Un lucru care nu se spune: Toți acești indivizi care acționau ca niște mafioți în azilurile groazei erau membri PSD cu acte în regulă
Un lucru care nu se spune: Toți acești indivizi care acționau ca niște mafioți în azilurile groazei erau membri PSD cu acte în regulă. Care au participat activ la campaniile electorale ale partidului. După cum o și spune consiliera-soră a Gabrielei Firea, cea implicată în ancheta DIICOT, structura anti-mafia. Ciolacu zbiară și cere demisii, face ședințe pe picior, se dă smardoi la televizor. În realitate, el este pudelul lui Stănescu, adevăratul „împărat” al partidului. Iar Stănescu și Firea... Tot partidul știe... În această cheie trebuie înțeles ce se întâmplă acum. Și ce se va întâmpla în viitor.
Europa Liberă a scris foarte bine despre aceste legături:
O investigație de amploare a jurnaliștilor Bianca Albu de la Buletin de București și Ovidiu Vanghele de la Centrul de Investigații Media a scos la iveală, la începutul lui 2023, cum zeci de bătrâni erau abuzați, înfometați și umiliți în cămine în care ar fi trebuit să-și petreacă liniștiți bătrânețea. Chiar pe banii statului.
Din asociația care administra căminele și care primea bani de la stat pentru a-i îngriji pe acei oameni, făcea parte, potrivit Centrului de Investigații Media, cea mai bună prietenă a Gabrielei Firea, cea care nu a părăsit-o în ultimii aproape 30 de ani indiferent prin ce funcție a trecut.
Este vorba de Ligia Gheorghe (fostă Enache), acum consiliera Gabrielei Firea la Ministerul Familiei. Asociația care administra căminele era condusă de un anume Ștefan Godei.
La patru luni distanță de la publicarea investigației de presă, pe fir a intrat DIICOT, iar ororile din căminele de bătrâni au fost observate în sfârșit de toată presa, de autorități și de politicieni. Nu au avut nicio reacție atunci când Buletin de București și Centrul de Investigații Media au făcut dezvăluirile, dar odată cu ancheta DIICOT, scandalul nu a mai lăsat loc de tăcere.
Tot acum, odată cu investigația oficială, Ligia Gheorghe a fost chemată ca martor la DIICOT pentru a da detalii despre ce se întâmpla în aceste cămine de bătrâni.
Ministerul Familiei, prin Biroul de presă, a transmis imediat un comunicat prin care a subliniat că Ligia Gheorghe nu are nicio legătură cu atrocitățile și că și-a dat demisia încă din 2022 din asociația care administra casele groazei...
Fapte, acuzații și justificări
Prima anchetă, ce avea ca subiect ororile din casa Armonia din Afumați și centrul Sfântul Gabriel cel Viteaz din Voluntari, a fost publicată de Buletin de București pe 27 ianuarie 2023.
Cele două cămine în care jurnaliștii au găsit oameni zăcând în propriile fecale, bătuți, plini de sânge și înfometați, erau administrate de Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz.
Potrivit jurnaliștilor de la Centrul de Investigații Media și Buletin de București, asociația era condusă de un consiliu director în care Ștefan Godei era președinte, iar Ligia Enache, vicepreședinte. Asociația primea aproximativ 30.000 de euro pe lună de la DGSAPC Sector 3 pentru a-i îngriji pe bătrâni.
Jurnaliștii scriu că, înainte de publicarea articolului, au solicitat un punct de vedere chiar de la Gabriela Firea, ministru al Familiei, în care au înștiințat-o despre încălcările drepturilor omului care se petrec în căminele administrate de asociația în care vicepreședinte apărea prietena sa cea mai bună și totodată angajată a ministerului pe care îl conduce.
Ștefan Godei are și el legături cu PSD, partidul Gabrielei Firea. A fost președinte al filialei de tineret, în 2013.
Solicitarea jurnaliștilor a rămas fără răspuns.
După descinderea DIICOT, amploarea dezăluirilor a fost atât de mare încât Ministerul condus de Gabriela Firea a dat un comunicat, în încercarea de a decupla numele ministrului Familiei de persoanele anchetate în acest caz.
„Ministrul Gabriela Firea nu are implicare în acest caz și nu a avut cunoștință de activitatea centrelor și a asociației menționate în această anchetă. În plus, singura legătură cu ministrul este faptul că din conducerea acestei asociații a făcut parte, pentru o scurtă perioadă de timp, unul dintre consilieri”, se menționează în comunicatul Ministerului Familiei.
