Un fost procuror, prins beat mort la volan, lăudat în instanță de judecători de parcă urma să-l decoreze, nu să-l condamne

Un fost procuror, prins beat mort la volan, lăudat în instanță de judecători de parcă urma să-l decoreze, nu să-l condamne

Un cunoscut fost procuror ieșean a stabilit un adevărat record de alcoolemie la volan. Probleme de familie l-au făcut să bea pentru a-și îneca amarul. A fost prins însă nu pentru că ar fi provocat vreun incident în trafic, ci pentru că conducea prea lent, scrie Ziarul de Iași .

Magistratul care a analizat cazul i-a făcut un adevărat panegiric, de parcă acuzatul urma să primească o decorație, nu o condamnare. Foștii colegi ai procurorului nu au fost de acord cu prima soluție a instanței.

Fostul procuror conducea prea lent

În seara zilei de 22 august 2020, un echipaj al Secției 2 Poliție Urbană a fost sesizat cu privire la un autoturism Audi A4 care urca încet Copoul, atât de încet, încât încurca traficul. Mașina a fost oprită în dreptul bisericii Sf. Nicolae, aproape de Rond Agronomie. Șoferul a fost identificat în persoana lui Valentin Iordan, fost procuror-șef al Parchetului de pe lângă Tribunal. A coborât singur din mașină, dar cu greutate și cu probleme de echilibru. Întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul Dräger, rezultând o concentrație a alcoolului de 1,88‰ în aerul expirat. Analizele de sânge au stabilit o alcoolemie de 4,05‰ în sânge, iar alcoolemia teoretică în momentul opririi a fost calculată retroactiv la 4,19‰.

Audiat ca suspect de foștii săi colegi, Iordan a povestit că în după-amiaza respectivă avusese o discuție tensionată cu iubita sa, legată de faptul că nu reușeau să aibă un copil. Bărbatul a plecat de acasă la magazinul Profi din Copou, unde a făcut mai multe cumpărături, după care a mers la restaurantul „Vânătorul”, unde urma să se întâlnească cu un medic specializat în fertilizări in vitro. Acesta nu s-a mai prezentat. În așteptare, fostul procuror băuse pe parcursul unei ore 400 ml de pălincă de 60-62° și o bere. Nu găsise niciun taxi la plecarea de la restaurant și nici nu știa vreun număr de telefon al vreunei firme de taximetrie, așa că se hotărâse să plece cu mașina proprie. A precizat că în momentul în care s-a urcat la volan era perfect lucid, nu se clătina și nu se bâlbâia. Știindu-se băut, preferase să conducă încet.

Iordan risca o pedeapsă cu închisoarea de până la cinci ani

Iordan a fost trimis în judecată pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului, riscând o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de până la cinci ani. Apărarea sa a fost respinsă de magistratul care i-a analizat dosarul, acesta arătând că ar fi putut căuta pe internet numărul de telefon al unei firme de taximetrie sau să-și fi sunat vreo cunoștință care să-l ducă acasă. În schimb, judecătorul pare să fi fost impresionat de teancul de caracterizări pozitive depuse la dosar de Iordan, printre care s-au aflat caracterizări din partea unor procurori, a unor polițiști, a unui șef de lucrări de la Universitatea de Științele Vieții sau a unui preot de la Mitropolie.

„Inculpatul este un bun profesionist, un bun coleg, empatic, cu o conduită ireproșabilă, rămânând procurorul cu cea mai îndelungată carieră ca criminalist din cadrul Parchetului, având dorința de a ajuta și de a fi de folos, fiind foarte implicat în grupul magistraților procurori pensionari. Inculpatul este un familist convins, își dorește foarte mult un copil, iar faptul că nu reușește, îl afectează profund, este o persoană de încredere, amabilă, politicoasă, echilibrată, serioasă, cu frică de Dumnezeu, responsabilă, echilibrată, liniștită, se implică activ în rezolvarea tuturor problemelor vieții în comun, nu a condus niciodată sub influența băuturilor alcoolice, are regret și frământări după săvârșirea faptei, afectându-l enorm procesul penal, conștientizând implicațiile, consecințele, profesia deținută anterior acutizându-i sentimentele de culpabilitate. Deși inculpatul s-a pensionat, a rămas la fel de apreciat și îndrăgit de toți colegii și a demonstrat același devotament față de cei care îl cunosc, se implică în multe activități sociale și culturale ale parohiei. Este preocupat de literatură, scriind un volum dens, cu ecouri filosofice «Iluminare și mărturisire». Totodată, inculpatul a mai scris și lucrările «Respirare pe Copou» și «Probațiunea infracțiunii de omor»”, a reținut judecătorul din caracterizări.

Ce decizie au luat judecătorii în cazul fostului procuror

În cazul șoferilor aflați la prima abatere, judecătorii tind să aplice pedepse orientate spre minimul de un an de închisoare. Alcoolemia enormă prezentată de fostul procuror i-a făcut să se orienteze mai degrabă spre medie, dispunând o pedeapsă de un an și 8 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Pe parcursul acestuia, Iordan va trebui să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice sau a Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială. De asemenea, timp de doi ani, dreptul de a conduce i-a fost suspendat. Sentința Judecătoriei a fost contestată atât de inculpat, cât și de procurori, procesul urmând să se reia în fața Curții de Apel în septembrie.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”