Un Lenin demistificat, departe de clişeele sovietice, subiectul unui serial documentar la aproape 30 de ani de la căderea URSS

Un Lenin demistificat, departe de clişeele sovietice, subiectul unui serial documentar la aproape 30 de ani de la căderea URSS

Un criminal însetat de sânge, un bolnav mintal, un mic burghez: un Lenin demistificat, departe de clişeele sovietice, îşi va face apariţia pe ecranele ruseşti, la aproape 30 de ani de la căderea URSS, notează AFP.

Serialul documentar "Lenin", care va fi difuzat în curând pe primul canal al televiziunii publice Pervy Kanal, vrea să pună capăt mitului lui Vladimir Ulianov, numele real al fondatorului URSS, explică autorul scenariului, Igor Lipin.

Pentru realizarea celor 18 episoade, o duzină de ofiţeri conduşi de fostul şef al arhivelor FSB (fostul KGB), generalul Vassili Khristoforov, a efectuat o cercetare de patru ani în documentele serviciilor secrete.

"Legenda unui Lenin gentil în faţa unui Stalin rău se dovedeşte greşită, pentru că Lenin a lansat teroarea roşie", a declarat pentru AFP Igor Lipin, cu câteva zile înaintea celei de-a 102-a aniversări, joi, a Revoluţiei bolşevice.

În sprijinul acestei afirmaţii, documentarul prezintă o scrisoare din august 1918 în care Lenin solicită moartea a două milioane de ţărani consideraţi bogaţi, acei culaci care vor fi reprimaţi violent. O lună mai târziu, el a lansat crearea de lagăre de concentrare pentru a "izola" clasele inamice.

Alte documente stabilesc, potrivit autorilor serialului, că Lenin avea probleme mintale şi că mama sa a scris poliţiei în aprilie 1898, invocând "starea psihică îngrijorătoare" a tânărului revoluţionar aflat la închisoare şi "o boală mentală care afectează familia".

Duritatea afirmaţiilor făcute de acest documentar contrastează cu cultul personalităţii lui Lenin impus în URSS timp de 70 de ani.

Propaganda comunistă i-a creat imaginea unui ascet, altruist şi mai ales umanist, prin contrast cu tiranul Stalin.

În pofida dispariţiei sale din discursul public odată cu sfârşitul URSS, Lenin se bucură în continuare de o anumită popularitate.

Conform ultimului sondaj de amploare realizat în 2017 de Institutul Levada cu ocazia centenarului Revoluţiei bolşevice, 41% dintre ruşi au o imagine pozitivă despre fostul lor lider.

De asemenea, patru din cinci ruşi se "opun" îndepărtării statuilor sale, încă numeroase în ţară. În plus, mausoleul, cu corpul său îmbălsămat, se află în continuare în centrul Pieţei Roşii.

Noile autorităţi de la Moscova îl ignoră în mare măsură pe Lenin, preferând să prezinte rolul central al lui Stalin în victoria împotriva naziştilor.

Într-un fel, "Lenin a fost uitat, trecând în umbra lui Stalin", a explicat regizorul Vladimir Khotinenko, al cărui lungmetraj "Lenin. Iminenţa" a fost lansat la sfârşitul lunii octombrie în Rusia. Filmul, departe de a înfăţişa o viaţă proletară, îl prezintă pe Vladimir Ilici Ulianov ca pe un mic burghez care se plimbă purtând melon, papion şi baston şi care se delectează ascultând Wagner la operă. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”