Un miracol: Lângă Odesa, marea și-a făcut drum spre mai multe corpuri de apă protejate

Un miracol: Lângă Odesa, marea și-a făcut drum spre mai multe corpuri de apă protejate

Anterior, din cauza lipsei schimbului de apă, lacurile protejate aproape au secat.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

În Bugeac (Basarabia), Marea Neagră a refăcut „pe cont propriu” schimbul de apă cu mai multe corpuri de apă protejate, care rămăseseră izolate de câteva luni, a relatat un angajat al parcului național "Limanurile Tuzlei", doctor în științe biologice Ivan Rusev. Potrivit acestuia, lipsa schimbului de apă a avut un efect negativ extrem asupra ecosistemului și în special asupra reproducerii peștilor.

S-a întâmplat o minune – Marea Neagră a rezolvat fundamental problema restabilirii schimbului de apă... După mai multe furtuni puternice, a avut loc, în sfârșit, o străpungere de pe mare a bancului de nisip. S-a întâmplat în urmă cu o săptămână și marea și-a adus apele în Limanurile Tuzlei. Capacitatea de transport a noului „estuar” este în prezent de 50 mc/sec în medie, deși crește odată cu vânturile puternice de est și sud-est”, a spus omul de știință.

Potrivit acestuia, Limanurile Tuzlei au primit deja o cantitate considerabilă de apă din mare în ultima săptămână și umplerea lor continuă. Aproximativ 5 milioane de metri cubi de apă de mare intră zilnic în salba de lacuri din Bugeac. El a menționat separat că de la începutul războiului din Ucraina, în parcul național „Tuzlivski lymani” era interzisă efectuarea lucrărilor inginerești care să restabilească schimbul de apă între mare şi lacuri.

Rusev a mai spus că acum există multe păsări în rezervație, există încă stoluri mici de flamingo roz adulți împreună cu păsări tinere, deși principalul stol a zburat deja în Bulgaria.

Limanurile Tuzlei aproape secaseră

Potrivit doctorului în științe biologice Ivan Rusev, lacurile au secat începând cu vara anului 2022. Acest lucru se datorează faptului că aproape nicio apă nu a intrat în limanuri din exterior. De exemplu, nivelul apei în fluviul Dunărea este extrem de scăzut de câteva decenii și, prin urmare, apa din limanurile Sasicul Mare și Sasicul Mic nu a venit din Dunăre și nici nu a reumplut lacurile.

Rusev a subliniat apoi că nu există absolut nici un schimb de apă între Marea Neagră și Limanurile Tuzlei. Pe lângă operațiunile militare, unul dintre motivele lipsei schimbului de apă este faptul că pescarilor nu li s-a dat permisiunea de a deschide o cale prin care apa să pătrundă în limanuri. Așadar, pescarii au rămas fără pește, iar evaporarea apei din estuare pe fondul lipsei schimbului de apă a dus la uscarea completă a lacurilor protejate.

Malul basarabean și odesan al Mării Negre. Foto: Wikipedia

Malul basarabean și odesan al Mării Negre. Foto: Wikipedia

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…