Un grup de 50 de experţi ai ONU denunţă represiunea asupra libertăţilor fundamentale în China

Un grup de 50 de experţi ai ONU denunţă represiunea asupra libertăţilor fundamentale în China

Circa 50 de experţi independenţi ai ONU au denunţat vineri represiunea asupra libertăţilor fundamentale în China, cerând organizarea unei sesiuni speciale a Consiliului pentru Drepturile Omului, relatează AFP.

Aceşti zeci de raportori speciali şi alţi experţi în drepturile omului ai ONU, care sunt mandataţi de Naţiunile Unite, dar care nu se exprimă în numele organizaţiei, precizează într-un comunicat că au transmis Beijingului în mai multe rânduri îngrijorarea lor.

Textul vizează în special "represiunea colectivă" asupra minorităţilor etnice şi religioase în Xinjiang şi în Tibet, precum şi recursul excesiv la forţă împotriva manifestanţilor la Hong Kong.

Ei evidenţiază în special posibila utilizare de agenţi chimici şi hărţuiri sexuale asupra unor manifestante.

Experţii estimează de asemenea că legea privind securitatea naţională din Hong Kong "încalcă obligaţiile juridice internaţionale ale Chinei şi impune grave restricţii drepturilor civice şi politice în regiunea autonomă".

Ei îşi exprimă de asemenea îngrijorarea în legătură cu faptul că jurnaliştii, personalul medical şi persoanele care îşi exercită dreptul la libertatea de exprimare online în cadrul pandemiei de COVID-19 ar fi făcut obiectul unor represalii din partea autorităţilor şi au fost acuzate că au difuzat informaţii false sau că "au tulburat ordinea publică".

Experţii independenţi ai ONU recunosc că guvernul chinez le-a răspuns, dar aproape mereu pentru a respinge criticile.

Printre altele, explică textul, spre deosebire de peste 120 de alte state, guvernul chinez nu le-a adresat apoi o invitaţie permanentă experţilor independenţi ai ONU pentru ca ei să facă vizite oficiale.

În ciuda a numeroase solicitări, numai cinci misiuni au avut loc în zece ani (privind drepturile legate de alimentaţie, discriminarea faţă de femei şi fete, datoria externă, sărăcie extremă şi persoanele în vârstă).

Experţii ONU consideră că "este momentul" ca întreaga comunitate internaţională să analizeze situaţia drepturilor omului în China şi fac apel la o acţiune colectivă pentru a garanta că Beijingul se conformează obligaţiilor internaţionale.

Ei propun organizarea unei sesiuni speciale a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului sau desemnarea unui raportor special sau a unui grup de experţi sau chiar numirea unui trimis special al secretarului general Antonio Guterres.

Serviciul Internaţional pentru Drepturile Omului, care îi susţine pe apărătorii drepturilor omului în lume, a salutat declaraţia experţilor, subliniind că ea era "aşteptată de mult timp".

Şi organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch a salutat acest "apel fără precedent" a celor circa 50 de experţi "în favoarea unei sesiuni speciale a principalului organ al Naţiunilor Unite însărcinat cu drepturile omului sau a unui mandat permanent pentru a examina încălcările repetate şi de lungă durată ale guvernului chinez".AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...