Un fost ofițer american crede că a găsit avionul Ameliei Earhart, dispărut misterios în 1937. A cheltuit 11 milioane de dolari pe expediții

Un fost ofițer american crede că a găsit avionul Ameliei Earhart, dispărut misterios în 1937. A cheltuit 11 milioane de dolari pe expediții

Un fost ofițer al Forțelor Aeriene ale SUA a cheltuit 11 milioane de dolari căutând avionul Ameliei Earhart – și poate că l-a găsit. Acesta a dezvăluit că a capturat o imagine cu un obiect în formă de avion de pe fundul Oceanului Pacific.

Amelia Earhart nu a fost găsită niciodată FOTO wikipedia

Amelia Earhart nu a fost găsită niciodată FOTO wikipedia

Un pilot și fost ofițer de informații al Forțelor Aeriene ale SUA crede că o imagine pe care a surprins-o folosind sonarul pe un submersibil fără pilot de înaltă tehnologie ar fi putut răspunde în cele din urmă unuia dintre cele mai derutante mistere ale Americii: ce a cauzat dispariția pilotului Amelia Earhart la apogeul faimei sale?, relatează Business Insider .

Tony Romeo este unul dintr-un lung șir de cercetători și pasionați care au început căutarea avionului Lockheed 10-E Electra al lui Earhart, care a dispărut deasupra Oceanului Pacific împreună cu faimosul său pilot Fred Noonan în timpul unui zbor, în iulie 1937.

Misterul din jurul dispariției lui Earhart i-a nedumerit mult timp pe cercetători și a dat naștere unor teorii ale conspirației de-a lungul anilo:, de la japonezii care au luat-o prizonieră, până varianta că ea ar fi fost spion guvernamental.

O căutare high-tech pe mare

Expediția lui Tony Romeo, care a fost efectuată folosind o dronă submersibilă „Hugin” fără pilot, de înaltă tehnologie, de 9 milioane de dolari, fabricată de compania norvegiană Kongsberg și un echipaj de cercetare de 16 persoane, a început în septembrie anul trecut în Tarawa, Kiribati, acoperind 5.200 de mile pătrate pe fundul oceanului, a relatat The Wall Street Journal .

A fost un vis pe care Romeo l-a avut ani de zile înainte de a-l transforma în realitate.

Aceasta a fost o poveste care m-a intrigat mereu”, a declarat Romeo, ai cărui tată și frați sunt de asemenea piloți.

Imaginea controversată

La aproximativ o lună de la începutul călătoriei, echipa a capturat o imagine sonar a obiectului în formă de avion la aproximativ 100 de mile de Insula Howland. Însă imaginea a fost descoperită în datele submersibilului în a 90-a zi a călătoriei, făcând imposibilă întoarcerea,i pentru a vedea mai atent.

Experții s-au arătat interesați de descoperire, Dorothy Cochrane, un curator la Muzeul Național al Aerului și Spațiului al Smithsonian Institution, spunând pentru The Journal că locația în care a fost făcută imaginea a fost aproape corectă, din punct de vedere geografic, cu locul în care se crede că s-a prăbușit avionul.

Dar alții spun că au nevoie de imagini mai clare și de mai multe detalii, cum ar fi numărul de serie al avionului.

„Până când nu vezi fizic, nu există nicio modalitate de a spune cu siguranță ce este”, a declarat Andrew Pietruszka, un arheolog subacvatic.

Romeo plănuiește să se întparcă pe fundul Oceanului Pacific

Romeo, care a spus că această expediție ar putea fi „cel mai interesant lucru pe care îl voi face vreodată în viața mea”, plănuiește să se întoarcă în zonă pentru a încerca să capteze imagini mai bune folosind submersibile autonome sau robotizate.

El crede că, dacă nu este avionul lui Earhart , obiectul pe care l-a găsit ar putea fi un alt avion dispărut în Pacific sau - mai puțin interesant, poate - un container căzut de pe un remorcher. Foastul ofițer este însă încrezător că a făcut o descoperire revoluționară datorită formei distinctive a fuselajului, a cozii și a aripilor.

Următorul pas este confirmarea – trebuie să ne întoarcem și să-l fotografiem cu mai bine”, a spus Romeo. „Odată ce acest pas este făcut, mulți oameni vor fi implicați, Muzeul Smithsonian, familia, vor fi niște investitori implicați pentru că va fi o operațiune costisitoare, dar apoi ne gândim: „Cum ridicăm avionul?”

Tot el a adăugat: „Nu cred că suntem încă acolo. Dar cred că americanii vor să vadă asta în Smithsonian; acolo este locul. Nu pe fundul oceanului”.

Milioane de dolari, pompate în expediții

Exploratorii plini de speranță au pompat milioane de dolari în expediții pentru a găsi avionul pierdut al lui Earhart de-a lungul anilor, dar ultima ei locație cunoscută a îngreunat căutările.

Este o apă foarte adâncă, iar zona în care s-ar fi putut afla este uriașă”, a declarat Tom Dettweiler, expert în sonare, pentru The Journal.

O echipă care a căutat aeronava lui Earhart în 2009 a spus pe X, fostul Twitter, că, în urma cercetării sale pe 2.500 de mile pătrate lângă insula Howland, aproape de locul unde Romeo și-a efectuat căutarea, nu a găsit nimic.

Earhart, care a fost prima femeie care a zburat singură peste Atlantic, a fost declarată oficial decedată pe 5 ianuarie 1939, la doi ani după ce a dispărut în timpul zborului. Dar moștenirea ei a trăit și ea continuă să fascineze oamenii din întreaga lume.

A fost unul dintre marile mistere ale secolului al XX-lea și încă al secolului al XXI-lea”, a declarat Cochrane pentru The Journal. „Cu toții sperăm că misterul va fi rezolvat”.

Misterul dispariției primei femei care a traversat Pacificul cu avionul. Amelia Earhart nu a fost găsită niciodată

Amelia Earhart, care urma să fie prima femeie care face înconjurul Pământului cu avionul, la Ecuator, a dispărut misterios în timpul zborului.

Recordul urma să fie stabilit la bordul unui bimotor Lockheed Electra. Amelia a fost însoţită de navigatorul Fred Noonan. Aventura lui Earhart şi a lui Noonan a început în 20 mai 1937, când cei doi au decolat din Oakland, California.

La 2 iulie, ei au decolat din Lae, Papua Noua Guinee, angajându-se într-o etapă deosebit de ambiţioasă, de 4.000 de kilometri, urmând să oprească pentru realimentare pe mica insulă Howland din Pacific, situată la jumătatea distanţei dintre Australia şi Hawaii. Însă, ei nu au aterizat niciodată acolo. Nimeni, niciodată, nu a mai putut intra în contact cu cei doi, iar soarta lor rămâne, până astăzi, un mister. După aproape doi ani de căutări, Amelia Earhart a fost declarată decedată la 5 ianuarie 1939.

Generaţii de cercetători şi pasionaţi au încercat, timp de decenii, să dezlege misterul dispariţiei acestei pioniere, prima femeie care a traversat singură Atlanticul cu avionul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”

4 Care o fi faza cu știrea asta?

5 Hm! Pe asta o știați?