Ce nu se menționează este că, înainte de publicarea investigațiilor jurnalistice, ministrul Familiei fusese contactat de jurnaliștii care au realizat investigația și informat despre ce se întâmplă în aceste cămine și despre funcția deținută în asociație de consiliera sa. Ziariștii îi ceruseră și un punct de vedere.
Într-o declarație dată joi, 6 iulie, la Antena 3, Gabriela Firea a susținut în continuare că nici ea și nici soțul ei, primarul din Voluntari, Florentin Pandele, localitatea unde se află unul dintre cămine, nu știau ce se întâmplă și că e un „linșaj politic”.
Încă o dată a subliniat că Ligia Gheorghe, prietena sa de care „nu se dezice”, nu are nicio implicare.
Mai mult, a negat și informațiile publicate de Centrul de Investigații Media, potrivit cărora și sora Gabrielei Firea ar fi închis ochii la ce se întâmplă în aceste cămine prin faptul că ar fi fost șefa „Asistenței Sociale locale din Voluntari chiar în perioada în care abuzurile aveau loc. Imediat după apariția seriei de presă CIM - BdB, sora ministrului Firea s-a transferat: acum lucrează la DGASPC Ilfov”, scriu jurnaliștii Centrului de Investigații Media.
„Doamna G.L. nu mai ocupă funcția NEREMUNERATĂ”
În comunicat, există și o a doua afirmație care ridică semne de întrebare, potrivit căreia consiliera, menționată doar cu inițialele G.L. nu ar mai fi făcut parte din conducerea asociației când jurnaliștii au descoperit ororile.
„Informațiile puse la dispoziția ministrului și a ministerului de către doamna G. L. au fost că nu mai ocupă funcția NEREMUNERATĂ de vicepreședinte al Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz, demisia având loc în luna martie 2022, la scurt timp după angajarea la minister. Acest lucru a fost probat cu cererea de demisie depusă de doamna G. L. și înregistrată la sediul asociației respective cu nr. 248/21.03.2022”, se arată în comunicatul Ministerului Familiei.
Conform legii, orice modificare în statutul și membrii din conducerea unei asociații se face prin hotărâre judecătorească. Deci simpla mențiune a unei demisii depuse nu are puterea de a schimba, legal, nimic.
Ieșirea oficială a Ligiei Gheorghe din Asociația Sf Gabriel cel Viteaz s-a produs, de fapt, la câteva zile după publicarea primei investigații media. Mai exact, pe 7 februarie 2023, după cum apare pe pagina Judecătoriei Buftea.
Dosarul de schimbare a membrilor conducerii fusese depus pe 1 februarie 2023, tot după publicarea anchetei.
Și Ecaterina Voicu, numită vicepreședinte în locul Ligiei Gheorghe și membră în conducerea Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz de la înfințare, ar avea legătură cu Gabriela Firea, scriu jurnaliștii CIM. A fost numită, în 2017, în mandatul de primar al Gabrielei Firea, șef de birou la Centrul pentru Tineret al Municipiului București, unde este și acum.
Ligia Gheorghe se leapădă de Godei
Presa a publicat extrase din declarațiile Ligiei Gheorghe în fața procurorilor, ca martor.
În depoziția sa, conform ziarului Evenimentul Zilei , Ligia Gheorghe a susținut că a intrat în Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz doar pentru că Ștefan Godei avea nevoie de încă un membru pentru a o înființa.
„În anul 2020, nu rețin exact perioada, Godei Ștefan m-a rugat să fac parte din consiliul director al Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz, deoarece avea nevoie de un număr de membri pentru înființarea și funcționarea Asociației.
Totodata, acesta mi-a spus că intenționează să înființeze un cămin pentru bătrani, dar nu mi-a oferit alte detalii și nici nu îmi amintesc foarte bine împrejurarile în referire la aceasta asociație”, a spus aceasta la audierile DIICOT.
În realitate, în actul constitutiv al Asociației, membrii fondatori sunt alții - Godei Daniel, Godei Aurica și Ecaterina Voicu. Iar Ligia Gheorghe figurează în comitetul director al asociației alături de Ștefan Godei.
Ligia Gheorghe a negat în fața procurorilor și o relație mai apropiată cu Ștefan Godei.
„L-am cunoscut pe Godei Ștefan în anul 2014, cu ocazia unei campanii electorale. Din acel moment am rămas în relații de amiciție cu acesta, am mai fost colegă cu el și în cadrul Primăriei Capitalei în perioada 2016-2020, acesta ocupând funcția de șofer, iar eu funcția de consilier”, susține Ligia Gheorghe.
