Un nou cutremur, cu o magnitudine de 5.3, a zguduit Santorini. Seismul, cel mai puternic de până acum, a putut fi resimțit în Atena, Turcia și Egipt

Un nou cutremur, cu o magnitudine de 5.3, a zguduit Santorini. Seismul, cel mai puternic de până acum, a putut fi resimțit în Atena, Turcia și Egipt

Risc Seismic

Insula Santorini a fost lovită, luni seara, de un nou cutremur, despre care seismologii spun că a fost cel mai puternic de până acum. Cu o magnitudine de 5.3, acesta a fost resimțit și în Atena, Turcia, Egipt și Libia.

Santorini/FOTO: EPA

Santorini/FOTO: EPA

De asemenea, locuitorii insulei învecinate Amorgos rămân în stare de alertă după ultimul cutremur, care a fost urmat duminică seară de un seism cu magnitudinea de 5,0, scrie BBC.

Până acum, peste 10.000 de persoane au părăsit insula Santorini, după ce a fost zguduită începând cu luna ianuarie de peste 12.800 de cutremure care au fost detectate de laboratorul seismologic al Universității din Atena.

Locuitorii care au rămas au putut fi observați patrulând în zonele periculoase pentru a îndepărta turiștii care făceau fotografii cocoțați pe stânci. Alții, patrulează pe noaptea străzi pentru a ține infractorii departe.

Pe 6 februarie, Guvernul Greciei a declarat stare de urgență pe insulă, care va rămâne în vigoare cel puțin până la 3 martie.

Din cauza alunecărilor de teren în multe părți din Santorini, dar și din cauza frecvenței și intensității cutremurelor, experții nu au exclus posibilitatea producerii unui cutremur major.

Seismologii au fost optimiști cu privire la faptul că intensitatea cutremurelor începe să scadă, dar acum sunt îngrijorați că se agravează.

Cutremurul de duminică a fost precedat de trei mișcări telurice mai mici, cu o magnitudine mai mare de 4,0, în timp ce cele trei de luni dimineață au fost, de asemenea, mai mari de 4,0.

Cu toate acestea, nu au fost constatate pagube pe niciuna din insulele Santorini sau Amorgos. De asemenea, nu au fost raportați nici răniți ca urmare a cutremurelor.

Șco lile vor rămâne închise și marți în Santorini , Amorgos și pe alte câteva insule.

Kostas Papazachos, profesor de seismologie la Universitatea Aristotel din Salonic, a declarat pentru un post radio grec că autoritățile trebuie să permită ca situația să continue pentru cea mai mare parte sau pentru toată luna februarie.

Să sperăm că ne vom îndrepta încet spre o dezescaladare treptată. Va trebui să fim un pic răbdători și să vedem. Să sperăm că după câteva săptămâni fenomenul va începe să se diminueze”, a spus el.

Înainte de cutremurul înregistrat luni, cel mai puternic a fost înregistrat pe 6 februarie, cu o magnitudine de 5,2.

Grecia este una dintre țările europene cele mai predispuse la cutremure, însă oamenii de știință sunt nedumeriți de actualele „grupuri” de cutremure care nu au fost legate de un șoc major.

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Imagine de la protestul din Piața Victoriei...

2 Trădat și de ai lui? / Fotografie cu tâlc apărută într-o publicație de limbă germană din Sibiu cu una din proprietățile președintelui Iohannis

3 ALERTĂ „Serviciile de informații rusești ar fi interferat în recentele alegeri din România / Există dovezi substanțiale că acest lucru s-a întâmplat înt…

4 Încep dezvăluirile? / „Da, am deservit naiv sistemul, până m-am săturat de el. E putred de stricat, cangrenat de tot”

5 Ioana Ene Dogioiu, dezvăluiri despre cel mai apropiat colaborator al lui Nicușor Dan și comparații între primarul candidat și Georgescu