Un fost şef al Companiei Aeroporturi şi "regele duty-free-urilor", reţinuţi de DNA

Un fost şef al Companiei Aeroporturi şi "regele duty-free-urilor", reţinuţi de DNA

Procurorii DNA au dispus reţinerea a patru persoane în dosarul în care s-au făcut percheziţii, marţi, la Aeroportul Otopeni. Printre acesta sunt omul de afaceri Cătălin Lăscuţ, cunoscut drept "regele duty-free-urilor", şi Ivan George Alexandru, fost şef al Companiei Aeroporturi, în prezent angajat într-o funcţie de execuţie, au declarat surse judiciare pentru Adevărul.

Patru persoane au fost reţinute după percheziţiile de la Aeroportul Otopeni. Foto:Arhivă

Patru persoane au fost reţinute după percheziţiile de la Aeroportul Otopeni. Foto:Arhivă

Cătălin Lăscuţ este acţionar al firmei SC Millenium Pro Design, alături de el fiind reţinută o altă persoană din conducerea societăţii, Laurenţiu Radu Tănăsescu. Lăscuţ este fiul fostului şef al Direcţiei de Supraveghere şi Control din Direcţia Generală a Vămilor, Pavel Lăscuţ.

De asemenea, Cristian Bălan, om de afaceri, despre care mai multe publicaţii au scris că ar fi implicat în afacerile de la aeroport şi că ar avea o legătură apropiată cu un procuror DNA, a fost reţinut pentru 24 de ore, menţionează sursele citate.

Liţoi Bogdan Şerban, fost director comercial al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, este cercetat sub control judiciar, potrivit informaţiilor Adevărul.

Marţi au fost făcute 11 percheziții la persoane fizice și la sediile unor firme, fiind vizate fapte de corupție și asimilate corupției ce ar fi fost comise în intervalul 2022-2023. Mai exact, suspiciunile au legătură cu încheierea cu Compania Națională Aeroporturi a unui contract de asociere în participațiune în ceea ce privește închirierea unor spații din aeroport, fiind vorba despre zona magazinelor duty free și despre cea în care funcționează restaurante.

Ca urmare a perchezițiilor DNA, Compania Națională Aeroporturi București a anunțat că a luat act de ancheta în "legătură cu activitatea unor operatori privați care își desfășoară activitatea comercială pe Aeroportului Internațional Henri Coandă".

"Până în prezent, procurorii DNA nu au notificat conducerea Aeroportului și nu au solicitat date sau documente de la nivelul Companiei.

Reprezentanții Companiei Naționale Aeroporturi București vor acorda autorităților judiciare tot sprijinul necesar, în baza eventualelor solicitări primite", a transmis Compania.

În 2021, Consiliul Concurenței a dat amenzi de aproape 7 milioane de lei firmelor care închiriau spațiile respective.

"Consiliul Concurenței a sancționat cu 6,9 milioane lei (aprox. 1,4 milioane euro) șase companiicare oferă servicii de alimentație publică (food & beverage) în incinta Aeroportului InternaționalHenri Coandă București pentru fixarea prețurilor.Aeroportului Internațional Henri Coandă Bucureștia a încredințat, în exclusivitate, companiei Dnata Catering gestionarea spațiilor cu destinație pentru alimentație publică. La rândul ei, Dnata Catering a încheiat acorduri de subcontractare cu Food & Beverages Managament, cuTrotter și cu City Cafe Express (ambele din grupul City Grill), precum și cu Primero BusinessConsulting (în prezent, Land of Util Tehnology) și RBK Property Management.În urma investigației declanșate din oficiu în iunie 2019, Consiliul Concurenței a constatat căaceste companii și-au coordonat politicile comerciale în materie de prețuri, discounturi,promoții atât prin clauzele contractuale, cât și printr-o serie de proceduri și prin modalitatea dederulare a relațiilor contractuale, astfel încât să își alinieze constant prețurile pentru serviciileoferite pasagerilor din aeroport.În acest fel, concurența prin preț a fost restricționată, iar pasagerii din aeroport nu au avutposibilitatea de a plăti un preț mai mic decât cel stabilit în comun de toți cei din piață sau de aalege serviciile în funcție de preț ", transmitea instituţia în martie 2021.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”