Un fragment din Partenon din Italia poate să rămână în Grecia 'pentru totdeauna'

Un fragment din Partenon din Italia poate să rămână în Grecia 'pentru totdeauna'

Un fragment de marmură din templul Partenon va fi returnat definitiv Atenei de către un muzeu din Italia, un demers semnificativ pentru Grecia care şi-a intensificat campania pentru înapoierea sculpturilor din cele mai renumit monument antic al său, informează vineri Reuters.

"Fragmentul Fagan" are 35 pe 31 de centimetri şi înfăţişează piciorul zeiţei Artemis din Grecia Antică. Fragmentul de marmură a făcut parte din friza estică din secolul al V-lea î.Hr. a templului.

A fost inclus în colecţia din secolul al XIX-lea a consulului britanic în Sicilia Robert Fagan, diplomat şi arheolog, înainte de a fi cumpărat de Universitatea Regală din Palermo în 1820, după moartea acestuia, de la văduva sa. Nu este clar cum a fost achiziţionat iniţial de Fagan.

Fragmentul a fost împrumutat Atenei în ianuarie pentru patru ani de către Muzeul de Arheologie Antonio Salinas din Palermo, cu opţiunea de reînnoire pentru o perioadă suplimentară de patru ani.

"Aşa-numitul fragment Fagan... poate rămâne în Grecia pentru totdeauna", a declarat vineri Ministerul Culturii din Grecia, mulţumind guvernului sicilian. "Sicilia deschide calea pentru revenirea în Grecia a marmurelor Partenonului", a adăugat instituţia.

Foto: (c) Alkis Konstantinidis/REUTERS



Aprobarea finală de către Ministerul Culturii din Italia este aşteptată în curând, a adăugat instituţia elenă.

Acest demers este semnificativ pentru Atena, care a cerut în mod repetat returnarea definitivă de la British Museum din Londra a sculpturilor cu o vechime de 2.500 de ani pe care lordul britanic Elgin le-a luat din templul de pe Acropole la începutul secolului al XIX-lea, când Grecia se afla sub stăpânire otomană.

Muzeul Britanic, custode al marmurelor printre care se numără aproximativ jumătate din friza de 160 de metri care împodobea Partenonul, a exclus returnarea, argumentând că "sculpturile fac parte din moştenirea comună a tuturor şi transcend graniţele culturale".

În ultimii ani, Grecia şi-a intensificat campania pentru înapoierea fragmentelor, după inaugurarea unui nou muzeu, în 2009, la poalele Acropolei unde speră ca acestea să fie găzduite.

În martie, agenţia culturală a Naţiunilor Unite UNESCO a cerut Greciei şi Marii Britanii să poarte discuţii şi să ajungă la un acord în această privinţă. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri