Un general american pune capăt speculațiilor privind sistemele de apărare „SF” pentru Ucraina
Mark Hertling, un general american în retragere, explică de ce scutul antirachetă Iron Dome sau rachetele Patriot nu ar ajuta Ucraina în fața atacurilor rusești asupra unor ținte civile precum centrul comercial din Kremenciuk.
„Să fim bine înțeleși, atacul rusesc asupra mallului din Kremenciuk a fost atât barbar cât și criminal întrucât nu a fost o țintă militară ci o lovitură asupra unor civili. Însă cei care cer [rachete] Patriot sau Iron Dome nu înțeleg cum funcționează aceste sisteme”, afirmă Hertling într-o serie de postări făcute pe pagina sa de Twitter .
„Aceste sisteme sunt de apărare antiaeriană pe rază lungă dar ele oferă capabilități de apărare în punct, nu zonală. Ce înseamnă acest lucru? Aceste sisteme extrem de costisitoare sunt alcătuite din 4 sisteme componente. Ele identifică și interceptează aeronavele sau rachetele ce se îndreaptă spre o țintă specifică”, explică el.
„Cu alte cuvinte, un comandant plasează aceste sisteme în jurul a ceva pe care vrea să îl apere...un oraș, o instalație specifică importantă, o concentrare de trupe. Aceste sisteme nu sunt aliniate de-a lungul unei granițe pentru a oferi un scut protector” fiindcă ele „urmăresc rachetele inamice lansate, stabilesc unde ar putea lovi și apoi calculează o formulă de tragere fie pentru a contracara racheta, fie pentru a-i permite să aterizeze fără pericol într-o zonă nepopulată sau o zonă neimportantă”, își continuă Mark Hertling explicațiile.
De ce nu ar putea fi folosit sistemul Iron Dome în Ucraina
Hertling, care între martie 2011 și noiembrie 2012 a fost comandantul Armatei Statelor Unite ale Americii Europa, o componentă a structurii de comandă a armatei americane, subliniază de asemenea că sistemele în cauză nu interceptează fiecare rachetă inamică lansată.
În ceea ce privește rachetele Patriot, generalul spune că folosirea acestora este „extrem de limitată” din cauza costurilor și complexității lor, ele fiind plasate în porturi, orașe sau pentru a proteja locurile unde se află trupele militare de atacuri cu rachete.
„În Israel, Iron Dome este plasat în mare parte în apropierea unor centre urbane majore, ca de exemplu Tel Aviv. Rusia atacă orașe. Multe din acestea, la fel ca și Kremenciuk, sunt centre civile. Atacul de acolo a fost atât de barbar fiindcă a fost atât de neașteptat”, mai spune ofițerul american.
El afirmă că, pentru a proteja toate locurile lovite deja de ruși în Ucraina, ar fi nevoie probabil de mai multe rachete Patriot și sisteme Iron Dome decât există în prezent.
Generalul spune că ucrainenii primesc sisteme antirachetă mai potrivite pentru nevoile lor
„Ucrainei îi este trimis sistemul NASAM - cu rază medie și lungă - în principal fiindcă este mai ușor de folosit, mai puțin complicat în ceea ce privește echipamentele și capabil să doboare unele (nu toate) rachetele lansate. El este mic și poate ajunge în Ucraina cu mai puțină instruire și mai puține dificultăți”, afirmă Hertling.
„Sfatul meu: fiți sceptici cu privire la oricine care sugerează livrarea de [sisteme] Patriot și Iron Dome Ucrainei fiindcă ele sunt sisteme de apărare în punct scumpe, dificil de desfășurat și foarte, foarte mari. Cu alte cuvinte, cei care recomandă acest sistem nu știu nimic despre el”, mai afirmă generalul Mark Hertling.
Potrivit bilanțului publicat marți dimineața de autoritățile ucrainene, atacul rusesc cu rachete asupra centrului comercial din Kremenciuk s-a soldat cu cel puțin 18 morți și 59 de răniți, alte 36 de persoane fiind date dispărute. Peste 1000 de persoane se aflau în interiorul mallului în momentul atacului.