Un fost șef al Comisiei Europene, vehement împotriva aderării Ucrainei la UE: „Este coruptă la toate nivelurile”
Fostul președinte al Comisiei Europene a criticat posibilitatea ca Ucraina să adere la UE, potrivit POLITICO . Jean-Claude Juncker consideră Ucraina ca fiind masiv „coruptă" și nepregătită pentru aderarea la blocul comunitar.
Jean-Claude Juncker. FOTO arhivă Inquam Photos / Octav Ganea
Afirmația a fost făcută într-un interviu acordat publicației germane Augsburger Allgemeine, publicat joi.
„Oricine a avut de-a face cu Ucraina știe că este o țară coruptă la toate nivelurile societății. În ciuda eforturilor sale, nu este pregătită pentru aderare, are nevoie de procese masive de reformă internă", a declarat Juncker.
Potrivit acestuia, „a le face promisiuni false" ucrainenilor în ceea ce privește aderarea la UE „nu ar fi nici bun pentru UE, nici pentru Ucraina".
„Nu ar trebui să faceți promisiuni false oamenilor din Ucraina”
Fostul președinte al Comisiei Europene consideră că aderarea la UE pentru țări aspirante precum Ucraina și Moldova trebuie să fie legată de „reforme interne" și să fie susținută de o „majoritate calificată".
„Nu ar trebui să faceți promisiuni false oamenilor din Ucraina, care sunt în suferință până la gât (...). Sunt foarte supărat pe unele voci din Europa care le spun ucrainenilor că pot deveni membri imediat", a mai spus Juncker.
Actuala șefă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șeful Consiliului European, Charles Michel, sunt mult mai optimiști decât Juncker în ceea ce privește aderarea Ucrainei la UE, potrivit POLITICO.
Aderarea la UE va aduce Ucrainei 186 de miliarde de euro
Amintim că publicația internațională Financial Times a avut acces la un raport intern, care evaluează costurile unei posibile extinderi a blocului comunitar cu nouă ţări, între care şi Ucraina, şi subliniază că aceasta ar implica schimbări semnificative în repartizarea bugetului .
În cazul în care Ucraina ar adera la Uniunea Europeană, Kievul ar putea beneficia de o sumă de 186 de miliarde de euro pe o perioadă de șapte ani, după cum se menționează în normele bugetare actuale.
Țările UE trebuie să decidă în unanimitate, până la sfârşitul anului în curs, dacă vor da undă verde începerii negocierilor de aderare cu Ucraina, Republica Moldova şi Georgia.
În cadrul unei reuniuni informale care va avea loc vineri în Granada, liderii UE ar urma să se pună de acord asupra unui plan de pregătire pentru o posibilă viitoare extindere a blocului comunitar.
Sursa: adevarul.ro