„Un măr pe zi ține doctorul departe”. Cât de adevărată este zicala și de ce este considerat „regele fructelor”
Merele sunt o sursă bogată de vitamine, minerale fibre și antioxidanți. În plus, fructele sunt deosebit de bune pentru menținerea unui intestin sănătos.
Merele sunt fructe bogate în vitamine FOTO: Arhivă
În mod surprinzător, dr. Emily Leeming, dietetician la King's College London, crede că zicala care spune că „un măr e zi ține doctorul departe” nu este complet greșită.
Merele sunt o sursă bună de vitamine A, C, B1, B2, B3, B6, B9 și E. Ele conțin potasiu, calciu, fosfor, magneziu, iod și fier.
„Merele sunt o sursă bogată de fitonutrienți importanți pentru sistemul imunitar, precum vitamina C și antioxidanți. Vitamina C ajută organismul să producă anticorpi și celulele imunitare să se deplaseze la locurile de infecție, în timp ce antioxidanții pot reduce excesul de inflamație, ajutându-vă să vă reveniți mai repede dacă vă îmbolnăviți”, susține dr. Emily Leeming.
Mai mult decât atât, f ructul este deosebit de bun pentru menținerea unui intestin sănătos. Nu degeaba se spune că este „regele fructelor”.
„Având în vedere că 70% din celulele imunitare trăiesc în intestin, un microbiom intestinal sănătos este o parte importantă a susținerii sistemului imunitar”, explică dr. Leeming.
Medicul spune că merele susțin acest sistem în două moduri.
„În primul rând, un singur măr conține 100 de milioane de microbi, care s-au dovedit a contribui la microbiomul intestinal, ajutându-l să descompună alimentele și să pună fitonutrienții la dispoziția organismului pentru utilizare. În al doilea rând, un măr mediu conține aproximativ 4 g de fibre. Aceasta este o sursă de combustibil pentru bacteriile bune din intestin, care ajută la reglarea răspunsului imunitar”, susține dr. Leeming.
În consecință, susține dr. Leeming, dacă aveți grijă de sănătatea intestinală, „veți avea un sistem imunitar mai bun”.
Sursa: adevarul.ro