Un mort în urma incendiilor care fac ravagii în suburbiile Atenei. Cum se vede prăpădul din Spațiu VIDEO

Un mort în urma incendiilor care fac ravagii în suburbiile Atenei. Cum se vede prăpădul din Spațiu VIDEO

O persoană a murit în urma incendiilor puternice de vegetație care s-au extins luni în suburbiile Atenei din Grecia.

Pompierii participă la stingerea unui incendiu în Grecia FOTO Arhivă

Pompierii participă la stingerea unui incendiu în Grecia FOTO Arhivă

Cadavrul, despre care se crede că este al unei femei, a fost găsit în interiorul unui magazin din orașul Vrilissia, în nordul Atenei, a declarat pentru BBC o sursă din cadrul serviciului de pompieri.

Mii de oameni au fost evacuați după ce pompierii au avertizat că locuințele, întreprinderile și școlile sunt amenințate, incendiile urmând să continue până marți, scrie bbc.com.

Purtătorul de cuvânt al serviciului de pompieri, colonelul Vassilios Vathrakogiannis, a declarat că, deși nu mai există un singur front de foc activ în regiunea Attica de nord-est, care include părți din Atena, există încă „multe incendii localizate active", în principal în jurul orașelor Marathon și Penteli.

Într-o declarație publicată luni seara, el a adăugat că condițiile pentru noi incendii rămân periculoase nu numai marți, ci și în cursul săptămânii.

Peste 700 de pompieri, 199 de mașini de pompieri și 35 de avioane cu bombardament cu apă au fost implicate în eforturile de stingere a incendiilor, care au izbucnit duminică după-amiază la aproximativ 35 km nord de capitala Greciei.

Colonelul Vathrakogiannis a declarat că doi pompieri au primit tratament pentru arsuri în timp ce luptau împotriva flăcărilor.

Luni, autoritățile au declarat că incendiile au izbucnit în 40 de locații diferite și că, în unele zone, flăcările au atins înălțimea de 25 m.

În scene fără precedent, oamenii din Atena au purtat măști pentru a se proteja de fumul care a pătruns în oraș.

Aeronavele au fost nevoite să aterizeze luni, la lăsarea întunericului, dar operațiunile la sol au continuat toată noaptea.

Observatorul național al Greciei a declarat luni seara că imaginile din satelit arătau că, până la ora locală 12:00 (10:00 BST), incendiul afectase deja aproximativ 100 000 de acri (405 km pătrați) de teren.

În Penteli, o regiune muntoasă și împădurită, a fost necesară evacuarea a trei spitale, iar unul dintre sediile Observatorului Național a fost la un moment dat amenințat.

Incendiul a cuprins, de asemenea, o fabrică de cherestea, iar în alte părți ale zonei s-au auzit mai multe explozii, cel mai probabil de la rezervoare de combustibil și butelii de gaz rezidențiale.

În ciuda pericolului, unii locuitori din Penteli au ales să rămână lângă casele lor și au încercat să stingă focarele de incendiu folosind furtunuri sau ramuri de copaci.

Este dureros. Am crescut în pădure. Simțim o mare tristețe și furie", a declarat Marina Kalogerakou, o locuitoare în vârstă de 24 de ani, pentru agenția de presă Reuters, în timp ce turna apă dintr-o găleată pe un ciot de copac în flăcări.

Pantelis Kyriazis, un alt rezident, și-a accidentat mașina în timp ce încerca să plece.

Nu puteam să văd. Am lovit un pin și asta s-a întâmplat", a spus el, arătând spre mașină.

Mai la nord, aproape de epicentrul incendiului, Vassilis Stroubelis, în vârstă de 81 de ani, stătea în ușa casei sale avariate.

Treizeci de ani am construit toate astea. Treizeci de ani și bam", a spus el.

Țările europene au anunțat acordarea de asistență Greciei după ce guvernul acesteia a activat mecanismul de protecție civilă reciprocă al UE.

Italia pune la dispoziție două avioane, în timp ce Franța și Serbia furnizează câte un elicopter, a declarat colonelul Vathrakogiannis.

Spania, Republica Cehă și România trimit în continuare vehicule, personal și ajutoare.

Turcia vecină se pregătește, de asemenea, să trimită două avioane și un elicopter, a declarat ministrul de externe Öncü Keçeli.

Scriind pe X, fostul Twitter, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE va fi „alături de Grecia în lupta sa împotriva incendiilor devastatoare".

Grecia tocmai a înregistrat cele mai fierbinți luni iunie și iulie din istorie.

Schimbările climatice sporesc riscul de apariție a vremii calde și uscate, care poate alimenta incendiile de vegetație.

Lumea s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 °C de la începutul erei industriale, iar temperaturile vor continua să crească dacă guvernele din întreaga lume nu reduc drastic emisiile.

Incendiile masive din Grecia sunt vizibile din Spaţiu , potrivit unor imagini din satelit ale Agenţiei Europene a Sateliţilor Meteorologici Europeni Eumetsat.

Incendii de pădure importante au izbucnit în nordul Atenei, aşa cum a surprins satelitul MTG-I1 ieri (duminică). Focare de incendiu și coloană groasă de fum vizibile din spațiul dintre orele 11.00 UTC (14.00, ora României) şi 17.30 UTC (20.30, ora României)”, anunţă agenţia europeană pe X.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”

2 Cea mai bună dovadă că sfârșitul lumii este aproape...

3 Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Poliției Rutiere Maramureș

4 VIDEO War fashion / Un cecen capturat de ucraineni în regiunea Kursk purta un hanorac în valoare de 2.300 de dolari

5 Putin s-a enervat, a cerut împingerea imediată a ucrainenilor din Kursk și l-a întrerupt pe guvernatorul regiunii care făcea bilanțul teritoriului oc…