Ligia Gheorghe și Ștefan Godei mai au și alte puncte comune însă. Pe lângă legătura dintre ei în asociație, cei doi au împreună și o firmă, înființată în 2015, actualmente inactivă fiscal - Piu Piu & Casa Bună, potrivit platformei temrene.ro.
Această firmă nu apare în declarația de interese depusă de Ligia Gheorghe în calitatea sa de consilier al ministrului Familiei.
Mai mult, în 2021, Ligia Gheorghe i-a făcut urări publice lui Ștefan Godei, pe pagina sa de Facebook.
„Pe Ștefan l-am întâlnit acum vreo 9 ani. Era tânăr și neliniștit. Foarte tânăr și chiar foarte neliniștit. Știa el de ce. Avea multe planuri în cap și nu avea timp de așteptat!
Înmulțiți cu o mie orice credeți că gândeați pe la 25 de ani, adunați cu ambiție, voință de autodepășire, curaj, putere de a trece peste obstacole și adăugați o inimă bună, arătată cu grijă, în momente neașteptate.
După 9 ani, Ștefan este același. Mai înțelept, cu familie și responsabilități. Dar și cu toate cele enumerate mai sus intacte, plus ceva de neconceput la 20 de ani: puțină răbdare. La mulți ani, Stefan! Sunt sigură că îți vei trăi visul!”, a scris Ligia Gheorghe, pe pagina sa de Facebook.
Ligia Gheorghe, „sora din București” a Gabrielei Firea
Dacă relația Ligiei Gheorghe cu Ștefan Godei nu era de notorietate, cea dintre Gabriela Firea și Ligia Gheorghe este. Cele două își declară sentimentele public. De 30 de ani sunt împreună peste tot, în viața privată și în viața publică. Ministra este nașa fetiței consilierei sale.
„Daca ieri a fost ziua sorei mele mari, Nela, azi o sarbatoresc pe “sora” din Bucuresti, Ligia! O sora de care nu ma leaga sangele de familie, ci sangele prieteniei sincere. De 25 de ani! Si prin cate am trecut! Si la TVR, unde ne-am cunoscut, si la Antena, si la Senat, si acum la Primarie! Tot promitem sa scriem o carte! Iar personal, prin cate, iarasi spun, am trecut impreuna. De multe ori, de la agonie, la bucurie! O viata plina, de multe ori grea dar frumoasa pentru ca, asa cum spune Ligia, plictiseala si rutina ne omoara spiritul si tineretea sufletului!
La multi si sanatosi ani, Ligia! Sa fii in continuare copilul zodiacului pentru ca eu, rac, sunt aici, ca mama a zodiacului!”, a scris Gabriela Firea, pe pagina sa de Facebook.
La fel de entuziaste sunt și postările Ligiei Gheorghe dedicate Gabrielei Firea.
„Totul a inceput intr-o redactie de stiri, acum 24 de ani. Noi aveam 21 si o puternica dorinta sa reusim. Atunci am pornit intr-o aventura incredibila, au curs zile si nopti, stiri si emisiuni, casatorii si copii, cele mai grele momente dintr-o viata si cele mai vesele vacante. La capatul fiecarui drum, intotdeauna, ne astepta un alt inceput !
Ea e la fel, tot Gabi. Tot ca acum 24 de ani, vrea sa fie cea mai buna, sa ajute pe oricine are un necaz, sa imparta covrigii cu colegii ramasi fara pranz, sa pregateasca cele mai reusite evenimente, sa fie atenta la detalii, sa aiba prietenii aproape si o familie fericita si sa se bucure de lucrurile mici”, scris Ligia Gheorghe, în 2017.
Cele două s-au întâlnit, în anii 90, la TVR. Când Gabriela Firea a plecat la Antena 1, Ligia Gheorghe a urmat-o și i-a fost producător executiv la emisiuni.
Și la fel, în 2012, când Gabriela Firea s-a despărțit de trustul Intact, Ligia Gheorghe a plecat cu ea. A fost angajată pentru o perioadă la Metropola TV, televiziunea deținută de Primăria Voluntari, condusă de soțul Gabrielei Firea, Florentin Pandele.
La intrarea în Parlament a Gabrielei Firea, în 2012, Ligia Gheorghe i-a devenit consilier personal. Dar și partener de afaceri, în 2013, când a intrat asociat în firma Tudor Imob Media. A ieșit din acționariat în 2020.
