Un japonez susține că doarme doar 30 de minute pe zi de 12 ani. Acum predă și cursuri despre asta. Ce spun specialiștii
Un antreprenor japonez susține că a trăit timp de 12 ani dormind doar 30 de minute pe zi. A dezvoltat un program de somn ultrascurt și predă cursuri pe această temă. Experții analizează fezabilitatea acestei practici, iar fenomenul a stârnit o adevărată isterie pe social media.
Daisuke Hori, un antreprenor de 40 de ani din Hyogo, Japonia, a uimit lumea cu afirmațiile sale, în urma cărora s-a realizat unui reality show pe postul Yomiuri TV din Japonia (VEZI VIDEO), care l-a urmărit timp de trei zile pentru a observa stilul său de viață.
Imaginați-vă cum ar fi să dormiți doar 30 de minute pe zi, timp de peste un deceniu și să funcționați la capacitate maximă. Asta susține Daisuke Hori că face, având un program extrem de somn de 12 ani.
Daisuke Hori japonezul care doarme doar 30 de minute pe zi de 12 ani Colaj YouTube
Și-a „dublat” viața cu sport și cafea
Japonezul susține că rutina minimă de somn nu este doar o provocare personală, ci și un mod de a-și „dubla” viața, conform South China Morning Post . Deși consensul general este că adulții au nevoie de 6 - 8 ore de somn pentru a menține o sănătate optimă , Daisuke Hori pretinde că abordarea sa unică i-a îmbunătățit semnificativ productivitatea la locul de muncă și capacitatea de concentrare.
Rutina bărbatului include metode neconvenționale. El a declarat jurnaliștilor: „Atâta timp cât faci sport sau bei cafea cu o oră înainte de masă, poți alunga somnolența”.
Afirmațiile japonezului au stârnit interesul multor oameni, ceea ce a condus la realizarea unui reality show pentru a-i observa stilul de viață. Emisiunea a surprins un moment în care Hori a dormit doar 26 de minute, apoi s-a trezit plin de energie, a luat micul dejun, a mers la serviciu și chiar a fost la sală.
Predă cursuri în care-i învață și pe alții metoda sa
Daisuke Hori a povestit că a început să-și reducă timpul de somn acum 12 ani pentru a beneficia de mai multe ore active în fiecare zi, ajungând să doarmă doar 30 - 45 de minute pe zi.
„Este mai importantă calitatea decât cantitatea. Cei care au nevoie de o concentrare constantă în activitatea lor beneficiază mai mult de un somn de calitate înaltă decât de unul prelungit. De exemplu, medicii și pompierii au perioade de odihnă mai scurte, dar își păstrează eficiența ridicată”, a explicat japonezul.
În 2016, a fondat o asociație dedicată somnului ultra scurt în cadrul căreia oferă cursuri despre somn și sănătate. Până acum peste 2.000 de cursanți i-au învățat tehnicile, conform afirmațiilor lui Daisuke Hori.
Privarea cronică de somn poate avea consecințe grave, avertizează medicii
Pe măsură ce continuă să-i învețe pe alții despre somnul ultrascurt, practicile sale contestă știința tradițională și ridică întrebări privind fezabilitatea acestei abordări.
Medicii susțin că doar 30 de minute de somn constant pe zi poate avea efecte negative semnificative asupra sănătății pe termen lung. Somnul este crucial pentru diverse procese fiziologice, inclusiv funcționarea creierului, consolidarea memoriei, funcționarea sistemului imunitar și reglarea metabolismului. „Somnul este o necesitate, nu un lux”, susțin aceștia, menționând și că nu cred că este posibil să înveți cum să dormi mai puțin și că în cazul japonezului cel mai probabil este vorba despre o mutație genetică.
Specialiștii în neurologie, spre exemplu, subliniază că efectele negative ale privării de somn sunt dificil de recuperat și că pierderea unei ore de somn poate afecta funcțiile cognitive și starea generală de sănătate timp de mai multe zile. Un neurolog chiar a menționat că recuperarea completă a unei singure ore de somn poate dura până la patru zile.
Și specialiștii în cardiologie au avertizat că acumularea unei deficiențe de somn, chiar și în cantități mici zilnic, poate avea efecte semnificative pe termen lung.
