Un imens complex pentru producţia de vinuri, vechi de 1.500 de ani, a fost descoperit în sudul Israelului
Autorităţile israeliene au anunţat luni descoperirea "celui mai vast" sit pentru producţia de vinuri din perioada bizantină în sudul Israelului, la porţile Fâşiei Gaza, relatează AFP.
Foto: (c) Gil Cohen Magen / Xinhua
În timpul unor săpături în oraşul Yavne, situat în sudul Israelului, arheologii au dezgropat în ultimii doi ani un vast complex în care erau produse vinuri, datând din urmă cu 1.500 de ani.
Situl arată ca o adevărată fabrică de vinuri, cu o producţie anuală estimată la două milioane de litri, obţinuţi prin zdrobirea strugurilor cu picioarele.
Echipa de arheologi condusă de Autoritatea pentru Antichităţi din Israel a descoperit cinci prese de aproximativ 225 m2 pentru zdrobirea cu picioarele a strugurilor, două cuve imense octogonale pentru colectarea mustului şi cuptoare de ceramică pentru coacerea amforelor cu formă alungită, numite "borcane de Gaza", în care era păstrat vinul.
Foto: (c) Gil Cohen Magen / Xinhua
"Am fost surprinşi să descoperim aici o fabrică sofisticată pentru producerea de vin în cantităţi industriale", au declarat într-un comunicat arheologii Elie Hadad, Liat Nadav-Ziv şi Jon Selingman, care au condus săpăturile.
Foto: (c) Gil Cohen Magen / Xinhua
La acea vreme, Fâşia Gaza, teritoriu palestinian aflat în prezent sub controlul islamiştilor Hamas, şi oraşul adiacent Aşkelon, din sudul Israelului, lângă Yavne, erau cunoscute pentru calitatea vinurilor pe care le comercializau în bazinul mediteranean.
Aceste săpături au permis, de asemenea, să se demonstreze prezenţa unor prese pentru vin vechi de 2.300 de ani, perioadă în care Imperiul persan a stăpânit o mare parte din Orientul Mijlociu şi, prin urmare, potrivit arheologilor, să se arate o continuare de-a lungul mai multor secole a unei industrii viticole locale.
Complexul Yavne va face parte dintr-un viitor parc arheologic accesibil publicului larg, a afirmat luni Autoritatea pentru Antichităţi din Israel. AGERPRES