Un magnat rus care a cheltuit două miliarde de dolari pe artă acuză casa de licitaţii Sotheby's că l-a înșelat

Un magnat rus care a cheltuit două miliarde de dolari pe artă acuză casa de licitaţii Sotheby's că l-a înșelat

Un magnat rus care a cheltuit două miliarde de dolari pe artă le-a spus juraților, printre lacrimi, în instanță, că ar fi fost înșelat de casa de licitații Sotheby's, potrivit AP News .

Licitație artă. FOTO Shutterstock

Licitație artă. FOTO Shutterstock

Dmitri Rybolovlev, magnatul în domeniul îngrășămintelor care a acuzat Sotheby's că a făcut echipă cu un dealer de artă elvețian pentru a-l înșela cu zeci de milioane de dolari a început să plângă vineri, în timp ce depunea mărturie despre faptul cum a căzut în plasa unei escrocherii prea comune pe o „piață de artă care trebuie să fie mai transparentă”.

Mărturisirea a fost făcută de miliardarul rus printr-un interpret, la tribunalul federal din Manhattan, la finalul a două zile de mărturii împotriva casei de licitații Sotheby's pe care a acționat-o în instanță.

Rybolovlev a declarat că a avut încredere în dealerul său, Yves Bouvier.

„Există un moment în timp și în care începi să ai încredere totală și absolută într-o persoană”.

Rybolovlev vrea să-și recupereze de la Sotheby's o pierdere de peste 160 de milioane de dolari.

Avocații magnatului au declarat că Bouvier a încasat această sumă prin cumpărarea unor opere de artă celebre de la Sotheby's, înainte de a i le vinde lui Rybolovlev la prețuri majorate.

Rybolovlev a cheltuit, în total, aproximativ două miliarde de dolari pe artă din 2002 până în 2014, în timp ce își realiza o colecție de artă de talie mondială.

Un avocat al Sotheby's l-a făcut pe Rybolovlev să recunoască faptul că a avut încredere în consilierii săi și nu a insistat să vadă documente care ar fi putut arăta exact unde se duceau banii săi, chiar și atunci când a cumpărat opere de artă care valorau uneori zeci de milioane de dolari.

Rybolovlev sugerează că ar exista practici obscure în lumea artei de top

Rybolovlev a dat vina pe practicile obscure din lumea artei de top despre care spune că l-au afectat financiar.

„Pentru că atunci când cea mai mare companie din această industrie, cu o reputație atât de profundă, întreprinde astfel de acțiuni, este incredibil de dificil pentru clienții ca mine, care au experiență în afaceri, să știe ce se întâmplă”, a spus el, susținând argumentele avocaților potrivit cărora Sotheby's știa - sau ar fi trebuit să știe - că Rybolovlev a fost înșelat.

Într-o declarație făcută în instanță la începutul săptămânii, avocatul casei Sotheby's, Sara Shudofsky, a declarat că Rybolovlev încearcă să determine o parte nevinovată să plătească pentru o pagubă creată de altcineva.

Rybolovlev susține că a fost înșelat în mod intenționat de Bouvier și de un director de la Sotheby's cu sediul la Londra, în timp ce cumpăra 38 de piese de artă.

Doar patru dintre acestea sunt în discuție în proces, inclusiv „ Salvator Mundi ” de Leonardo da Vinci , despre care avocații lui Rybolovlev spun că Bouvier a cumpărat-o de la Sotheby's pentru 83 de milioane de dolari, pentru ca apoi să i-o revândă lui Rybolovlev, la o zi distanță, pentru peste 127 de milioane de dolari.

În 2017, Rybolovlev l-a vândut, prin Christie's, pentru suma istorică de 450 de milioane de dolari, acesta devenind cel mai scump tablou vândut vreodată la licitație.

În 2018, Rybolovlev a fost inclus pe o listă pe care administrația Trump a publicat-o cu 114 politicieni și oligarhi ruși despre care a spus că au legături cu președintele rus Vladimir Putin.

De ce nu se află pe lista oligarhilor ruși sancționați după ce Rusia a atacat Ucraina

Cu toate acestea, el nu a fost inclus pe o listă a oligarhilor ruși sancționați după ce Rusia a atacat Ucraina, în instanță punctându-se că a studiat medicina și a devenit cardiolog înainte de a trece la afaceri și că nu a mai locuit în Rusia de 30 de ani.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Istoria secretă a gladiatorilor daci. A fost unul dintre puținele popoare antice pentru care s-a construit o școală specială

2 Citiți, oameni buni, asta a fost și este România „lor”!

3 Avem documentul / Toate măsurile, de la alocații, la pensii și salariile bugetarilor

4 Foarte interesant scenariul ipotetic al lui Mark Galeotti despre impactul tragediei avionului azer asupra puterii lui Putin

5 VIDEO Cu România asta ce facem oameni buni, o anulăm și pe ea, ca să iasă cum trebuie?