Un nou deces misterios în Rusia: Un jurnalist a fost găsit mort într-o parcare după ce a promis dezvăluiri despre corupția din Mariupol

Un nou deces misterios în Rusia: Un jurnalist a fost găsit mort într-o parcare după ce a promis dezvăluiri despre corupția din Mariupol

Un jurnalist rus de război a fost găsit mort după ce a denunțat „corupția gigantică” din orașul ocupat Mariupol din sudul Ucrainei și a promis că va publica informații în acest sens.

Aleksandr Rîbin FOTO rabkor.ru

Aleksandr Rîbin FOTO rabkor.ru

Trupul neînsuflețit al lui Aleksandr Rîbin, 39 de ani, a fost descoperit sâmbătă într-o parcare de pe marginea unei autostrăzi din apropiere de Șahtî, în regiunea Rostov, situată în sud-vestul părții europene a Federației Ruse.

Rîbin a fost găsit mort la câteva zile după o călătorie la Mariupol, prilej cu care a criticat „corupția gigantică” ce afectează așa-zisa reconstrucție a acestui oraș din regiunea Donețk devastat și ocupat de Rusia în mai 2022 și a deplâns situația localnicilor.

„Anul 2023, din punctul meu de vedere, nu a fost deloc mai ușor pentru locuitorii din Mariupol decât 2022”, a declarat el într-o transmisiune în direct pe canalul de YouTube Rabkor.

Jurnalistul rus a promis că va dezvălui mai multe informații odată ce se va întoarce acasă, la Moscova, dar a fost găsit mort la câteva zile de la această promisiune care sună a amenințare pentru Kremlin.

Cadavrul lui Rîbin a fost găsit într-o parcare de pe margineaz unei autostrăzi din apropiere de Șahtî, oraș situat la circa 43 de kilometri est de granița cu Ucraina și la circa 250 de kilometri est-nord de Mariupol.

Orașul Mariupol ar mai avea în prezent circa 100.000 de locuitori, puțin mai mult de 20 la sută din populația de dinainte de lansarea invaziei ruse, la 24 februarie 2022. Cucerirea orașului a avut loc după câteva luni de asediu brutal soldat cu devastarea blocurilor de locuințe, precum și a unei maternități și a unui teatru ce găzduia mii de civili.

În timp ce autoritățile ruse susțin că reconstruiesc orașul pentru a-l face un exemplu al „beneficiilor eliberării”, Crucea Roșie atrage atenția că oamenii care se mai află acolo trăiesc în condiții „apocaliptice”.

Oficial, Aleksandr Rîbin a fost declarat mort dintr-o cauză naturală, și anume cardiomiopatia. Potrivit presei ruse loiale Kremlinului, cardurile bancare și bunurile de valoare ale lui Rîbin se aflau la fața locului. La rândul său, Comitetul rus de Investigații a susținut că nu a găsit indicii de moarte violentă.

Rîbin a luptat alături de separatiștii pro-ruși din Luhansk în 2014 și în 2015, dar s-a retras de pe front declarându-se dezamăgit de așa-numita „primăvară rusească”. De atunci, el a călătorit în calitate de jurnalist în numeroase state, printre care Turcia, Etiopia, Iran, Afganistan, Uzbekistan, Tadjikistan, Statele Unite etc.

Publicația „Obozrevatel” remarcă faptul că ultima transmisiune a lui Rîbin datează din 30 decembrie 2023, când le-a urat totodată rușilor „o schimbare de guvern”. Canalul de YouTube Rabkor aparține sociologului născut la Moscova Boris Kagarlițki, care se declară un „ucrainean de stânga” prin prisma convingerilor sale politice și originii tatălui său, descendentul unui om de afaceri evreu din regiunea Kiev. Un critic al războiului purtat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, Kagarlițki a fost arestat și declarat „terorist”.

Decese misterioase în Rusia

Moartea lui Rîbin este cea mai recentă dintr-un șir de decese misterioase în presa loială Kremlinului într-un moment în care vocile disidente sunt reprimate brutal în Rusia.

Duminică au fost descoperite cadavrele Zoiei Konovalova, 48 de ani, redactor-șef al companiei ruse de televiziune de stat Kuban, care operează în regiunea Krasnodar, în apropierea zonei de război, precum și a soțului ei. Potrivit primelor informații făcute publice, Zoia Konovalova și soțul ei ar fi fost otrăviți.

Luna trecută a fost asasinat în apropiere de Moscova Ilia Kiva, 46 de ani, un fost deputat ucrainean care a devenit o marionetă a regimului Putin în calitate de „analist politic la televiziunea de stat”. Asasinarea lui Kiva este revendicată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), care semnalează că este vorba de un avertisment pentru alți cetățeni ucraineni care intenționează să-și trădeze țara și să colaboreze cu forțele invadatoare.

„Acesta este un semnal pentru toți trădătorii și criminalii de război care au trecut de partea inamicului. Luați aminte, Rusia nu vă va proteja... moartea este singura perspectivă care îi așteaptă pe dușmanii Ucrainei”, a declarat o sursă SBU citată de presa de la Kiev.

Tot în decembrie, redactorul-șef adjunct al ziarului „Komsomolskaia Pravada”, Anna Țariova, 35 de ani, a fost găsit moartă în apartamentul ei din Moscova. O anchetă este în curs în acest caz.

Decesul Annei Țariova a survenit la trei luni de la cel al directorului general al „Komsomolskaia Pravda”, Vladimir Sungorkin, declarat mort la vârsta de 68 de ani în urma unui presupus infarct suferit în timpul unei călătorii în Orientul Îndepărtat al Rusiei. Înainte de a muri, Sungorkin postase că este în căutarea unui „loc frumos” pentru a lua prânzul.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…