Privarea cronică de somn, cum ar fi limitarea somnului la doar 30 de minute pe zi, poate conduce așadar la o serie de probleme de sănătate, mai susțin specialiștii.
Ce probleme de sănătate poate cauza lipsa somnului
Privarea severă de somn are efecte imediate asupra funcțiilor cognitive, afectând atenția, concentrarea, capacitatea de luare a deciziilor și de rezolvare a problemelor. Pe termen lung, aceasta poate cauza pierderi de memorie și poate crește riscul de boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer, avertizează specialiștii.
În timpul somnului, corpul produce citokine, proteine care ajută la combaterea infecțiilor, inflamațiilor și stresului. Lipsa somnului adecvat reduce producția de citokine, făcând corpul mai vulnerabil la boli, conform acelorași surse.
Studiile au arătat că privarea cronică de somn este asociată cu probleme cardiovasculare , dezechilibre hormonale și tulburări de dispoziție, cum ar fi anxietatea și depresia.
Deși Daisuke Hori susține că dormind doar 30 de minute pe zi și-a „dublat” viața activă, impactul negativ asupra sănătății depășește cu mult orice beneficiu perceput, sunt de părere medicii . Ei cred că ideea că reducere extremă a somnului poate spori productivitatea este înșelătoare, deoarece productivitatea depinde și de claritatea cognitivă, stabilitatea emoțională și sănătatea generală.
Ce spun specialiștii despre adaptarea organismului și creierului la un somn minim
Științific, corpul și creierul uman nu sunt concepute pentru a se adapta la un somn minim, cum ar fi doar 30 de minute pe zi, spun specialiștii.
Somnul este esențial pentru diverse funcții ale organismului, inclusiv recuperarea fizică, procesele cognitive și reglarea emoțională, fapt demonstrat de-a lungul timpului de nenumărate studii.
O cantitate minimă de somn împiedică trecerea adecvată prin etapele critice ale somnului, cum ar fi somnul profund și REM (mișcarea rapidă a ochilor), care sunt esențiale pentru procesele de refacere.
Privarea extremă de somn poate conduce la „micro-somnuri”, episoade scurte de somn involuntar care afectează performanța cognitivă și nu reprezintă o soluție sustenabilă. De asemenea, perturbarea ritmului circadian printr-un somn atât de redus poate provoca probleme grave de sănătate, demonstrând clar că privarea extremă de somn nu poate fi adaptată fără consecințe.
Cum este afectată capacitatea organismului prin privarea de somn
Practici precum exercițiile fizice sau consumul de cafea înainte de mese, așa cum menționează japonezul, pot oferi doar creșteri temporare de vigilență sau energie, dar nu sunt soluții sustenabile pentru a face față privării extreme de somn, menționează specialiștii.
Deși exercițiile fizice pot ajuta la reducerea unor efecte ale privării de somn, cum ar fi oboseala, ele nu pot înlocui procesele de refacere care au loc în timpul somnului.
Consumul de cafea înainte de mese poate îmbunătăți temporar vigilența și concentrarea prin blocarea receptorilor de adenozină din creier, care favorizează somnul. Totuși, consumul excesiv de cofeină, în special atunci când este utilizat pentru a combate privarea de somn, poate provoca anxietate crescută, palpitații, probleme digestive și dependență, mai subliniază specialiștii.
Somnul neobișnuit: Daisuke Hori și Tha, dovezile unei realități ce întrece ficțiunea
Dar Daisuke Hori nu este singurul care sfidează conceptele tradiționale despre somn. În Vietnam, un bărbat de 80 de ani pe nume Tha susține că nu a dormit în ultimii 60 de ani, din cauza unei boli din copilărie. În ciuda încercărilor, cu toate metodele posibile, de la terapie la pastile pentru somn, insomnia lui Tha a persistat, dar el a continuat să-și trăiască viața ca de obicei.
Aceste povești ne fac să ne punem un semn de întrebare asupra a tot ce credeam că știm despre somn. Este oare posibil să prospere cineva cu doar câteva minute de odihnă? Deși nu pare să fie la îndemâna oricui, Daisuke Hori și Tha sunt dovezi vii că uneori viața este mai ciudată decât ficțiunea.
Sursa: adevarul.ro