Un fost lider al partidului lui Dan Diaconescu, actual membru UNPR, e noul șef al RATB
Directorul general al RATB, Vicentiu Antonescu, a fost demis miercuri de Consiliul de Administratie al Regiei, a declarat pentru HotNews.ro Cornel Pieptea, viceprimarul Capitalei. Potrivit acestuia, motivul demiterii a fost proasta gestionare a RATB si felul cum a fost gestionata criza cu ANAF. Interimatul, pana la organizarea unui concurs, va fi asigurat de Radu Orzata, membru al Consiliului de Administratie si consilier general din partea UNPR. Acesta a fost presedinte al PPDD Bucuresti.
Vincentiu Daniel Antonescu ocupa functia de director general al RATB din iunie 2014. Actualul Consiliu de Administratie al RATB a fost numit in luna februarie 2015 de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB). Acestia sunt teoretic interimari deoarece nu s-a facut concurs pentru numirea lor. Acum urmeaza sa fie numit un alt Consiliu de Administratie, dupa organizarea unui concurs. In ultimii ani, Consiliile de Administratie al RATB si RADET au fost schimbate dupa cum s-a schimbat majoritatea politica din Consiliul General, neexistand o continuitate in administrarea regiilor.
Demiterea directorului general al RATB vine dupa ce in luna iulie ANAF a pus poprire pe conturile RATB deoarece aceasta nu a platit TVA-ul aferent gratuitatilor oferite pensionarilor si elevilor la transportul public.
Potrivit unui comunicat dat de RATB la vremea respectiva spun ca Regia are o datorie de 272 milioane lei catre ANAF.
"Regia Autonoma de Transport Bucuresti a luat la cunostinta despre documentul emis de ANAF, prin care s-a luat masura indisponibilizarii sumelor existente in conturile bancare ale RATB, precum si a sumelor care urmeaza a fi obtinute din incasarile zilnice. La data de 20.07.2015, RATB se inregistra cu datoria de 272.431.800 lei. Aceasta suma provine din taxa pe valoarea adaugata care include si subventia acordata beneficiarilor de gratuitati si reduceri (pensionari, elevi, studenti etc), in conformitate cu H.C.G.M.B. nr 139/2006, pentru perioada septembrie 2007- martie 2013. In prezent, acest debit calculat de ANAF este contestat in instanta de catre RATB, aflandu-se in faza de recurs", se arata in comunicatul RATB.