Un MILITAR american a făcut schimb de ecusoane cu un GENERAL român, cei doi având acelaşi nume
Un militar din armata americană, originar din Bistriţa, care a participat la exerciţiul multinaţional Wind Spring 15 desfăşurat la Poligonul Smârdan (Galaţi), a făcut schimb de ecusoane, luni, la finalul exerciţiului, cu un general de brigadă român, cei doi purtând acelaşi nume de familie.
Ceremonia de închidere a exerciţiului Wind Spring 15, care s-a derulat începând din 16 aprilie la Poligonul Smârdan, din judeţul Galaţi, a avut loc luni, drapelele celor patru ţări participante la exerciţiu fiind coborâte, în timpul intonării imnurilor naţionale ale Republicii Moldova, Marii Britanii, SUA şi România.
Astfel, locţiitorul comandantului Diviziei 2 Infanterie "Getica", generalul de brigadă doctor Oliviu Irina, i-a felicitat pe pariticipanţii la exerciţiu pentru modul în care şi-au îndeplinit misiunea, iar unii dintre militari au fost răsplătiţi cu diplome şi medalii.
În cadrul ceremoniei, comandantul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată "Unirea Principatelor", generalul de brigadă doctor Virgil Ovidiu Pop, i-a acordat o diplomă şi unui tânăr militar al Armatei SUA, Ruben Andrei Pop, născut în anul 1989, în Bistriţa, care a plecat la vârsta de patru ani din România, stabilindu-se împreună cu familia sa în Houston.
După ce i-a înmânat diploma, generalul i-a dezlipit tânărului militar de pe uniformă ecusonul cu numele Pop pe care îl purta şi l-a înlocuit cu al său.
"E acelaşi nume, e tot Pop", a spus generalul, îndemnându-l pe tânăr să vină mai des pe meleagurile natale.
Militarul Ruben Andrei Pop a fost întrebat ulterior cum este să fie român în armata americană, el spunând: "Sunt foarte mândru, este foarte bine să serveşti ţara în care trăieşti, dar nu poţi niciodată uita de unde vii".
Exerciţiul Wind Spring 15 a reunit, din 16 aprilie, la Poligonul Smârdan din judeţul Galaţi şi la Centrul Administrativ Aerian de la Mihail Kogălniceanu (CAAMK) din judeţul Constanţa, peste 2.200 de militari, cu armament şi tehnică de luptă, din armatele Marii Britanii, Republicii Moldova, României şi Statelor Unite ale Americii.
Potrivit MApN, scopul exerciţiului l-a constituit antrenarea în comun, într-o concepţie unitară, a militarilor din ţări membre ale NATO sau partenere, pentru menţinerea capacităţii operaţionale a structurilor şi îndeplinirea cerinţelor specifice de interoperabilitate şi standardizare ale Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene. În cadrul Wind Spring 15 au avut loc exerciţii de comandament, trageri de luptă, rezolvarea unor situaţii tactice complexe.
Exerciţiul face parte din seria activităţilor de instruire în comun care se desfăşoară atât în ţară, cât şi în afara teritoriului naţional, în cadrul operaţiei "Atlantic Resolve", pentru demonstrarea măsurilor de reasigurare adoptate în cadrul Consiliului Nord-Atlantic privind asigurarea stabilităţii şi securităţii regionale, în special în actualul climat de securitate din flancul estic al NATO.