Un înalt oficial al Casei Albe demisionează înainte de a depune mărturie în ancheta pentru suspendarea lui Trump
Tim Morrison, membru de rang înalt al Consiliului pentru Securitate Naţională al Casei Albe, a demisionat miercuri, cu mai puţin de 24 de ore înainte de a fi audiat de congresmenii democraţi în cadrul anchetei acestora pentru suspendarea preşedintelui Donald Trump, transmite DPA.
Sursa informaţiei, un oficial din administraţia prezidenţială, a declarat ziarului New York Daily News, sub rezerva anonimatului, că Morrison şi-a anunţat superiorii despre decizia sa de a "căuta alte oportunităţi". Potrivit aceluiaşi oficial, consilierul se gândea "de mai multă vreme" să demisioneze.
Morrison urmează să depună mărturie despre încercările lui Trump de a face presiuni asupra oficialilor de la Kiev pentru anchetarea fostului vicepreşedinte Joe Biden, posibil candidat la preşedinţia SUA din partea Partidului Democrat. Liderul de la Casa Albă este suspectat de folosirea ajutorului american pentru Ucraina ca mijloc de persuasiune, în cadrul unui aranjament de tip serviciu contra serviciu cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Ca fost principal consilier al lui Trump pentru Europa şi Rusia, Morrison ar putea confirma detalii semnificative. Martorii dinaintea sa l-au indicat drept o sursă importantă, deoarece a ascultat convorbirea din 25 iulie a preşedintelui cu omologul său de la Kiev. Bill Taylor, diplomatul american cu rangul cel mai înalt din Ucraina, a declarat săptămâna trecută congresmenilor democraţi că a aflat de la Morrison despre intenţia lui Trump de a nu debloca ajutorul pentru Ucraina dacă Zelenski nu se angajează public să susţină ancheta împotriva lui Biden şi a fiului acestuia, Hunter, implicat în afaceri în Ucraina.
Democraţii ar putea insista ca Morrison să explice la ce s-a referit când i-a vorbit lui Taylor - potrivit mărturiei acestuia - despre "sentimentul apăsător" pe care l-a avut când a aflat că preşedintele îl informase în 7 septembrie pe Greg Sondland, ambasadorul american pe lângă UE, despre condiţiile preliminare puse Ucrainei pentru acordarea ajutorului militar din partea SUA.
Presupusa afirmaţie a lui Morrison contrazice poziţia Casei Albe, potrivit căreia nu a existat niciun "quid pro quo" între Washington şi Kiev, precum şi mărturia lui Sondland.
Tim Morrison, adus în administraţia de la Washington de fostul consilier pentru securitate naţională John Bolton, este primul înalt oficial numit politic care va depune mărturie în cadrul anchetei Congresului. DPA apreciază că reprezentanţii Partidului Republican în cele trei comisii ale Congresului SUA implicate în anchetă vor fi probabil presaţi să îl critice pe Morrison. Acesta a făcut parte câţiva ani din personalul republican al Comisiei pentru Forţele Armate a Camerei Reprezentanţilor, înainte de a fi cooptat în echipa lui Trump.
Bolton este şi el citat în faţa anchetatorilor pe 7 noiembrie, a declarat o sursă informată despre procedură, conform DPA. El s-a contrazis de mai multe ori cu preşedintele în privinţa politicii faţă de Ucraina, înainte de a fi demis, luna trecută. Dacă va da curs citaţiei, el va fi funcţionarul public cu rangul cel mai înalt audiat în cadrul anchetei până la momentul respectiv.
Între timp, anchetatorii au audiat miercuri, cu uşile închise, doi funcţionari mai puţin cunoscuţi din Departamentul de Stat, Catherine Croft şi Christopher Anderson. Aceştia au susţinut în declaraţiile preliminare că Bolton şi-a exprimat adesea îngrijorarea faţă de influenţa mult prea mare a lui Rudy Giuliani, avocatul lui Trump, asupra problemelor legate de Ucraina. Anderson şi-a amintit că fostul consilier pentru securitate naţională l-a calificat pe Giuliani drept "un obstacol" în calea ameliorării relaţiilor americano-ucrainene.
Democraţii au propus în aceeaşi zi şi noi reguli pentru continuarea audierilor, în urma unor dezbateri ostile cu republicanii, în cadrul anchetei. O rezoluţie în acest sens a fost aprobată de Comisia pentru Regulamente a Camerei Reprezentanţilor şi urmează să fie votată în plen joi. Eventuala ei adoptare ar constitui prima oficializare a anchetei declanşate acum o lună şi ar permite publicarea transcrierii audierilor confidenţiale, deschizând în acelaşi timp calea către audieri publice.
Dacă se va ajunge la audieri publice, Trump şi aliaţii săi republicani ar beneficia de mai multe drepturi procedurale, inclusiv de a emite la rândul lor citaţii şi de a pune întrebări martorilor.
Tot miercuri, în Senatul SUA, a fost audiat pentru confirmare John Sullivan, adjunct al secretarului de stat, nominalizat de Trump ca ambasador la Moscova. Confruntat cu presiunile democraţilor în cadrul audierii pentru confirmare, el s-a distanţat de preşedinte în privinţa scandalului legat de Ucraina, recunoscând că "solicitarea unor anchete asupra unui adversar politic intern - nu cred că ar fi în conformitate cu valorile noastre". AGERPRES