Un instructor rus se plânge că rachetele ATACMS îi decimează trupele de asalt

Un instructor rus se plânge că rachetele ATACMS îi decimează trupele de asalt

Sistemul ATACMS primit de ucraineni de la SUA produce victime la scară mare în rândul efectivelor ruse, iar această situație perturbă serios operațiunile rusești, s-a plâns un ofițer rus, relatează Newsweek.

Rachete ATACMS FOTO Profimedia jpg

Sviatoslav Golikov, instructor al unităților formate din pușcăriași „Furtuna Z”, a făcut marți pe canalul său de Telegram marți o evaluare a impactului pe care îl au aceste armele asupra trupelor rusești. El a scris că sistemul de rachete tactice ATACMS, capabile să atingă ținte la peste 150 km depărtare, produce victime la scară mare, perturbând îndeplinirea operațiunilor rusești.

SUA au decis în septembrie să furnizeze Ucrainei rachetele ATACMS, care au o rază de acțiune mai lungă decât cele livrate anterior, și anume sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) și sistemele de rachete cu lansare multiplă M270.

Luna trecută, Kiev a distrus cel puțin 10 elicoptere rusești când a lansat bombe de fragmentație lansate de ATACMS asupra bazelor militare rusești din orașul Berdiansk (Zaporojie) și din orașul Lugansk c ontrolat de ruși. Atacurile au marcat prima utilizare a acestor arme în războiul din Ucraina.

„Obuzele cu dispersie sunt cele care elimină în prezent o masă uriașă a infanteriei noastre, prin stratificarea mai multor factori negativi. Infanteria suferă pierderi mari, excesive, direct pe câmpul de luptă, în urma cărora executarea misiunilor de luptă este perturbată, iar pe lângă asta există o suprasolicitare a logisticii de evacuare și o suprasolicitare a infrastructurii medicale militare, a scris Golikov.

Soldații ruși care au fost răniți sunt retrimiși pe front, deși au încă schije în corp, susține Golikov.

„Epuizarea rapidă a unităților de infanterie, cuplată cu supraîncărcarea spitalelor, duce la faptul că oamenii sunt trimiși înapoi în luptă în masă, deși nu refăcuți, adesea cu mici elemente dăunătoare în țesuturile moi care nu au fost extrase”, a mai scris el.

Golikov a spus că, deși nu există schimbări radicale în prima linie și doar progrese modeste ale Ucrainei, nici Rusia nu are prea mult succes în război. „Și există un preț. [Un] foarte mare și trist [preț]", a adăugat el.

„Epuizarea și secarea inamicului în defensivă și apoi prăbușirea frontului cu contraatacuri puternice ar fi un plan excelent dacă ar fi implementat. Dar de fapt, pe parcurs, noi înșine am fost destul de epuizați și vlăguiți”, a spus Golikov.

Când Kievul a primit în cele din urmă sistemul ATACMS, președintele rus Vladimir Putin a comentat că acesta reprezintă într-adevăr o „amenințare suplimentară” pentru forțele ruse, dar că „noi, desigur, vom putea respinge aceste atacuri”.

Aceste noi arme nu vor putea „să schimbe deloc situația pe linia de contact. Imposibil” să o facă, dădea asigurări Putin, citat de agenția de presă de stat rusă Tass.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…