe măsură ce îmbătrânim

Un nou studiu arată ce ne poate menține creierul sănătos pe măsură ce îmbătrânim

Un somn scurt în timpul zilei poate ajuta la protejarea sănătății creierului pe măsură ce îmbătrânește, sugerează autorii unui studiu, după ce au descoperit că obiceiul pare să fie asociat cu un volum mai mare al creierului, potrivit The Guardian .

Somn ziua. FOTO Shutterstock

Somn ziua. FOTO Shutterstock

O repriză scurtă de somn în timpul zilei poate întârzia micșorarea creierului, care apare mai repede la persoanele cu boli neurodegenerative , este concluzia studiului.

Unele cercetări anterioare sugeraseră că somnul prelungit ar putea fi un simptom timpuriu al bolii Alzheimer, în timp ce alte lucrări indicau că un somn scurt poate îmbunătăți capacitatea de învățare a oamenilor.

„Am găsit o asociere între somnul obișnuit în timpul zilei și un volum total al creierului mai mare, ceea ce ar putea sugera că somnul regulat oferă o anumită protecție împotriva neurodegenerării prin compensarea somnului slab", au explicat autorii actualului studiu.

Pe ce se bazează studiul

Cercetătorii de la UCL și de la Universitatea Republicii din Uruguay au relatat în jurnalul Sleep Health, că s-au bazat pe datele din studiul UK Biobank, care a adunat informații genetice despre stilul de viață și sănătate de la 500.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani la momentul recrutării.

În timp ce, inițial, a reieșit că participanții care au declarat că nu au dormit niciodată sau rareori în timpul zilei aveau un volum total al creierului mai mare, echipa a descoperit relația inversă atunci când a fost luată în considerare predispoziția genetică la somn. Echipa a sugerat că anterioarele concluzii ar fi putut fi cauzate de alți factori care au încurcat relația dintre somnul din timpul zilei și dimensiunea creierului.

„S-ar putea ca un somn scurt în timpul zilei să ajute la păstrarea volumului creierului și acesta este un lucru pozitiv, potențial, pentru prevenirea demenței", a declarat Dr. Victoria Garfield, coautor al studiului de la University College London, explicând că cercetările anterioare au sugerat că o durată de până la 30 de minute ar putea fi benefică.

Limitările studiului

Cercetătoarea admite însă că există o multitudine de factori de risc care ar putea duce la demență, și că volumul creierului poate fi influențat, de asemenea, de mulți factori.

Datele pe care se bazează studiul provin doar de la britanici albi, iar durata exactă a somnului asociată cu beneficiile nu este clară, cum nu este clar nici dacă aceleași beneficii ale somnului ar putea fi constatate și la persoanele fără predispoziție.

Conducerea Asociației Britanice de Neuroștiințe a salutat studiul, dar a spus că acesta are limitări, inclusiv faptul că informațiile furnizate de participanții la UK Biobank cu privire la obiceiurile de somn auto-raportate ar putea fi parțial inexacte, potrivit The Guardian.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 O imagine cât o mie de cuvinte...

3 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

4 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

5 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă