
Un fost şef al SIE vorbește despre racolarea lui Călin Georgescu. Cum se folosește Moscova de Diana Șoșoacă
Fostul șef adjunct al SIE, Silviu Predoiu, candidat la alegerile prezidențiale din luna mai 2025, susține că serviciile secrete nu l-ar fi racolat pe Călin Georgescu și explică de ce prezența Dianei Șoșoacă la Ambasada Rusiei este folosită propagandistic de Moscova.
Silviu Predoiu, fost director adjunct al Serviciului de Informații Externe (SIE) timp de 13 ani și actual candidat la alegerile prezidențiale, a declarat că nu crede în teoria potrivit căreia Călin Georgescu ar fi fost „creația” rezerviștilor din servicii. Într-o intervenție la Prima TV, în emisiunea Insider politic, Predoiu a subliniat că Georgescu a fost totuși votat de un număr mare de rezerviști, nu din simpatie, ci din furie față de candidatul PSD, Marcel Ciolacu.
Întrebat dacă Călin Georgescu ar fi fost racolat de serviciile secrete, Predoiu a răspuns categoric: „Nu cred și, teoretic, ar fi trebuit să aud cât am fost activ, că nu e o creație pe genunchi. Eu nu cred în această creație, în această variantă”.
Acesta a explicat că Georgescu a fost votat de mulți rezervișt i din antipatie față de Marcel Ciolacu, nu din simpatie față de el: „Domnul Georgescu a fost cu certitudine votat de un număr mare de rezerviști. (…) Nu pentru simpatie față de domnul Georgescu, ci din furie față de cei de la putere. Normal că nu l-au votat pe domnul Ciolacu, care i-a făcut nesimțiți pe toți militarii în corpore”.
„Nu căutai oameni care vorbesc cu preotesele lui Decebal”
Silviu Predoiu a precizat că serviciile secrete românești, atât înainte, cât și după Revoluție, nu ar fi racolat o persoană ca Georgescu : „Nu cred că așa ceva ai căuta pentru un serviciu, nici într-o epocă, nici în cealaltă. Nu căutai o persoană care stă de vorbă cu preotesele lui Decebal sau care are informații de la marțieni”, a spus acesta, adăugând că afirmațiile despre cariera internațională a lui Georgescu au fost dovedite ca fiind false.
Predoiu explică reacția rezerviștilor față de Marcel Ciolacu
Declarațiile vin în contextul în care Marcel Ciolacu, actual premier, a fost intens criticat în 2024 pentru o afirmație considerată jignitoare la adresa militarilor pensionari.
„Sunt două categorii mari, unde iarăşi, cei care urlă acum cu nesimţire, fiindcă nu pot să le spun altfel, vorbim de poliţişti şi de militari”, spunea Ciolacu, generând un val de reacții negative. Ulterior, acesta a susținut că declarația i-a fost scoasă din context și că se referea la „nesimțiții” din USR care au negociat PNRR-ul.
Diana Șoșoacă, folosită de ruși în propaganda anti-românească
În altă ordine de idei, Predoiu a comentat și prezența Dianei Șoșoacă la recepțiile Ambasadei Rusie i, evenimente devenite deja tradiție pentru europarlamentara SOS România. „Pentru noi este o surpriză neplăcută. Faptul că s e duc la acţiuni diplomatice este una, faptul că după aceea explică cât de bine şi cât de importantă este Rusia şi ce bine ne-ar face, este cu totul altceva”, a declarat fostul șef SIE.
Predoiu a dezvăluit că astfel de apariții sunt folosite de Moscova pentru a crea tensiuni interne: „Pe ruși, în schimb, îi amuză: „Hai să generăm tensiuni în societate, în țara țintă, cu materialul lor, nu cu al nostru”. Ei (ruşii - n.r.) popularizează prezenţa ei (a Dianei Şoşoacă -n .r.) la recepţii. Şi dacă nu făcea doamna pe TikTok, o popularizau ei. Ei se duc să facă poze cu ea, pentru că îi ajută în propaganda ulterioară”.
„Mafia invitațiilor” la recepțiile diplomatice
În ceea ce privește politicienii care participă la astfel de evenimente, Silviu Predoiu a criticat fenomenul: „Sunt tot felul de fripturişti care stau la coadă la recepţii. Nu ştiu dacă ştiţi, e o mafie a invitaţiilor la recepţii la ambasadă. E o mafie a invitaţiilor la ambasadă, să fie văzuţi pe acolo”.
Diana Șoșoacă, în ciuda faptului că România a condamnat oficial agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, continuă să participe anual la recepțiile organizate de Ambasada Rusiei la București. Anul trecut, în prezența sa, ambasadorul rus Vladimir Lipaev a acuzat NATO și Europa pentru războiul din Ucraina și a sugerat relansarea relațiilor cu România, dacă Bucureștiul „își abandonează cursul neprietenos față de Rusia”.
Sursa: adevarul.ro