Un fost mercenar Wagner, reținut pe Aeroportul Internațional Chișinău. Fostul luptător să ajungă în Transnistria
Fostul mercenar Wagner, un cetățean rus în vârstă de 36 de ani, a ajuns cu o cursă aeriană în Republica Moldova, scopul final fiind ajungerea în regiunea separatistă Transnistria pentru a vizita un ,,amic”, anunță Poliția de Frontieră a Republicii Moldova.
Ex-mercenarul Wagner a venit pe cale aeriană la Chișinău. FOTO: Adevărul
,,În Aeroportul Internațional Chișinău, ca urmare a măsurilor întreprinse pe linie de securitate, bazându-se pe analiza de risc și a informațiilor obținute prin schimbul de informații cu SIS, dar și cu partenerii internaționali, a fost depistat un cetățean rus, identificat ca fost mercenar Wagner. Persoana în cauză s-a prezentat pe direcția intrare în Republica Moldova, în data de 11 martie 2024. Conform declarațiilor, efectuate în cadrul controlului de securitate, străinul de 36 de ani a comunicat că este într-o vizită scurtă în Moldova, având ca destinație un prieten rezident în regiunea transnistreană”, informează polițiștii de frontieră.
Structurile de drept au stabilit că ,,amicul” despre care a menționat ex-mercenarul Wagner îl aștepta pe acesta în preajma Aeroportului Internațional Chișinău. Chestionat de autorități, acesta a încercat să le aducă pe o pistă greșită instituțiile de la Chișinău.
,,Pe parcursul investigațiilor ulterioare, s-a constatat că „prietenul” aștepta în afara Aeroportului și a manifestat un comportament evaziv, încercând să inducă în eroare autoritățile de securitate, prin tăinuirea relațiilor dintre cei doi”, mai anunță reprezentanții Poliției de Frontieră.
Trimis înapoi în Rusia
Drept urmare, cetățeanul rus a fost trimis în Rusia. ,,În urma evaluării riscurilor și a protocolului de securitate în vigoare, cetățeanului Federației Ruse, recunoscut ca fost mercenar, i-a fost refuzată autorizarea de trecere a frontierei de stat, fiind întors pe cale aeriană în statul de pornire. Subliniem că, pentru a minimiza riscurile de securitate, în toate punctele de trecere a frontierei de stat sunt aplicate protocoale stricte, impunând un control sporit pentru călători, în special pentru cetățenii străini. Astfel de acțiuni reprezintă un element esențial al angajamentului Poliției de Frontieră de a monitoriza și contracara orice activitate care ar putea afecta securitatea și stabilitatea țării noastre și a regiunii”, au conchis responsabilii instituției menționate.
Recent, șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova, Alexandru Musteața, a declarat că Rusia are o strategie privind compromiterea procesului de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană, aceasta vizând referendumul pe tema integrării, alegerile prezidențiale, dar și parlamentare, iar gruparea condusă de Ilan Șor, oligarhul fugar care organizează manifestațiile antiguvernamentale, ar fi principală aliată a Kremlinului.
Avertismentul șefului SIS
,,Detalii din posesie indică asupra unei strategii pentru 2024 și 2025 care va include trei elemente principale conectate între ele. În primul rând, susținerea actorilor politici aflați sub control direct sau indirect a Federației Ruse, distribuiți în trei categorii, care odată ajunși în Parlament urmează să servească intereselor ostile ale unui stat străin, în speță, Federația Rusă. Actorii politici deschis declarați pro-Federația Rusă au legături directe și confirmate cu serviciile speciale, consultanți politici, grupuri criminale organizate, conducerea de la Kremlin și grupuri oligarhice, și actori politici declarați pro-stataliști, respectiv vor să se ascundă în spatele unor politici externe și neutre, declarând că apără interesul național, neutralitatea și statalitatea, dar de fapt scopul lor este să servească Federația Rusă. Acești actori ar avea contacte cu exponenți ai Federației Ruse într-o formă camuflată și actori politici conectați la grupurile criminal organizate conduse de cetățeni ai Republicii Moldova aflați în căutare internațională”, a subliniat șeful SIS.
Sursa: adevarul.ro