
Un muzician câștigător de Grammy, care a colaborat cu Robert Plant și Bono, a ajuns cel mai periculos lider al-Qaeda din Africa de Vest
În urmă cu ani buni, Iyad ag Ghali își petrecea serile cântând la chitară și compunând versuri pentru trupa Tinariwen, o formație de blues-rock din Sahara. Astăzi, numele său este asociat cu terorismul, fiind considerat cel mai periculos lider al-Qaeda din regiune.
Trupa Tinariwen a devenit celebră la nivel mondial, câștigând un premiu Grammy și colaborând cu artiști legendari precum Robert Plant (Led Zeppelin) și Bono (U2), potrivit The Wall Street Journal.
Însă, în timp ce colegii săi își construiau o carieră în muzică, Ag Ghali a ales un drum radical. El a devenit liderul unei filiale al-Qaeda și a instaurat teroarea într-o regiune vastă din Africa de Vest, interzicând muzica și conducând un grup extremist responsabil pentru mii de victime.
„Nu mi-a venit să cred”, a declarat Manny Ansar, fostul manager al Tinariwen. Iyad obișnuia să iasă în cluburi cu ag Ghali în capitala Maliului, Bamako, acum 30 de ani. „A fost un șoc să-l văd într-o înregistrare mergând peste cadavre.”
O ascensiune marcată de violență
Ag Ghali a transformat regiunea într-un câmp de luptă unde forțele occidentale și guvernele locale încearcă să oprească insurgența islamistă. Cu o armată de 6.000 de luptători, el a distrus sate și a înfruntat forțele franceze , trupele speciale americane și mercenari ruși. În prezent, gruparea sa este atât de puternică încât există temeri că Mali sau Burkina Faso ar putea deveni primul stat controlat de al-Qaeda.
Născut într-o familie tuaregă, Ag Ghali a crescut într-un context de lupte pentru independența acestui grup nomad. A luptat alături de forțele lui Muammar Gaddafi, iar ulterior a jucat un rol important în mișcările de revoltă din Mali.
După prăbușirea regimului libian, el s-a întors în Mali și a jucat un rol important în mișcările de revoltă din regiune. La început, muzica era un mijloc de propagandă pentru cauza tuaregilor, iar el însuși a compus versuri pentru cântece revoluționare. „Ag Ghali a înțeles puterea muzicii ca instrument de mobilizare”, a explicat Philippe Brix, fost manager al Tinariwen.
În anii ’90, însă, viața sa a luat o turnură neașteptată. După întâlnirea cu un grup de predicatori pakistanezi, el s-a apropiat tot mai mult de islamul radical, renunțând la stilul său de viață occidental. „Nu mai pot purta Rolex și pantofi de lux”, i-ar fi spus Ag Ghali unui prieten apropiat.
Teroare și control absolut
În 2012, gruparea sa a preluat controlul asupra orașului Timbuktu , unde a interzis muzica și a impus reguli stricte asupra populației. Femeile nu mai aveau voie să iasă singure pe stradă, iar cei care încălcau regulile erau aspru pedepsiți. În 2013, trupele franceze l-au forțat să se retragă, însă el a continuat să conducă atacuri și să extindă influența al-Qaeda în Africa de Vest.
În 2017, Ag Ghali a unit mai multe grupări extremiste într-o coaliție puternică, Jamaat Nusrat al-Islam wal Muslimin, responsabilă pentru mii de atacuri și mii de victime. Gruparea sa controlează rute de trafic de aur, vite și droguri, iar Occidentul îl consideră o amenințare majoră.
Pe fondul instabilității din Mali, Burkina Faso și Niger, unde regimurile militare au preluat puterea, influența lui Ag Ghali crește. El și-a ajustat imaginea, încercând să se prezinte ca un lider protector al comunităților locale, oferind „protecție” în schimbul taxelor și controlului absolut. Totodată, a început să dezvolte relații cu alte organizații teroriste internaționale , ceea ce îl face o amenințare globală.
În iunie 2023, Curtea Penală Internațională de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele său, însă capturarea sa rămâne o provocare uriașă. Între timp, fostul muzician transformat în terorist continuă să fie o amenințare iminentă pentru Africa de Vest și nu numai.
Sursa: adevarul.ro