Majoritatea persoanelor de rang înalt din Rusia nu au dorit să comenteze invazia din Ucraina, evitând să devină o ţintă a persecuţiilor din partea Kremlinului. Conform afaceristului rus, există o singură explicaţie: „Tuturor le este frică”. Oricine îl critică pe preşedintele Vladimir Putin în în public „are motive să se teamă pentru siguranţa personală”, a mai adăugat Mints.
Miliardarul, care şi-a clădit averea prin compania sa de investiţii O1 Group, întemeiată în anul 2003 şi vândută în 2018, a declarat că în Rusia „modul obişnuit” de a sancţiona un afacerist pentru „lipsa de toleranţă” pe care o expune faţă de regimul de la Moscova este să „îi intenteze un proces penal inventat împotriva afacerii sale”.
„Aceste cazuri penale nu îi afectează doar pe proprietarii afacerii, ci şi pe restul familiei şi pe angajaţi”, a mai spus Mints. „Orice afacerist independent de Putin este văzut ca o ameninţare pentru că el sau ea ar putea să finanţeze opoziţia sau să contribuie la proteste”.
„Aceşti oameni sunt percepuţi ca pe nişte inamici ai lui Putin şi, astfel, inamici ai statului”, a mai spus Mints. „Când astfel de lucruri încep să se întâmple, este un semn clar că ar trebui să pleci din ţară imediat”.
În aceeaşi ordine de idei, miliardarul a experimentat această situaţie în anul 2014, când a criticat politicile preşedintelui rus după hotărârea de a anexa Peninsula Crimeea. Fiindcă nu s-a mai simţit în siguranţă în Rusia, mai ales după asasinarea opozantului Boris Nemţov, a ales să plece din ţară în anul 2015 şi s-a mutat în Marea Britanie.
În anul 2017, fosta companie de investiţii a lui Mints, O1 Group, „s-a găsit într-un conflict deschis cu Banca Centrală a Rusiei”, mai multe demersuri legale fiind lansate împotriva sa. „Când astfel de lucruri încep să se întâmple, este un semn clar că ar trebui să pleci din ţară imediat”.
Mints le-a comunicat oligarhilor ruşi care îl displac pe Vladimir Putin că „cel mai curajos pas este să mergi tăcut în exil”, menţionând cazul lui Mihail Hodorkovski, odinioară cel mai bogat om din Rusia, care a stat la închisoare circa 10 ani pentru fraudă şi evaziune fiscală, acuzaţii pe care acesta le-a numit ca fiind motivate politic.
În schimb, Mints şi Oleg Tinkov, întemeietorul Tinkoff Bank, au atacat invazia rusă din Ucraina. Mints a afirmat că acţiunile lui Putin sunt „josnice” şi că războiul, pe care l-a comparat cu invadarea Poloniei de către Adolf Hitler în anul 1939, este „cel mai tragic eveniment din istoria recentă, nu doar a Ucrainei şi Rusiei, dar a întregii lumi”.
„Acest război este rezultatul nebuniei şi lăcomiei pentru putere a unei singure persoane, Vladimir Putin, şi cercul de apropiaţi care îl sprijină”, a afirmat Mints.
Afaceristul rus Boris Mints l-a cunoscut pe liderul de la Kremlin la începutul anilor '90, dar a vorbit cu el pe 2 ianuarie 2000, cu două zile înainte ca Vladimir Putin să fie numit preşedinte interimar al Rusiei.
Mints a lucrat în guvernul primului preşedinte al Rusiei post-sovietice, Boris Elţîn şi îşi dorea să discute planurile sale pentru reformarea administraţiilor locale şi dezvoltarea sistemului democratic al Rusiei de la începutul secolului XXI.
„Putin mi-a ascultat sugestiile fără să comenteze sau să se împotrivească. Ziua următoare, Putin m-a concediat”, a declarat Mints.
În pofida faptului că Mints a fost inclus pe „lista lui Putin”, redactată de SUA în anul 2018, acesta a respins ideea că ar fi un oligarh. „Nu toţi antreprenorii ruşi sunt pro-Putin şi, tot aşa, nu fiecare rus bogat este un oligarh.”
„În Rusia, termenul înseamnă un afacerist foarte bine conectat cu Putin şi a cărui avere, sau profiturile obţinute din afaceri, depind de cooperarea cu statul rus”, a declarat Mints. „Rusia nu este doar un câmp petrolier cu o mină de aluminiu în mijloc.”
„Rusia este o ţară de 140 de milioane de oameni. Oamenii de acolo, la fel ca oriunde altundeva, au nevoi şi aceste nevoi nu sunt cu nimic mai diferite decât cele de aici, din Occident.”
Mints, care trăieşte, în prezent, în Marea Britanie a spus că se simte în siguranţă şi că nu are nevoie de protecţie specială pentru el şi familia sa, adăugând că, pentru moment, nu îşi doreşte să se întoarcă în Rusia.