Un hoț român recidivist l-a uimit pe un judecător din Elveția „Aici câștig mai mult în închisoare decât dacă muncesc în țara mea”
Profilurile hoților prinși în Elveția variază de la aspirant profesionist, hoț oportunist, dependent și turistul infractor. În ultima categorie se încadrează și un român, care și-a dorit să ajungă la pușcărie, peste granițele țării, pentru că, susține el, așa poate câștiga mai mulți bani decât din muncă cinstită.
Un hoț tomân din Elveția l-a uimit pe judecător FOTO Shutterstock
Pe numele său fictiv, Marian Radu este un român plecat în afara granițelor la furat. Și-a ales drept țintă Elveția, datorită avantajelor pe care le are acolo, în pușcărie. A dat spargeri repetate și l-a uimit pe judecător cu unul din răspunsurile sale. Bărbatul a recunoscut, fără perdea, că poate câștiga mai mulți bani acolo, în pușcărie, decât la muncă cinstită în țara sa.
Profilul turistului infractor
Marin Radu se află pe lista infractorilor, analizați într-un reportaj al cotidianului elvețian, în limba germană, Neue Zürcher Zeitung . El a fost încadrat în categoria „turistului infractor” și a mai ajuns după gratii, în trecut, tot în Țara Cantoanelor. Se pare că nu a avut lecuire, mai ales punând în balanță avantajele și dezavantajele „meseriei”.
„Fură genți de mână, biciclete sau mașini întregi de construcții. Fură carne, țigări și alcool. Sparge cutiile poștale, intră în curți și în boxele de la subsol”, își încep Fabian Baumgartner și Nils Pfändler reportajul.
Cele mai recente statistici privind criminalitatea arată că numărul hoților a crescut la cel mai ridicat nivel din 2009 până în prezent, în Elveția. Numărul spargerilor rămâne la un nivel scăzut comparativ cu sfârșitul anilor ‘90, dar a crescut cu aproape o cincime, până la aproape 7.000 de cazuri, în 2022. Adică aproape 20 de spargeri pe zi.
Christiane Lentjes Meili, șefa poliției penale din cantonul Zürich, invocă diverse motive pentru creșterea numărului spargerilor. De când restricțiile pandemiei au fost ridicate, a crescut numărul de turiști. Au fost organizate, din nou, evenimente majore și viața de noapte și-a revenit la normal .
„Dar situația economică tensionată și migrația au și ele un anumit efect care acționează ca un motor pentru infracțiuni de acest fel”, a spus ea, când a prezentat statisticile infracționalității.
Deținuții cu condamnări definitive, încarcerați în Elveția sunt obligați să muncească în închisoare. Firmele la care ei sunt angajați au contracte cu sistemul penitenciar. Deținuții primesc salariu, ca orice agajat: o parte din bani le sunt opriți, dar celalată parte le rămâne lor, la finalul pedepsei.
Radu s-a dovedit a fi un un profesionist. În ultimii ani, românul de 26 de ani a trăit, în cea mai mare parte, din spargeri. Potrivit polițiștilor elvețieni, așa-zișii „turiști infractori”, cum este cazul său, sunt responsabili pentru majoritatea celor 460 de furturi de buzunare și furturi de la evenimentul Street Parade de anul trecut.
Viața lui Radu s-a derulat în două lumi, în ultimii ani: în închisoare și afară. Intră, este arestat, iese, intră din nou și este prins din nou. În 2018 a fost condamnat, pentru prima dată în Elveția, a fost și expluzat din țară, după care a stat doi ani și jumătate după gratii în Germania.
După ultima sa eliberare, în toamna anului 2020, s-a angajat în silvicultură și într-o fabrică de lăzi, în Irlanda și în Țările de Jos. Și-a pierdut ambele locuri de muncă după doar câteva luni. În primăvara anului 2022 se întoarce în Elveția, unde urmărește să dea lovituri mai ales în camerele și apartamentele de la subsoluri. De opt ori, el a pătruns în locuințe și a furat obiecte de valoare.
Câteva luni mai târziu, poliția l-a prins. Românul mergea pe bicicletă prin orașul Zug, la începutul după-amiezii zilei de 22 iulie 2022, când o patrulă de poliție cu lumini albastre aprinse îi cere să se oprească.
Radu și-a aruncat bicicleta și a fugit, sărind peste două garduri, însă încercarea de a scăpa a fost un eșec. Nouă luni mai târziu, Radu se prezintă în fața judecătoriei din Horgen. Atunci, judecătorul l-a întrebat care este motivul pentru care nu și-a căutat un loc de muncă în România.
„Chiar vrei să-ți spun de ce? Aici câștig mai mult, în închisoare, decât în țara natală, cu munca”, a fost răspunsul său.
Judecătorul din Horgen i-a dat o pedeapsă de 16 luni de închisoare. După aceea, Radu va fi deportat și îi va fi interzis să intre în Elveția timp de douăzeci de ani.
Sursa: adevarul.ro