Un misterios semnal radio a fost interceptat din spațiu
Un misterios semnal radio a fost interceptat din spațiu, sursa sa putând fi reprezentată de o gaură neagră care dispare sau de două stele neutronice care se ciocnesc, dar oamenii de știință nu exclud nici posibilitatea interceptării comunicațiilor unei eventuale civilizații extraterestre, conform unui material publicat miercuri de cotidianul britanic The Telegraph.
Acest semnal radio este repetitiv și durează doar câteva milisecunde, manifestându-se sub forma unor "explozii" de unde radio dintr-o sursă necunoscută din Univers — explozii ce emit tot atâta energie cât produce Soarele într-o zi întreagă.
Primul astfel de semnal radio a fost descoperit în 2007, în urma analizei unor date mai vechi adunate de radiotelescoape, iar de atunci și până în prezent a mai fost înregistrat de încă 7 ori. Recent, în premieră, acest semnal a fost surprins în momentul relativ al producerii sale. Conform analizelor preliminare, aceste semnale radio provin din afara galaxiei noastre, Calea Lactee, de la o distanță de aproximativ 5,5 miliarde de ani lumină — în consecință ele provin din trecutul îndepărtat, dar de această dată astronomii au reușit să surprindă un astfel de semnal în momentul înregistrării sale, și nu ulterior.
Sursa acestor semnale face obiectul unor dezbateri aprinse între oamenii de știință. Astfel de explozii de unde radio pot fi rezultatul "evaporării" unei găuri negre, al coliziunii dintre două stele neutronice sau, de ce nu, pot fi emise de o eventuală civilizație extraterestră.
'Astfel de evenimente constituie unele dintre cele mai mari mistere ale Universului", a comentat John Mulchaey, directorul Observatorului Carnegie. 'Până acum, astronomii nu au putut surprinde un astfel de eveniment în momentul (relativ) al producerii sale", a mai susținut el.
Astronomii au urmărit aceste explozii de unde radio prin intermediul a 12 radiotelescoape amplasate în Australia, California, Insulele Canare, Chile, Germania, Hawaii și India. Iar pentru că aceste emisii radio au fost surprinse în momentul relativ al producerii lor, oamenii de știință au putut scana direcția din care provin în căutarea eventualelor emisii de unde în spectrul infraroșu dar și al razelor-x, într-o încercare de a identifica sursa. Deocamdată ei nu au găsit nimic.
'Faptul că nu am identificat lumină pe alte lungimi de undă elimină o serie de fenomene astronomice ce ar putea fi considerate sursa acestor emisii, așa cum ar fi exploziile de raze gamma provocate de stele ajunse în stadiul de supernove', a explicat și astronomul Daniele Malesani, de la Universitatea din Copenhaga.
Modul de polarizare a acestor unde radio sugerează că provin din vecinătatea unui obiect cosmic cu un puternic câmp gravitațional — o gaură neagră sau o stea neutronică. "Acum știm mai multe despre ce ar trebui să căutăm", a mai adăugat Malesani.
Analiza acestor semnale este publicată în ultimul număr al revistei Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
AGERPRES