Un grup de personalități europene lansează un apel pentru reinventarea Uniunii Europene
Mai multe personalități europene din lumea politică, mass-media și din alte domenii, precum și mai mulți scriitori au semnat o scrisoare-apel prin care îndeamnă liderii europeni să elaboreze o foaie de parcurs ambițioasă și concretă pentru reinventarea Uniunii Europene, în contextul crizei prin care trece blocul comunitar, printre semnatarii scrisorii numărându-se și fostul premier român Petre Roman.
Documentul evidențiază că victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA și Brexit-ul au în mare măsură aceleași cauze, și anume creșterea inegalităților, ierarhia socială nefuncțională, teama pierderii identității ca urmare a imigrație masive, uitarea temelor sociale, deficiențele sistemului educațional și cultural, neîncrederea față de elitele obsedate de interesele lor personale și instituțiile costisitoare și ineficiente.
În ambele cazuri, consecințele pentru europeni și pentru lumea întreagă sunt importante. Astfel, riscului dezintegrării UE provocat de Brexit se adaugă posibila îndepărtare progresivă a SUA de Europa și sfârșitul ordinii mondiale postbelice bazate pe multilateralism și pe leadership-ul voluntar al SUA.
Prin urmare, "dacă nu învățăm rapid lecțiile acestor evoluții, foarte probabil vom vedea o decădere a UE și marginalizarea intereselor și valorilor noastre", inclusiv a intereselor economice și comerciale dacă se va concretiza o anumită tentație protecționistă, avertizează mai departe cei 34 de semnatari inițiali ai documentului.
Printre ei se numără Guy Verhofstadt, fost premier belgian, în prezent liderul grupului liberal din Parlamentul European (PE), Elmar Brok, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din PE, mai mulți scriitori, ziariști și personalități politice și din alte domenii, iar printre foștii premieri se mai regăsesc spaniolul Felipe González și Petre Roman. Demersul primește în continuare adeziuni pe site-ul www.m9m.eu .
După ce s-a enunțat contextul actual, în scrisoare se subliniază că unitatea europeană este în aceste condiții indispensabilă și trebuie găsite rapid mijloace pentru a reconcilia interesele cetățenilor cu proiectul european, astfel încât UE să se reinventeze ca o Europă a viitorului ce va purta speranțele tuturor.
Această Europă trebuie să se axeze pe interesele cetățenilor ei, nu pe cele ale elitelor, subliniază semnatarii, care apreciază că este nevoie de o dezvoltare a mecanismelor democrației participative, astfel încât cetățenii să ia parte efectiv la stabilirea priorităților proiectului european și să se pronunțe asupra drepturilor și libertăților.
Conform documentului, obiectivele concrete ale unei foi de parcurs pragmatice ar trebui să aibă în vedere mai ales reducerea inegalităților, revigorarea creșterii economice, un răspuns consistent în fața provocării reprezentate de valul de migranți, consolidarea securității cetățenilor europeni, continuarea democratizării UE și reașezarea educației și a culturii — baza identităților noastre democratice — în centrul construcției europene.
Textul semnalează și crearea în luna ianuarie a unei platforme civice federative și inițierea unor convenții civice pe tema transformării Europei, prima desfășurându-se deja pe 15 octombrie la Paris, altele fiind programate la Bratislava, Berlin, Roma și Bruxelles.
În document se insistă de asemenea că a sosit momentul ca UE să pună în practică o adevărată politică externă și de apărare comună, iar summitul care va avea loc în capitala Italiei pe 25 martie și la care se va marca a 60-a aniversare a Tratatului de la Roma să fie momentul reafirmării puternice a blocului comunitar.
"Fără un nou impuls orientat către cetățenii noștri, demonii populiști, care deja aproape că ne-au adus distrugerea, vor învinge (...) Este foarte probabil ca UE să nu sărbătorească și a 70-a aniversare", se avertizează în finalul scrisorii.
AGERPRES