A urmat-o pe Gabriela Firea și la Primăria Capitalei, tot consilier personal. Și tot de-a dreapta Gabrielei Firea este și acum, consilier în Ministerul Familiei.
Adevărata sora a Gabrielei Firea, inspector de asistență socială în Voluntari, Ilfov
Gabriela Firea neagă și implicarea adevăratei sale surori în problema căminelor de bătrâni din Voluntari și Afumați.
Una dintre surorile Gabrielei Firea, Nela Vica Andrieș, a depus pe 13 decembrie 2017, declarație de avere din funcția de inspector la Direcția de Asistență Socială și Educațională Voluntari. A trecut și prin fotoliul de director al Direcției, iar în 2022 figura tot ca șef de serviciu, cu un venit anual de aproape 130.000 de lei.
Jurnaliștii de la Centrul de Investigații Media au scris că sora Gabrielei Firea a plecat de la Direcția de Asistență Socială imediat după ce seria de articole de investigație a fost publicată și s-a mutat la DGSAPC Ilfov.
„Direcţia de Asistenţă Socială Voluntari este instituția publică specializată în administrarea şi acordarea beneficiilor de asistenţă socială şi a serviciilor sociale, cu personalitate juridică, înființată în subordinea Consiliului Local al orașului Voluntari, cu scopul de a asigura aplicarea politicilor sociale în domeniul protecţiei copilului, familiei, persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilități, precum şi altor persoane, grupuri sau comunități aflate în nevoie socială”, scrie pe pagina instituției.
Cu alte cuvinte, direcția în care sora Gabrielei Firea a fost șef de serviciu avea în sarcina și protecția persoanelor vârstnice și a celor cu dizabilități.
În intervenția la Antena 3, ministrul Familiei, Gabriela Firea, a declarat că sora ei se ocupa de protecția copiilor și nu avea treabă cu centrele pentru vârstnici. Ministrul a insistat că e o vânătoare politică și că nimeni dintre apropiații săi nu cunoștea situația căminelor unde aveau loc atrocitățile.
Ce au știut instituțiile statului
Un sprijin esențial în investigația jurnalistică ce a scos la iveală ororile din căminele de bătrâni a venit de la Centrul de Resurse Juridice.
Centrul „acţionează pentru crearea şi funcţionarea unui cadru legal şi instituţional care să asigure respectarea drepturilor omului şi a egalităţii de şanse şi pentru accesul liber la un act de justiţie echitabil”, după cum este menționat în statutul organizației.
În urma unui parteneriat semnat cu Ministerul Muncii, reprezentanții Centrului aveau voie să viziteze, neanunțat, orice facilitate destinată bătrânilor, copiilor sau persoanelor cu dizabilități.
Pe 2 martie 2023 , la o lună de la apariția investigațiilor în presă, centrul a făcut un apel către Guvern, către prim-ministrul Nicolae Ciucă, și a cerut implicarea.
„Am transmis adrese către Ministerul Muncii și al Solidarității Sociale, Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţul Ilfov şi Bucureşti sector 3, Agenţia Naţională pentru Inspecţie şi Prestaţii Sociale (ANPIS) şi Ministerul Sănătății, anexând rapoartele de monitorizare ale CRJ la finalul cărora se află solicitări punctuale pentru fiecare dintre instituțiile cu competență în materie, și invesigațiile realizate de jurnaliştii Centrului de Investigații Media și Buletin de București. Observăm cu îngrijorare că nicio autoritate nu îşi asumă cercetarea cauzelor care au condus la încălcările sesizate de CRJ şi pe cale de consecinţă la prevenirea unor viitoare abuzuri”, scrie în comunicatul CRJ.
Iar în continuarea scrisorii deschise adresate lui Nicolae Ciucă au fost publicate răspunsurile la sesizări primite de centru. Autoritățile au pasat responsabilitatea de la una la alta, iar DGSAPC Ilfov a comunicat că la controalele efectuate totul era ca la carte. Singura instituție care a anunțat că va verifica situația a fost Ministerul Sănătății.
Ce s-a întâmplat după seria de sesizări trimisă de CRJ? Ministerul Muncii, condus de Marius Budăi, a pus capăt unilateral parteneriatul care permitea reprezentanților CRJ să viziteze inopinat orice centru sau cămin în care sunt internați bătrâni, persoane cu handicap, copii sau bolnavi mintal.