Un hormon cardiac poate prevedea reinternarea și chiar decesul după un atac de cord (studiu)

Un hormon cardiac poate prevedea reinternarea și chiar decesul după un atac de cord (studiu)

O echipă de oameni de știință din Noua Zeelandă a anunțat, vineri, că a reușit identificarea unui hormon cardiac ce poate contribui la prevederea cu acuratețe a posibilității de reinternare în spital sau chiar a decesului după producerea unui atac de cord, informează Xinhua.

Cercetarea efectuată la Institutul pentru Studiul Inimii din cadrul Universității Otago din Christchurch a studiat peptidele natriuretice tip C (CNP) în cazul a 2.129 de persoane internate în spital cu simptome de atac de cord.

Echipa este recunoscută la nivel internațional pentru cercetările privind peptidele natriuretice tip A și B (ANP și BNP), în special pentru introducerea BNP în practica medicală comună în vederea identificării leziunilor inimii.

După externarea subiecților, funcțiile cardiace și statusul hormonal al acestora au fost monitorizate timp de patru ani, în medie, notează profesor Eric Espiner într-un comunicat.

''În timp ce ANP și BNP indică leziunile inimii, CNP vizează cu precădere leziunile produse asupra vaselor sanguine, cauzate, spre exemplu, de hipertensiune și/sau de colesterol'', adaugă Espiner. ''În cazul pacienților cu angină instabilă, nivelul CNP prevede ratele de reinternare și de mortalitate, iar hormonii cardiaci (ANP și BNP) prevăd complicațiile după un atac de cord'', precizează acesta.

De asemenea, echipa din cadrul universității amintite este de părere că testul CNP ar putea prevedea boala vasculară degenerativă înainte de producerea evenimentului cardiac propriu-zis. ''Boala degenerativă vasculară reprezintă numitorul comun pentru un număr mare de probleme cardiace cu care se confruntă occidentalii — accident vascular cerebral, infarct, insuficiență renală — și reprezintă o complicație obișnuită în diabet'', mai notează Espiner adăugând că este un ''marker vascular important pentru prevederea potențialelor probleme cardiace ce vor urma''.

Echipa de cercetători va continua să studieze potențialul testului CNP în vederea utilizării acestuia în practica medicală, în cadrul spitalelor din lumea întreagă, mai arată sursa citată.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri