Un fost colaborator al lui Navalnîi a recunoscut că a fost informator FSB: „Sunt convins că au fost sute ca mine”

Un fost colaborator al lui Navalnîi a recunoscut că a fost informator FSB: „Sunt convins că au fost sute ca mine”

Un fost informator FSB și colaborator al opozantului încarcerat Alecsei Navalnîi, a povestit pentru The Guardian cum a fost recrutat de serviciile ruse de securitate (FSB) și că probabil cazul lui nu e singular.

image

Mihail Sokolov a început să lucreze la fundația lui Navalnîi în 2017 FOTO Arhiva Sokolov

Mihail Sokolov, 25 de ani, o figură importantă a opoziției din Republica Udmurtia, în vestul Rusiei, a dezvăluit că a devenit informator al FSB în 2016, după ce a fost amenințat cu închisoarea din cauza investigațiilor sale anti-corupție.

În 2017, a fost angajat de Fundația anti-corupție a liderului încarcerat al opoziției ruse Alecsei Navalnîi, unde a fost promovat șef al Fondului pentru sprijinirea juridică a cetățenilor.

Sunt convins că sunt sute ca mine. Aproape orice grupare a opoziției avea un informator la niveluri inferioare sau medii”, a dezvăluit Sokolov pentru The Guardian.

A acceptat să devină informator după ce FSB l-a amenințat cu doi ani de închisoare sub pretextul că s-a sustras serviciului militar.

Aveam 19 și eram absolut îngrozit de serviciile de securitate. Nu eram pregătit să fac închisoare. Poate că am fost egoist, dar la acea vreme mă gândeam doar la mine”, a spus el.

Ce voia să știe FSB

Sarcina lui era să ofere informații despre investigațiile anti-corupție la care lucra fundația, protestele planificate și despre sursele de finanțare ale activităților lui Navalnîi, și pe cei căi ajungeau banii.

„Din ziua în care am semnat documentul, sloganul meu a fost să fac cât mai puțin rău posibil opoziției și să-mi ajut prietenii de câte ori îmi stătea în putere. Desigur, am făcut unele lucruri nasoale și mulți mă vor detesta când vor afla despre asta”.

El spune că filialele FSB pentru care a lucrat nu se amestecau în investigații, folosind în schimb ceea ce aflau în scopurile lor: „Voiau informații compromițătoare despre oficiali și oameni de afaceri pentru a-i șantaja, fiind de multe ori prea incompetenți să le afle singuri”.

Sokolov făcea uneori muncă de agent dublu: „Îmi avertizam prietenii că agențiile de securitate îi au în vizor și să fie atenți”.

Colaborator al lui Alecsei Navalnîi

În 2017, a început să lucreze la fundația anti-corupție a lui Navalnîi, iar în 2021 a fost angajat în echipa de investigație.

„Oamenii își închipuie că dădeam informații incriminatoare, numai că și să fi vrut nu puteam, pentru că nu aveam acces la acele documente. Nu știam nici măcar cât câștigă șefii mei. Nu a fost deschisă nicio singură anchetă penală din cauza a ceea ce am furnizat eu”.

Nu avea acces decât la proiectele de investigații aflate în Goofle Docs. Nu era nimic strict secret acolo. Și, în general, nimic nu era secret, am lucrat mereu la vedere”, a spus un fost coleg de la fundație.

Activiștii care au lucrat cu Navalnîi au explicat că bănuiau infiltrarea unor informatori, mai ales că FSB a încercat să-i recruteze și pe unii dintre ei.

„Nu am cunoștință despre numărul informatorilor, dar eram conștienți de asta”, a admis Vladimir Neciaev, 19 ani, un fost angajat al fundației, el însuși arestat după un protest și presat de FSB să colaboreze.

În mod evident, este greșit să accepți să lucrezi pentru FSB, dar împrejurările sunt diferite pentru fiecare. Să te trezești singur într-o încăpere cu agenți FSB poate fi înfricoșător”, a adăugat el.

Sololov a profitat de prima ocazie să scape de FSB

După condamnarea și încarcerarea lui Navalnîi și interzicerea fundației sale ca organizație „extremistă”, majoritatea asociaților lui au fugit în țările baltice și în Georgia.

Sokolov a fost transferat în Tbilisi, capitala Georgiei, fiind însărcinat cu supravegherea activității opoziției ruse din exil. Acolo a profitat imediat de oportunitatea de a scăpa din „ghearele FSB”.

Imediat ce a ajuns în Georgia a luat legătura cu șeful Fundației Rusia Liberă – care se ocupă de organizarea marșurilor anti-război în Tbilisi - căruia i-a dezvăluit în ce scop se afla acolo.

Sokolov a apărut de atunci la proteste anti-războiul din Ucraina, unde s-a declarat un rus anti-Putin și unde a strigat că să meargă să lupte pentru Ucraina. A încercat împreună cu un alt tânăr recrutat de FSB să se înroleze în Legiunea Internațională de apărare a Ucrainei, însă au fost refuzați de ambasada Ucrainei.

Solokov se află în prezent într-un centru de refugiați din Olanda, unde a cerut azil politic.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...