Un istoric român demontează ipoteza potrivit căreia Vlad Țepeș ar fi plâns cu lacrimi de sânge

Un istoric român demontează ipoteza potrivit căreia Vlad Țepeș ar fi plâns cu lacrimi de sânge

O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Catania, SpringStyle Tech Design Ltd, Arhivele Naționale ale României și Politehnica din Milano, Via Mancinelli ar fi descoperit dovezi ce sugerează că Vlad Țepeș ar fi suferit de o varietate de afecțiuni.

Vlad Țepeș FOTO Profimedia

Vlad Țepeș FOTO Profimedia

Printre afecțiunile de care ar fi suferit domnitorul valah se numărăr și una care îl făcea pe celebrul prinț să plângă literalmente cu lacrimi de sânge.

Ei analizat o scrisoare veche de 500 de ani, a lui Vlad Țepeș, păstrată în Muzeul de Istorie din Sibiu, speră să afle mai multe despre domnitorul care a alimentat fanteziile multor scriitori.

Analiza a fost publicată în jurnalul „A nalytical Chemistry ”, acolo unde grupul de cercetători a descris analiza proteinelor și peptidelor de la trei scrisori ce au fost realizate, potrivit lor, de către Vlad Țepeș.

Scrisoare lui Vlad către sibieni. FOTO turnulsfatului.ro

Scrisoare lui Vlad către sibieni. FOTO turnulsfatului.ro

Din această mică bucată de hârtie, ei speră să extragă material genetic pentru a stabili un portret molecular al „împăratului Vlad”.

„Scrisoarea misterioasă” este o epistolă concepută de Vlad Țepeș în 1475 către sibieni, prin care îi anunță că se va stabili în orașul lor.

Vasile Lupașc, istoric, spune că ipoteza pică din start pentru că Vlad Vodă dicta scrisori, nu le scria. Pe de altă parte, istoricul pune la îndoială că respectivul document, care a fost analizat, a păstrat mostrele de ADN intacte vreme de 540 de ani.

„Pe lângă asta, o astfel de afecțiune a domnitorului, numită „hemolacria” nu putea trece neobservată și nescrisă într-un document al vremii”, adaugă Lupașc.

Teoriile care infirmă știința

„Sunt întrebat foarte des în ultimele zile dacă Vlad Țepeș Drăculea ar fi plâns cu lacrimi de sânge are o bază științifică solidă. Nu, nu cred! Cred că este doar un articol gândit pt trafic pe site-urile respective și pentru faima autorilor. Un asemenea brand uriaș atrage întotdeauna. De ce nu cred că s-au prelevat mostre bio-chimice de la o scrisoare ”scrisă„ de către voievod? Vlad Vodă dicta scrisori, nu le scria. O astfel de afecțiune a voievodului deja celebru în timpul vieții sale ar fi rămas cu siguranță menționată în documentele vremii, românești și străine. Dacă, prin absurd le-ar fi scris cu mâna lui, din momentul scrierii și până azi au trecut mai bine de 540 de ani și cu siguranță respectivul document a fost contaminat puternic”, a precizat istoricul Vasile Lupașc.

Târgovișteanul precizează că specialiștii au plecat de la ideea că scrisoarea a fost scrisă cu siguranță de Vlad Țepeș, ceea ce nu se poate dovedi.

Eu nu cred că au comparat ADN-ul din scrisoare cu nimic. Eu cred că au plecat de la ideea că scrisoarea e scrisă de el, fără niciun dubiu. El nu scria, el doar dicta. Posibil ca el să o citească, dar au trecut 500 de ani. A citit-o el, a citit-o șeful cancelariei, cel căruia i-a trimis-o și tot așa. A fost mutată de colo, colo. Nu știu ce poate face știința în ziua de astăzi, dar mi se pare foarte greu să mai determinăm, după 500 de ani, că sunt ale unui om anume”, mai spune Lupașc.

Autorul unui roman istoric alert

Vasile Lupașc este autorul romanului „Răstignit Între Cruci”. „Este cartea pe care o așteptăm cu toții de la 1897 încoace. După romanul cu vampiri al lui Bram Stocker niciun român istoric nu a spus povestea adevăratului Dracula cu atâta acuratețe și farmec. Scris chiar în orașul regeleui Dracula, Târgoviște, de către un istoric român, Răstignit Între Cruci este o carte cu nimic mai prejos decât Cei Trei Mușchetari sau recentele Lord Of The Rings sau Hobbit-ul.

Traducerea romanului „Răstignit între cruci”. Un roman istoric bazat pe documente de prima mână

Traducerea romanului „Răstignit între cruci”. Un roman istoric bazat pe documente de prima mână

Autorul, Vasile Lupașc, este și un cercetător de primă mână al perioadei lui Vlad Dracula. Recent a adus de la Biblioteca Vaticanului un manuscris despre Dracula care va fi tradus în premieră mondială și integrat în romanul «Răstignit între Cruci» ca sursă istorică. Documentele istorice de prima mână folosite în carte - multe scrise chiar de către Vlad Dracula - fac chiar mai fascinantă aventura care ne dezvăluie un rege Dracula mult mai captivant decât celebrul Vampir care i-a «furat» numele.

La finalul lecturii m-am trezit mirat că sunt pe veranda casei mele și nu în munții Valahiei, luptând pentru regele meu - Dracula! «Răstignit între Cruci» este un roman 3D care te transportă instantaneu în alte timpuri și care te face să trăiești tu însuți aventură cavalerilor. A fost o imensă plăcere să citesc acest roman și o onoare să îi scriu prefață”, este sinteza realizată de scriitorul britanic David Scott despre cartea lui Vasile Lupașc.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Cine este angajata SRI care a furat 915.000 de lei din fondurile operative și i-a trimis „iubitului” în conturi din Turcia

2 DOCUMENT Comisia de la Veneția, palmă grea dată agaricilor care au anulat alegerile!

3 Așa o fi?

4 Dezvăluire surprinzătoare despre ce se întâmplă în Ucraina, amănunt foarte puțin amintit...

5 Amănunte care dau fiori despre Clanul Remmo